inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 7.968):

Newspeak

Ik hoorde van de week in het journaal
Het LAKS wil dat we voortaan in de klassen
Ons taalgebruik ingrijpend aan gaan passen
Meer positief en meer genderneutraal

Zo’n richtlijn moeten wij toch honoreren
Ik zal vandaag op een terras doubleren

... Het LAKS adviseert genderneutraal en positief taalgebruik op scholen ...

Schrijver: Bart Adjudant
Inzender: adjudant B, 15 april 2023


Geplaatst in de categorie: snelsonnet

4.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 175

Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Bet Weter
Datum:
17 april 2023
Het blijft lood om oud ijzer. Dubbelen of doubleren krijgt inhoudelijk dezelfde betekenis als "zitten blijven". Woorden veranderen de onderliggende betekenis niet. Mensen blijven mensen.
Naam:
Jan Woordenaar Bontje
Datum:
17 april 2023
@Max.

Ik ben het met je eens, Max.

Daarom schreef ik dan ook, dat ik dubbelen de voorkeur geef boven doubleren.

Inderdaad moeten nieuwe woorden voor iedereen begrijpelijk zijn. Dus geen slang of straattaal in schrift. Bij gesproken jeugdtaal kun je tenminste nog meteen reageren met een vraag: wat bedoel je?

Je bent zeker geen ouwe zeurpiet!
Naam:
Max
Datum:
17 april 2023
@Jan:
We kunnen allerlei beschouwingen los laten op de pragmatiek van taal, maar je hebt zeker een punt als je zegt dat we niet moeten doorslaan.
Met de komst van internet is taal als levende entiteit nog kneedbaarder geworden. Vooral jongerentaal kent diverse subgenres. Daar kun je in meegaan zolang iedereen weet en begrijpt wat er bedoeld wordt. Als de intentie maar duidelijk is en binnen de grenzen van de normen van algemene omgangstaal blijft. Dan is er geen man (o sorry...dames ook) overboord.

Maar dat kan per situatie verschillen. Reizigers, bezoekers van de Bijenkorf, beste klant....geen probleem, want iedereen voelt zich aangesproken en niemand voelt zich beledigd. Toch zal niemand - ook Laks niet - verbaasd opkijken als in een gemengde klas nog steeds gezegd wordt "Opschieten, jongens!" Dat krijg je niet zomaar uitgebannen.
En laten we wel wezen, wij volwassenen nemen ook heel wat over, ook al hebben we vaak geen idee welke nieuwe varianten er op tiktok e.d. zijn bijgekomen in de afgelopen 24 uur.

Influencers maken zich veelal belangrijk terwijl ze heel fout jargon gebruiken. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat leraren Nederlands en die van de andere moderne vreemde talen daar voortdurend in meegaan?

Een taal is een levend wezen, akkoord. Maar als intenties niet voor iedereen duidelijk zijn - codes, of nieuwe uitdrukkingen die je eerst moet zien te vertalen...het gevaar bestaat trouwens dat leerlingen spreektaal in hun werkstukken gebruiken met al dan niet onbegrijpelijk jargon (slang), en denken dat dat gangbaar en geoorloofd Nederlands is.

Nee, ik ben geen ouwe zeurpiet Jan, maar we mogen kinderen op school daar wel op attenderen. Geschreven taal heeft z'n eigen charme, is trager, maar heeft ook meer diepgang. Je kunt het als ouder tolereren en als leraar tot op zekere hoogte gedogen, maar ze moeten - vind ik niet alleen hoor! - daar wel op gewezen worden. Amen!
Naam:
Jan Woordenaar Bontje
Datum:
16 april 2023
Ik vind de titel fout. New speak wordt door dictators verzonnen en opgelegd. Hitler en Stalin waren daar goed in. En met de beste wil van de wereld kun je LAKS daar niet mee vergelijken.

Wat deze jongeren voorstellen (niet opleggen!!), is de taal meer en beter aanpassen aan de realiteit. En dat gebeurt voortdurend bij en in en met een levende taal...

Uiteraard kun je met suggesties doorslaan, dus we moeten zeker oppassen dat niet te doen. Maar ze hebben we degelijk een punt.
En wat is er mis met goedemorgen leerlingen, of goedemorgen allemaal?

Ik zou LAKS wel i.p.v. doubleren, dubbelen willen voorstellen.
Naam:
Max
Datum:
15 april 2023
Het aksiekomitee van jong
en lui
Richt zich liefst op maatschappelijke zaken
Heeft lak aan schoolgerelateerde taken
En doet soms jolig in een trendy bui

Van hen wordt zittenblijven mooi 'doubleren'
En hoef je geen 'der die,
le la' te leren...
Naam:
Bet Weter
Datum:
15 april 2023
Het woord Laks kan ook echt niet meer. Indolent of zorgeloos is beter ;-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)