inloggen

biografie: Aldous Huxley

Aldous Leonard Huxley [Godalming 1894- Hollywood 1963]

Huxley stamde uit een traditierijke intellectuele familie en bezocht elitescholen in Eton en Oxford. Hij werkte eerst als docent voor letterkunde. Na de Eerste Wereldoorlog leidde hij  als journalist en kunstcriticus bij kranten een onregelmatig leven. Hij reisde veel en was tijdelijk woonachtig in Frankrijk, Italië, India en Amerika.

In zijn werk tekent Huxley de door rationalisering en doelmatig denken bedreigde leefwereld in de moderne industriële maatschappij. Hij is beroemd geworden door zijn satirische Roman 'Brave new world' (1932), waarin de negatieve visie wordt neergelegd van een volledig door de techniek bepaalde maatschappij, waarin de intermenselijke relaties geformaliseerd zijn en ontdaan zijn van elke zin.

In zijn laatste werken gaat Huxley in de richting van een religieus mysticisme ('Eeuwige wijsheid', essay 1946; 'Hemel en hel', essay 1956), dat de criticus van de wetenschappelijke vooruitgang zag als uitweg uit de geconstateerde crisis van de mensheid.

Zijn essay over drugs als middel om het bewustzijn te verruimen 'The doors of perception' (1954) groeide in 1968 binnen de protestbeweging van studenten uit tot Cultboek.

Andere werken:

'Point counter point' (1928, roman)

'Genie en godin' (1955, roman)