Amorosa
Amor rosa
lanzarota
naranja
sanguinea
een mysterieuze
donkere roos
haar lippen
diep bezonken rood
kijkt met
verleidelijke
glimlach mij
ondeugend aan
ze weet dat ik
weet dat in
haar bloed
de liefde woont
een nachtvlinder
heeft haar
pêche melba huid
teder gekust
amor rosa
lanzarota
naranja
sanguinea
... Kleine toevoeging:
Amorosa (Sp.):
liefdevol
Naranja sanguineo (Sp.):
vermiljoen
Pêche melba (Fr.):
perzik melba *)
__________________________________
*) Een dessert, gecreëerd door
de Franse topkok Auguste Escoffier en voor het eerst geserveerd in 1893.
Het gerecht was vernoemd naar de Australische operazangeres Nellie Melba
('La Melba', vernoemd naar haar geboortestad Melbourne), een van de beste zangeressen van het Victoriaanse tijdperk.
Escoffier serveerde het dessert voor het eerst in het Hotel Savoy in Londen tijdens een diner ter ere van Nellie Melba die destijds optrad in Royal Opera House als zangeres in de opera Lohengrin van Richard Wagner. Het diner was georganiseerd door de troon-pretendent van Frankrijk, graaf Philippe d'Orléans.
Het gerecht werd geserveerd bovenop een ijssculptuur in de vorm van een zwaan.
Zes jaar later zette Escoffier de pêche melba voor het eerst op een menukaart, in het nieuw geopende Carlton Hotel in Londen.
Voor fijnproevers nog een kijkje in de keuken van de haute cuisine.
De ingrediënten van de pêche melba zijn vanille-roomijs, halve witte perziken, saus van frambozen, poedersuiker, een beetje citroensap en geschaafde amandelen.
Lang leve La Melba! ...
Inzender: Max de Lussanet, 15 maart 2023
Geplaatst in de categorie: erotiek