inloggen
In de loop van 2020 wordt de site Gedichten.nl (incl. de bijbehorende domeinnamen) ter overname aangeboden door de eigenaar/hoofdredacteur, die in maart 2020 de mooie leeftijd van 77 jaar bereikt en graag de site ter overname aanbiedt aan een persoon, bedrijf of instelling, die de site verder wil uitbouwen.

Men kan met hem hierover in overleg treden via mostertman@gedichten.nl

voeg je netgedicht toe dichtwoordenboek

tabblad: netgedichten

< vorige | alles | volgende >

netgedicht (nr. 68382):

PICTURIJN

'HET MEISJE MET DE PAREL'
Johannes Vermeer 1632 – 1675
Datering: 1665/1667
17e eeuws portret van een anoniem model (een 'tronie').


Door u zo zoet en Delfisch aan te staren,
het linkeroor bevrijd uit weggestoken haren,
om het Delfts licht voor eeuwen te bewaren,
kan ik La Gioconda moeiteloos evenaren.

... Een Picturijn is een vierregelig gedicht (kwatrijn) waarvan de inhoud betrekking heeft op een schilderij. Dit kan puur beschrijvend zijn, maar ook interpreterend, met al dan niet (cultuur)historische verwijzingen. In enkele gevallen (zoals hierboven) richt de afgebeelde zelf het woord tot de beschouwer, in dit geval: de lezer.
Het Picturijn kan zowel de vorm van een Westers als een Oosters kwatrijn hebben. Rijmschema en metrum zijn niet onderworpen aan een vaste regelgeving. Wat de inhoud betreft, probeert het gedicht een verbinding aan te gaan tussen beeld en tekst, beschouwer en lezer.
Het Picturijn leent zich ook gemakkelijk voor een bepaalde spelvorm waarbij het schilderij moet worden 'geraden' aan de hand van het gedicht, met bv. 'bonuspunten' voor de maker, datering en stijl/stroming.
Misschien zijn al die museumbezoekers die wereldwijd met hun mobieltjes door de zalen drommen, dit spel al lang aan het spelen. ...

Schrijver: Martin Kageling, 21 feb. 2019
21 feb. 2019


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

3,0 met 1 stemmen 38Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)