inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 55.060):

Pasen

Het magnetisme van de Volle Maan
vooral dat van de eerste van de Lente
kan niemand die gevoelig is ontgaan
dat wist men op 't Concilie al van Trente

De Maan, zoals u weet, is een magneet
die 't denken kan verstoren als een zender:
de hersens slaan op tilt, het bloed wordt heet
Dat lijkt geen goed begin voor een kalender...

Wat heeft toch Paus Gregorius nummer Acht,
In vijftientweeëntachtig doen beslissen
maar liefst tien dagen te verdonkeremanen?

't Begin der Lente werd zo teruggebracht
naar eenentwintig Maart; laat mij eens gissen:
de mens voelt echte Passie 't best door tranen

... De Passietijd is door de kerkvaders niet willekeurig gekozen.
De Maan helpt een traantje mee..
"Wir setzen uns mit Tränen nieder" ...

Schrijver: Ton Hettema, 3 april 2015


Geplaatst in de categorie: emoties

3.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 228

Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
4 april 2015
Lieve Gabriëla, je hebt volkomen gelijk. Het is zo verschrikkelijk arrogant en kortzichtig en stupide en aanmatigend en tegelijk ook zo bijna meelijwekkend naïef van 'mannen', in de meer recente geschiedenis van deze 'survival of the fittest' planeet Gaia, om systematisch de enorme oerkracht, gevoelskracht, intelligentie, common sense, liefde, vergevingsgezindheid, loyaliteit, integriteit, kunstzinnigheid, schoonheid, sensitiviteit, van 'vrouwen' te discrimineren en diskwalificeren, dat je als mens versteld staat van de absurdistische 'realiteit' waarin we als eenzaam en verdwaald planeetvolk zijn aangeland.
Deze situatie kan verklaren, als een 'self-fulfilling prophesy', waarom de beangstigende opmars van godin-verlaten baardapen en maatpakken de overlevingskansen van de Aarde om zeep aan het helpen is. Dank voor je achtergrond support.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
3 april 2015
Veel christelijke tradities zijn voortgekomen uit de eerdere paganistische religies waarbij de Godin vereerd werd. Zo ook Pasen, Easter in het Engels, een naam ontleend aan de Godin Ostara (Eostra). Ter ere van de Godin Ostara vinden op de eerste Volle Maan na het begin van de Lente rituelen plaats om de Lente in te luiden. Het begin van de Lente wordt bepaald door het simpele gegeven dat na 21 maart de dagen weer langer zijn dan de nachten. Rituelen worden bij voorkeur bij Volle Maan uitgevoerd, omdat de magische krachten dan het sterkst aanwezig zijn. Ostara wordt in paganistische kringen dan ook gevierd op de eerste Volle Maan na 21 maart. De christelijke kerk heeft niet veel op met deze 'heidense' rituelen, dus verplaatsen ze het Paasfeest naar de eerste zondag na Volle Maan. We laten onze kinderen eieren verven, en we geven elkaar een chocolade Paashaas. De Godin Ostara wordt vaak afgebeeld met haasjes en eieren, als symbool voor nieuw leven, een nieuw begin, een nieuwe Lente.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)