gedichten.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
start rijmen vragen forum links zoek contact gastenboek inhouddichtwoordenboek

gedichten.nl: biografie

Jaap Robben

Jaap Robben (Oosterhout NB, 1984) is schrijver/dichter en theatermaker. Hij wilde vroeger eigenlijk Afrikaan worden en archeoloog, maar rondde eerst zijn studie Milieu- Maatschappij wetenschappen af en ging vervolgens naar de Koningstheater Akademie in Den Bosch. Van september 2008 tot oktober 2010 was Jaap de Stadsdichter van Nijmegen.

Hij schrijft sinds 2000 gedichten en korte verhalen voor zowel kinderen als volwassenen en publiceerde vier bundels; Twee vliegen – 2004,De nacht krekelt – 2007,  Zullen we een bos beginnen? – 2008 (Shortlist Gouden Uil voor jeugdliteratuur 2009) en Als iemand ooit mijn botjes vindt – 2012 (Vlag en Wimpel 2013) .  Josephina en 's Nachts verdwijnt de wereld. Zijn werk verschijnt bij Uitgeverij De Geus.

n augustus 2010 verscheen het veelbesproken boek De Zuurtjes. Dat is een kruising tussen een prentenboek en een jeugdroman. Voor dit boek werkte hij intensief samen met illustrator Benjamin Leroy. De Zuurtjes stond op de shortlist voor diverse prijzen en kreeg een White Raven 2011 van de Internationale Jugendbibliothek van München. Vertalingen verschenen in het Duits en Zuid-Afrikaans. 

In april 2014 verscheen zijn debuutroman voor volwassenen Birk bij uitgeverij De Geus dat zeer lovend werd ontvangen, de Nederlandse Boekhandels Prijs 2014 won, de ANV Debutantenprijs 2015 én de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015.  Inmiddels is het boek aan zijn 12e druk toe en werden er al meer dan 26.000 exemplaren verkocht. Voor 2016 worden vertalingen verwacht in het Turks, Duits en Engels. Daarnaast tekende Marinus Groothof met CTM Producties voor de verfilming van Birk.

Naast schrijver en dichter is Jaap theatermaker. Hij speelde in de voorstelling ‘De bammen zijn op’ van Productiehuis Het LAB, maakte de familievoorstellingen ‘Het verloren sporen museum‘(2008)  ‘Een buik van wol‘ (2010) en in 2013 ‘Een broer om in te bijten’ met zijn eigen Theatergroep FIEN. En in 2015 gaat hun nieuwe productie‘Hoeveel zou de wereld wegen’ in première.

In 2014 werkte hij ook mee aan de voorstelling Romeo en Julia van het Nederlands Blazers Ensemble. Daarnaast schreef hij ook teksten voor Theatergroep Kwatta.

Meer over Jaap Robben op zijn site: https//jaaprobben.wordpress.com


Inzendingen van deze schrijver

Titel Tabblad Schrijver Datum
1.Hoe we buren werdengedichtJaap Robben03-03-2016


start  |   rijmen  |   vragen  |   forum  |   links  |   zoek  |   contact  |   gastenboek
inhoud           snelsonnet           gedichten           netgedichten
poëzie       hartenkreten       nederlands.nl
adverteren
vrijwaring