start rijmen vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

 gedichten.nl: forum - mededelingen / bij www.omroephw.nl via internet vanavond BernlefAuteurBericht
 
Annemieke SteenbergeGeplaatst op: 15:30:45 | 27-08-2006

De man waarvan de J soms voor zijn naam vergeten werd door mensen die hem aankondigden zelf Jacques noemden ,Hij leverde uiteindelijk de Letter J in
en ging zonder J, verder in publicaties als alleen en nog steeds dezelfde mens met de naam: Bernlef
In het gewone leven Henk, van Hendrik Jan Marsman, is een begenadigd schrijver.
De man van wie het gedicht op een muur in een fraaie stad te lezen is :

Hij maakte de mens open
hij maakte de vogel open
vergeleek en zag dat het niet kon.

En toch; tule, riet, papier, taf,
gaas, bombazijn dat door zijn vingers glijdt
zijn vingers die een schaduw
laten vliegen op de muur.
(J. Bernlef, Achter de rug. Amsterdam, Querido, 1997)Dichter : Bernlef (ps. van Hendrik Jan Marsman), Nederland, 1937
Gedicht : zonder titel
Locatie : Sint Ursulasteeg 28 en Caeciliastraat, Leiden
Sinds : April 1997 (nummer 46)

Hij won vele prijzen, schreef de Roman : Publiek geheim. Vele dichtbundels, en hij treedt vrijdag 1 september voor het voetlicht in Nieuw - Beyerland.
Vanavond, draagt hij twee gedichten voor in cam in de avond.


Tonnus Oosterhoff, schrijf unieke gedichten.
Vind het aangenaam als mensen; Herkenning proeven: zo is het van binnen voelen.
In zijn begin periode , kon hij uitwaaieren in taal, thans is hij de schrijver van beweging in een kernachtige vorm die het publiek enorm aanspreekt.

Vele prijzen zijn ook hem al ten deel gevallen.
Ook hij staat op het grote podium van het Bram Roza festival op vrijdag 1 september 2006.

Tonnus zal twee gedichten voordragen, de gedichten mogen voor zich zelf spreken, hun inhoud mag tot de verbeelding spreken, hij zal 5 minuten te horen zijn in cam in de avond..Hij vroeg me gisteren : heb je voorkeur , welke je zou willen horen, ik zei, de keus laat ik altijd aan de mensen zelf, dus verras ons met je eigen keuze.Tjitske Jansen

In 2003 schreef ze : “het moest maar eens gaan sneeuwen”.
Terwijl ik zie woorden hier schrijf,denk ik terwijl de zon prachtig schijnt:
Kam de morgen en sneeuw rozen uit haren
bedek schouderhoogte
met een jig saw van hout
vertrouwd zijn met
is haar stem
voor vele mensen
,een die met sprookjesklanken
die wonderschoon binnen valt
enorm tot de verbeelding kan spreken.

Tjitske heeft plezier in taal en straalt dit ook zeker uit dat voel je als je je ogen sluit en haar woorden binnenlaat komen
Welke woorden zij zal delen? We gaan het horen , met ogen dicht kun je vast een helder beeld van haar prachtige plaatjes krijgen. Persoonlijk laat ik iedereen zijn eigen keus maar ik ben blij dat dit jaar Tjitske op het grote podium staat.
Ze geeft in mijn ogen vulling van zacht zeegras , en heeft de humor vast van huis uit niet
uit het oog geraakt. Oordeel zelf en laat u verrassen door haar sprookjesachtige beelden, di e zo tot de werkelijkheid kunnen behoren voor wie oog heeft , ze geeft haarwoorden op zicht zou ik zeggen.
In het aankomende seizoen, kunt u Tjitske nog een keer terug verwachten, maar dan meer in de rol van presentator, als gastpresentator, met vanuit haar een avond vullend programma in cam in de avond.

Anne Borsboom. Anne, is de vrouw met mooie attributen in haar
haar als ze op het podium haar woorden tot beelden
prachtige stromen laat verworden.
Zet zich al langer dan even in voor taal en een zuiver woord.
Anne draagt regelmatig haar eigen poëzie voor. Recentelijk was dat in Café Literair in Weesp, ’t Kont van ’t Paard in Brielle, de Graanschuur in Zoetermeer, Momfer de Mol Den Haag, Pulchri Den Haag, De Franse Slag in Rotterdam, Poëzie in Woord & Beeld, Den Haag en Jambe in Delft. Stond in 2003 op het eerste open podium
van Bram Roza in Nieuw Beyerland en heeft geen moeite om mensen met een lach in een traan op te vangen..
Wat ze voordraagt, draagt ze voor van uit de krochten , met een bezieling die waar het aan mag komen thuis komt zei ik ooit over haar, oordeelt u zelf maar.
Indien u in deze opsomming de dichteres Eva Gerlach mist en zich afvraagt … dan vraagt u zich iets af dat een heel simpel antwoord heeft. Ik sprak gisteren bijna een uur met deze begenadigde dichteres, voor het als een voorrecht haar stem al gehoord te hebben en zeg: zij ‘schrijft ’s nachts van twee tot vijf en gaat op vroeg onder de wol dan heb je de avond nodig om uitgerust , woorden ’s nacht te laten vleugelen, zonder vleugels vlieg je niet. Ik vond het een schat van een vrouw, en met vleugels, u hoort haar zeker nog op cam, maar niet vanavond, op een ander moment. beloofd.
Ten slotte komt met hoogste waarschijnlijkheid Pom om kwart voor twaalf live nog aan de telefoon in cam in de avond om dat men een van hem een stukje poëzie heeft aangevraagd en wel het liefst met eigen stem geluid. Hij kan en wil het wel voordragen , dus dat is voor die mevrouw , die het gedicht kende van de site Poëtry Alive een mooi moment. Zij heeft het gedicht sinds ze het ooit las,vertelde ze, steeds als prachtig, zo vertelde ze aan een medewerker van de radio, in haar hoofd bewaard , om nu ze onlangs pom weer op het podium heeft gehoord, de aanvraag voor juist dat stukje poëzie , te doen en graag via de ether dit met de stem van pom te willen horen.
Een goed gevulde inhoud vanavond, met vooral poëzie die voor zich zelf mag spreken, en dat het goed is,
dat er mensen zijn die woorden geven, liedjes hoort u tussen de poëzie door klinken en ik zeg, we zien wel hoe het vanavond verder verloopt. Voor nu, nog een bedankje aan Roop en Pandorra die u vast nog wel een keer in de ether zult horen, en in dien er ruimte is, ook vanavond nog heel even, aan en via de telefoon de ether zullen bevolken. met een kleine impressie van Open Haven festival in Amsterdam.

Het zou kunnen voorkomen dat er , door omstandigheden een kleine verandering plaats kunnen vinden , maar dat is immer het risico van een live programma, alles wat vanavond blijft liggen zullen we een andere keer dan opnemen om in cam opname door de ether , vanzelfsprekend te laten klinken. Voor nu, welkom vanavond, laanschuiven aan tafel en meeuisteren mag . Ik ben zelf wel blij en vooral ontroert deze mensen vanavond de ruimte te geven voor hun woorden. Aanschuiven is nooit een plicht maar vrijblijvend aan u om zelf te beslissen hoe u en waaraan u aandacht en tijd geeft. Ik zeg, kijk maar en.van ons , lieve groet en misschien tot vanavond.

Bij cam in de avond Carlo, Annemieke Martin poëzie en muziek in de avond.van 22.00-00.00 uur
twee weken na te beluisteren bij gemiste uitzending. www.omroephw.nl
welkom.

lieve groet
namens cam
geplaatst: 27 Aug, door annemieke steenbergen
Reageer

Naam:


Email:


Bericht:(vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)