ode aan de erwtensoep
de winter voorzichtig
morrelt aan de poort
hoogste tijd wordt het dus
voor de echt stevige hap.
want tegen oostenwind
in deze koude maanden
moeten wij ons wapenen.
thuis op middelhoog vuur
staat een grote pan soep
waar in bouillon borrelend
de bleek- en knolselderij
met aardappels gaart
vanzelfsprekend toegedekt
met een toefje peterselie
naast in olijfolie gebakken
een verse ui en prei gesnipperd
met knoflook peper en zout
en van paprika wat poeder
krijgen zo de winterwortels
in wekende spliterwten geweekt
de warme smaak van winter
waarin varkenspoten dobberen
naast de rookworst in plakjes
drijft een schouderkarbonade
in het langzaam dikkend vocht
het glas dubbel gerijpt gevuld
met bokbier van het seizoen
heffen wij van harte tot hulde
voor de vrouw des huizes
die als kokkin ons verwent
met roggebrood met spek erbij
dat heerlijk ons de magen vult
dus wanneer weer eens de zon
met regelmaat verdreven wordt
door regen hagel of sneeuw
dan weten wij te genieten
van erwtensoep als snert gegeten
tot wij dik van het schransplezier
ons rond de buiken wrijven
... Gedachtespinsel | 19 oktober 2019 ...
Zie ook: http://www.deoverkant.wordpress.com/
Schrijver: Peter Paul J. Doodkorte, 19 oktober 2019
Geplaatst in de categorie: voedsel