inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

hartenkreet (nr. 48.306):

Groot hart

Ik vraag me wel eens af hoe Jezus het heeft gedaan,
ik bedoel niet zijn seksuele escapades, maar

hoe hij verlicht is geraakt. Wat ik weet vermoedelijk
via liters rode wijn en flinke hoeveelheden hasj.

Dat Johannes de Doper hem kopje onder duwde in die
rivier zal hem misschien wat slokken water hebben

opgeleverd, maar zeker geen indrukwekkende extases.
Dat er toevallig een witte duif voorbij vloog, wil

nog niet zeggen dat die de Heilige Geest voorstelde.
Tenzij beiden van tevoren een joint hadden gerookt.

Toch kun je als mens, als je maar lang genoeg met
de geestverruimende middelen doorgaat, op den duur

inderdaad verlicht raken. Je raakt los van je lichaam
en de godenwereld neemt bezit van jouw verruiming,

terwijl de engelen in jou op en neer fladderen.
Ik bezocht ooit de plekken waar Jezus zijn grote

wonderen deed en ik erken zijn grootsheid absoluut.
Ik genaak hem per dag meer en meer, want mijn hart

dijdt alsmaar meer uit en ik bemin nu zelfs mensen,
die ik vroeger alleen maar kon haten. Ik snap mijn

vroegere hart dan ook niet meer en mijn grootgeworden
hart weet zelfs mijn ergste vijanden te beminnen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 december 2016


Geplaatst in de categorie: liefde

2.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 319

Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
15 december 2016
Hállo zeg, het is maar een gedicht!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
12 december 2016
Ja, ik ben tegen het overdadige gebruik van drugs en alcohol, want ik ben een dierbare verloren aan alcoholvergiftiging. En dat weet je. Dus is het nogal bot en ongevoelig van je om juist tegen mij te zeggen dat ik maar een hele fles van dat gif moet leegdrinken. Ik heb je al vaker aangesproken op de aanhoudende reclame die je maakt voor alcohol en drugs op deze sites (gedichten.nl en nederlands.nl). En deze keer confronteer ik je met je eigen woorden. Dat jij dat als 'verraad' wilt zien, is mij een raadsel. Verraad waarvan? Hebben wij dan een soort van pact ooit gesloten dat we het altijd maar met elkaar eens moeten zijn? Dat ik altijd maar alles goed moet vinden wat jij roept of doet? Nee, dat hebben we niet, en dat zal ook niet gebeuren. Als jij steeds van mening wilt veranderen, dan doe je dat maar, daar ik lig echt niet wakker van. Die joint heb ik ooit gerookt en daar vond ik niks aan. Dus je kunt ophouden met je drugsreclame. Als jij het aan jezelf verkoopt onder het adagium dat zovele andere kunstenaars dat ook deden en doen, dan moet je dat zelf maar weten. Het is en blijft een drogreden. Want het kan ook zonder.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 december 2016
Nou nou, hooggeachte Gabriëla, een toontje lager graag, wat een leraresachtige belering zeg, was de wijnkelder soms leeg? Blijkbaar vind je het nodig om voor de kunstenaars met de blauwe knopen en de smetteloze armaderen en neusholten op te komen, maar je probeert me te pakken via mijn eigen uitspraken en dat ruikt naar inside verraad. Je haalt drie citaten uit hun context en je meent daarmee aan te kunnen tonen dat ik geen constante mening verkondig, alsof dat zo'n aardverschuivende ontdekking is. Er is niets veranderlijker dan een mens en dát zou jij moeten weten. Diverse wijsheden zijn op diverse momenten inderdaad van toepassing, maar nooit wetten van Meden en Perzen. Pantarhei en wie ik morgen zal zijn, weet ik ook niet. Ik weet dat je tegen drugs en alcohol bent, maar nu mag je wel eens een dikke joint gaan roken om je rancuneuze mening uit te roken. Natuurlijk, het zat er aan te komen, vroeg of laat zou je mij een Judaskus geven, gezien het onbereikbare kasteel, waar ik in vertoef. Ik ben zeer veel belezen en ik weet toevallig, dat de meeste kunstschilders, schrijvers, dichters en componisten heel veel verdovende, hallucinerende, geestverruimende middelen hebben gebruikt. Dat mag je misschien niet aanstaan, maar je kunt er via je beschimping op mij niets aan veranderen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 december 2016
Je schrijft 'de meeste kunst', dat betekent dus niet alle kunst. Er wordt inderdaad ook prachtige kunst geschilderd, geschreven en gezongen zonder geestverruimende middelen. En dat weet jij ook, inconsequente Joanan, die alleen wijsheden verkondigt als hem dat toevallig goed uitkomt. Ik zal je drie keer citeren, met bron. Even goed in de spiegel kijken!

"Inmiddels ben ik qua geïnspireerd figuur niet anders als ik wel of niet drink. Toch is mijn afhankelijkheid van alcohol ook louter een fysieke zaak en heb ik de drogreden van poëtische inspiratiebron er bij verzonnen."
- uit 'Alcoholafkick (3)', geschreven door Joanan Rutgers, 28-08-2016

bron:
www.nederlands.nl/nedermap/autobiografieen/au tobiografie/142066.html

"Na het lezen van 'Onechte paradijzen' van Charles Baudelaire was ik al overtuigd van het nepgeluk van hasjgebruik. ... Het nepgeluk van alcoholgebruik is net zo erg en zorgwekkend."
- uit 'Alcoholafkick', geschreven door Joanan Rutgers, 05-08-2016

bron:
www.nederlands.nl/nedermap/beschouwingen/besc houwing/141897.html

3. "Zeg, Willem Kloos, je bent me nu toch echt al te close, gestoorde drinkebroer, je moet me nu maar eens loslaten, ... plaaggeest Korsakov begint al om de hoek te kijken, ... ik kan de koolhydraten nauwelijks nog opslaan, om over mijn afgebeulde lever maar te zwijgen."
- uit 'Pijnbankkunstenaar', geschreven door Joanan Rutgers, 08-01-2010

bron:
www.nederlands.nl/nedermap/beschouwingen/besc houwing/121804.html

(spaties uit links even weghalen)
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
11 december 2016
Toch leveren roesmiddelen als alcohol en hasj mooiere verlichtingsbeelden op dan meditatie en lichaamswerk. De harddrugs laat ik daarbij nog buiten beschouwing, maar je begrijpt mijn intentie. Jim Morrison indachtig. Mijn literaire oeuvre is met name door alcohol en hasj tot stand gekomen en daarin ben ik niet de eerste. Denk maar o.a. aan Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Oscar Wilde, Arthur Rimbaud, Dylan Thomas, Evelyn Waugh, Ernest Hemingway, Charles Bukowski, Brendan Behan, Majakovski en jawel, Willem Kloos, die vanwege zijn alcoholisme in een gekkenhuis te Arnhem werd opgenomen, waar hij overigens stiekem alcohol kreeg toegeschoven. De meeste kunst is doormiddel van alcohol en drugs tot stand gekomen, hoe je dat ook wilt ontkennen, het blijft een keihard feit. Zelfs Jezus gebruikte een zwaar hasjmiddel om drie dagen onder zeil te blijven. De hypocrisie van de kerken viert hoogtij, want alle wonderen zijn met behulp van roesmiddelen tot stand gekomen. Dat bevestigt de krachtdadigheid van het voorkerkelijke sjamanisme en de glorie van de Godinverering. En hoezo zou ik wel beter weten, moralistische lerares Gabriëla, dus niet, sapperdeflaptroela, want spiritusdranken en spirituele highmiddelen zijn nog steeds zeer hulpzaam inzake kunstvormingen. Je oproep tot monastieke soberheid faalt al bij je eerste woorden tot terechtwijzing. Benader me anders nog maar eens na een hele fles Jack Daniëls. Wedden dat je dan kapituleert!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
10 december 2016
Mooi beschreven, Joanan, maar daar heeft een mens geen geestverruimende middelen voor nodig. Een op liefde gerichte meditatie kan dat ook bewerkstelligen. Dat weet jij ook, met je ervaring in lichaamswerk. Ik begrijp daarom niet dat je alcohol en hasj blijft romantiseren in je schrijven. Want je weet wel beter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)