start rijmen vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

 gedichten.nl: forum - stelling / Nieuw leven in forumAuteurBericht
 
GeorgeGeplaatst op: 10:09:58 | 04-07-2009

Dit forum verdient leven. Reacties, repliek en dupliek. Wie doet mee? Wat vind jij van de poëzie van nu en van toen?Ivan GrudGeplaatst op: 06:38:43 | 08-07-2009

Ik vind dat de dichters van nu het een stuk makkelijker hebben, gezien de wereld omvattende informatie welke ter beschikking is, dus de thema's liggen voor handen, zo zijn de gedichten van toen meer poëtisch, niet altijd even begrijpelijk en makkelijk leesbaar, zij genoten wel meer vrijheid van het taal gebruik, woordspelingen in niet correct Nederlands is nu uit den boze, zodat dit de hedendaagse dichters weer belet in hun creativiteit
zo heeft elke tijd zijn eigen beeld.
GeorgeGeplaatst op: 12:59:23 | 15-07-2009

Zijn er eigenlijk wel regels waaraan de dichter zich moet houden? Mag de dichter geen nieuwe woorden uitvinden? Zijn taal en spelling heilig? En moet/mag dichtkunst mooi zijn, boeien of moet ze een puzzel zijn. Hoe zit het met maatschappelijk engagement?Ivan GrudGeplaatst op: 11:40:33 | 18-07-2009

er zijn zeker regels waaraan de dichter zich dient te houden, in de zin van het taalkundig gebruik, de nederl taal is nu eenmaal zeer gecompliceerd en het is hier zeer beperkt toegestaan nieuwe woord vorming te presenteren, en dan alleen als het taalkundig, grammaticaal verantwoord is.
Dit maakt het dichten er niet makkelijker op, de veroorloofde toegestane vrijheden mogen ook weer niet uitmonden in een puzzel,en het mooi zijn/vinden van een gedicht is individueel te bepalen, wat de een mooi vindt is voor de ander afschuwelijk, maar een gedicht mag zeker aanzetten tot nadenken, ook ik had graag enige meer toegestane vrijheid gehad, ook het systeem beoordeeld als hartenkreet vind ik niet geheel juist in de beoordelingen, het geeft ook al weer aan de beperkingen van de dichter.
Gaarne reactie hier op.
GeorgeGeplaatst op: 12:45:13 | 20-07-2009

Regels voor dichtkunst lijken mij inderdaad door de grammatica afgebakend. Aan de andere kant, dichten doe je niet alleen met hoofd en hand maar ook en juist met het hart. Dus mogen (grammaticale)regels nooit doorslaggevend zijn. Een dichter mag/moet op zoek naar hart en hoofd van de lezer. Mijn indruk is dat ergens vorige eeuw een dichtformat is ontstaan dat nogal eens voor 'het volk' onbegrijpelijke gedichten oplevert.
M.i. zouden op deze website netgedichten en hartenkreten mogen worden samengevoegd. Want is er een onderscheid? En zo ja, zou de lezer niet zelf kunnen bepalen wat hij goed (genoeg) vindt?
Ivan GrudGeplaatst op: 05:34:38 | 21-07-2009

Het frappante bestaat hieruit, dat de recht uit het hart geschreven gedichten,, als zijnde hartenkreet gekwalificeerd, hogere lezers cijfers scoort, dit door m.i de heldere al dan niet correcte taal, ook verliest de dichter niet zich zelve in een hartenkreet, is duidelijk in het omschrevene en beoogde, voor een ieder,
dus in een toegankelijk taal gebruik, en dat is uiteindelijk wat de dichter en de schrijvers wereld beoogd, het gelezen worden.
Het valt mij op dat er geen reacties (deelnemers) zich melden, en hier reageren, op het door u en mij geopende discusie, en het bange vermoeden groeit,dat de andere dichters schrijvers zich dan toch liever vereenzelven met de gevestigde schrijvers wereld, wat dat dan ook moge zijn.
wellicht een toegeëigend predicaat.
We zullen zien, maar de ervaring verteld mij dat er geen grotere afgunst, miskenning, het negeren van, het niet gunnen, bestaat dan in de schrijvers wereld, moge het eens veranderen.
GeorgeGeplaatst op: 11:31:26 | 21-07-2009

Inderdaad ...wat de dichter en schrijver beogen is gelezen worden, lezers bereiken. Ook overigens, Ivan, kan ik me grotendeels in uw analyse vinden.
Maar behalve afgunst, negeren van, is er ook binnen de schrijverswereld veel waardering en wederzijds respect. Ook schrijvers moeten elkaar en elkaars werk leren kennen. Mag ik hopen, nee denk ik wel. Er verschijnt ook zo veel, en misschien verdwalen we door alle bomen ook wel in het bos.
En wellicht haken toch ook andere dichters, schrijvers en (last but not least, want om hen draait het) lezers aan aan deze discussie.
Ivan GrudGeplaatst op: 13:23:11 | 21-07-2009

We geven de moed niet op, en zullen afwachten, de manier u en ik hier over discussiëren, moet toch voor de echt geïnteresseerde aanleiding genoeg zijn om eens in te haken,of wordt mijn stelling hier dan toch versterkt, en houdt men zich angstvallig afzijdig, zo niet dan kom ik toch niet terug op mijn ziens wijze, welke gedeeltelijk gestoeld is op ervaring, al dan niet altijd van mij zelf, dat er zo gouw men naar de top neigt er een zwijgend defensieve barricade wordt opgeworpen.
Aan voorbij gegaan wordt in deze, dat wij niet altijd kunnen stoelen op de weliswaar volledig verdiende roem, van de grote dichters/chrijvers van weleer.
Maar zoals gezegd we zullen even afwachten, aan u en mij ligt het niet in deze.
Reageer

Naam:


Email:


Bericht:(vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)