start rijmen vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

 gedichten.nl: forum - stelling / De categorie light verse wordt fout gebruiktAuteurBericht
 
HenkGeplaatst op: 15:14:00 | 09-06-2010

In de categorie light verse worden gedichten geplaatst, die daar mijns inziens niet thuishoren.

Over definities of omschrijvingen kan altijd gestreden worden. Ik ga dus zelf geen omschrijving van Light Verse geven maar gebruik de omschrijving van Wikepedia:
"Light verse is een benaming voor die gedichten die een wat lichtere, meer speelse toon hebben. Drs. P ontwierp er de Nederlandse term plezierdichten voor.
De vorm kan velerlei zijn (sonnet, ballade, kwatrijn, ollekebolleke). In light verse staat het spelen met taal en versvormen centraal, de vorm wordt gethematiseerd; het is voornamelijk het onderwerp dat licht is."
Als ik dan kijk naar bijvoorbeeld light verse gedicht 636 "Zwaartekracht" van Pama, zie ik van deze omschrijving niets terug. En ik vraag me af waarom dit gedicht voor deze categorie is opgegeven en waarom het hierin geplaatst is. Er moeten toch andere categorieen zijn waar dit gedicht beter past.
Als ik in deze categorie kijk wil ik vermaakt worden met min of meer virtuoos taalgebruik en spel met metrum en rijm. Er worden in deze categorie echter vaak gedichten geplaatst, die, wat de kwaliteit er van ook moge zijn, hier zo volledig misplaatst zijn, dat ik mij afvraag wat de dichter bezield heeft.
Stop deze vervuiling en selecteer.

Wat is Light Verse? Kijk maar
op Wikepedia.
Staat op het net
dus het is niet geheim.

Vormvast gedicht is het
allerkenmerkendste.
Volg dus wat regels
van metrum en rijm.
QuirienGeplaatst op: 18:09:10 | 10-01-2011

En voor echt light verse moet je natuurlijk op hetvrijevers.nl zijn.Reageer

Naam:


Email:


Bericht:(vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)