start rijmen vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

 gedichten.nl: forum - taal / haiku: hoe lang?AuteurBericht
 
pebbeGeplaatst op: 21:29:35 | 31-07-2005

Een haiku heeft in het Japans 5 + 7 + 5 lettergrepen, bij gebrek een aan betere benaming. Maar wat we een lettergreep noemen in het Japans is niet hetzelfde als een lettergreep in de Germaanse talen. Een westerse haiku van 5 + 7 + 5 lettergrepen is vaak te lang. 3 + 5 + 3 lettergrepen is soms beter, als je het karakter van een Japanse haiku wilt benaderen.

Wat is een goede equivalent voor het vastleggen van de lengte van een haiku in het Nederlands? Iets als 2 + 3 + 2 "semantische hoofdeenheden"?
Geert VerbekeGeplaatst op: 18:58:47 | 06-08-2005

Beste,
oorspronkelijk was een haiku de eerste aanzetstroof (hokku) voor een koppelgedicht (renga). De haiku bestaat gewoonlijk uit drie regels van respectievelijk 5-7-5 lettergrepen (In Japan verticaal op slechts één lijn). Al te zeer vasthouden aan een vormelijk stramien zorgt voor steriele ‘zeventieners’ met veel verplicht gedoe over: de 'juxtapositie' van twee delen van de haiku. De cesuur tussen de twee delen valt na de eerste of de tweede regel. Deze tweedeling bestaat uit een bovenstrofe en een onderstrofe. Al of niet in 17 lettergrepen, al dan niet met een seizoenswoord (kigo). Sommige haikuïsten doen blijkbaar gemakshalve altijd moeilijk...

De kracht van de haiku schuilt in ontroering, in pure poëzie en wat niet uit te leggen valt. Het menselijk verstand is vaak te rationeel en te bot, om de verinnerlijking te laten spreken. Een haiku laat zich door het hart schrijven, niet door het brein. De haikudichter (haikuïst) laat weg, de lezer vult in!
RedacteurGeplaatst op: 17:58:00 | 04-09-2005

Beste Geert,

lange uitleg, maar goed beschreven.
Geert VerbekeGeplaatst op: 01:12:16 | 05-09-2005

Eenvoudig: één ademtocht lang!

DEn dan begint het gehannes, de ene heeft een grotere mond dan de andere en ook de longinhoud zal wel meespelen...
Hou het rustig op ongeveer 17 lettergrepen (die niet gelijk zijn aan de Japanse moren) die men in drie lijnen schrijft (5-7-5) De rest is voer voor bleekzuchtige kamergeleerden en liefhebbers van welles-nietes gedoe.
vilijaGeplaatst op: 14:51:25 | 14-11-2006

"De kracht van de haiku schuilt in ontroering, in pure poëzie en wat niet uit te leggen valt. Het menselijk verstand is vaak te rationeel en te bot, om de verinnerlijking te laten spreken. Een haiku laat zich door het hart schrijven, niet door het brein. De haikudichter (haikuïst) laat weg, de lezer vult in!"
mooi gezegt. dank je,Geert.