inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

hartenkreet (nr. 22.261):

deze vuist

'deze vuist op deze vuist
deze vuist op deze vuist
deze vuist op deze vuist
en zo klim ik naar boven...'

ook dit schreef Willem Wilmink en wel op een kladje onderweg naar een voorstelling met Ome Willem ergens in den lande...
Heel PinkPop brulde het vorig jaar mee.

---------------------------------------------------
Er staan maar zo weinig van zijn gedichten op deze site. Zo gek dat bijna niemand op deze site Willem Wilmink echt kende. Hij vertaalde gedichtenbundels als 'Thell Me the truth about love' van W.H. Auden in het Nederlands, hij heeft zoveel prachtige liedteksten gemaakt voor bijv. Herman van Veen (o.a. Hilversum 3) Wieteke van Dort (Arm Den Haag), schreef kinderboeken en de Padmosprinses en maakte voor kinderen o.a. liedjes voor Sesamstraat.
Toch is dat wat ik hierboven noemde nog maar een fractie van wat Willem allemaal schreef en deed.
Daarnaast was hij een prachtig mens. Hij stond dichtbij de mens van alledag, werd regelmatig tot in de kern geraakt door een gebeurtenis en schreef daar dan vervolgens grommend en mopperend wonderschone gedichten over. Een zeer bijzondere man die mijns inziens nog steeds te weinig eer krijgt en misschien zou het een idee zijn extra aandacht te besteden aan deze 'dichterbij' dichter?

Schrijver: Willem Wilmink
Inzender: joke schilling, 8 januari 2008


Geplaatst in de categorie: songtekst

3.0 met 46 stemmen aantal keer bekeken 17.457

Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
joke schilling
Datum:
3 februari 2010
De naam staat niet goed vermeld op deze site en moet zijn 'Pathmosprinses'.
Willem Wilmink schreef de Pathmosprinses halverwege de jaren negentig. Met Operettes als 'Der Zigeunerbaron' van Johann Strauss en 'Die Csárdásfürstin' van Emmerich Kálmán in zijn achterhoofd/gedachten, creëerde Wilmink deze musical (want dat is het) over het leven in Enschede aan het begin van de jaren vijftig.
Hoofdpersoon is een mooie jonge vrouw uit de arbeiderswijk Pathmos (wijk in Enschede). Verschillende liefdes van deze Enschedese Carmen passeren de revue: een kantoorman, een fabrikantenzoon en tenslotte de gewone jongen met wie ze 'moet' trouwen.
Op zijn zo eigen wijze, beschrijft Wilmink de sociale verhoudingen in de geïndustrialiseerde provinciestad doorspekt met autobiografische elementen als kinderliedjes, de omgang met en tussen zijn ouders, het kantoorleven bij Textielfabriek Holland en de dood van Wilmink's vader.

Naam:
melissa
Datum:
3 februari 2010
Email:
melissaportierlive.nl
wat is de padmosprinses?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)