inloggen

biografie: Erich Wichmann

1890 - 1929

[Utrecht 1890 - Amsterdam 1929]

E(h)rich Wichman(n) kwam uit een bijzonder gezin. Zijn vader, Arthur Wichmann (1851-1927), afkomstig uit Hamburg, werd op 28-jarige leeftijd hoogleraar in de mineralogie en geologie in Utrecht. Zijn moeder Johanna Zeise (1852-1938), afkomstig uit Altona, had grote belangstelling voor literatuur, filosofie en kunst en schreef daar ook over.

Hij was de broer van Clara Wichmann (1885-1922), juriste, voorvechtster van vrouwenkiesrecht en gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Het Clara Wichmann Instituut is naar haar gehuwd.  

Erich ontplooide zich als schilder, graficus, dichter en criticus. Hij was een van de vroege expressionisten en futuristen in Nederland die abstracte kunst vervaardigden.

Hij maakte een reeks zwarte-kunstprenten die een grote vermaardheid verkregen.

Wichman bewoog zich op tal van gebieden van de kunst, ook op dat van de literatuur. Daarbij bleef hij levenslang zoeken en experimenteren met alle mogelijke technieken.

Zijn vroegste verzen en essays combineerde hij met reprodukties van zijn beeldend werk.

Als publicist, bohémien en non-conformist van het Amsterdamse kunstleven schreef hij het alcoholisch manifest Het witte gevaar. Over melk, melkgebruik, melkmisbruik en melkzucht (1927, herdruk 1979).

Na een reis naar Italië, waar hij in contact kwam met het fascisme van Mussolini, vatte hij bewondering op voor diens opvattingen en raakte hij in fascistisch vaarwater. Daaruit resulteerde zijn medewerking aan De Bezem, een fascistisch blad. Zijn neiging tot extremisme, ook in politieke zin, resulteerde in zijn medewerking aan een abjecte maatschappij-opvatting, wat maar het beste kan worden opgevat als een tragische vergissing.

Op 29 november 1928 was Wichman op de Utrechtse studentensociëteit om er met corpsleden over het fascisme te debatteren. Toen hij daar hoorde van een dreigende doorbraak van de Vechtdijk bij Breukelen als gevolg van de hevige najaarsstormen, reisde hij prompt de te hulp geschoten Utrechtse studenten achterna en maakte 's nachts, staande in het ijskoude water, mee hoe met vereende krachten een overstroming werd voorkomen. Hij liep er een longontsteking op, waaraan hij op Nieuwjaarsdag 1929 overleed.

Werk:

Delict Matteotti (z.j.)
Nieuwe richtlijnen in de schilderkunst (1914)
De tang en het varken (1917)
Fascistische crisis: En-Wij (1924)
Lenin stinkt (1924)
Het fascisme in Nederland (1925)
Het witte gevaar (1927)


Inzendingen van deze schrijver

4 resultaten.

Ons nationaal drinklied

poëzie
4.0 met 15 stemmen aantal keer bekeken 3.061
Wij drinken hier niet van verdriet, Nog minder van plezier; Toch drinken wij, zoals gij ziet: Er is niets anders hier! Want in de schemer van uw dag, Vaal tussen nacht en nacht, Was er niet één die naar ons zag, Géén die ons nodig dacht. ...

De profeet

poëzie
3.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 4.135
Waar ik treê daar bloeien de landen zonnig en overblauwd, wat ik raak met tastende handen vat ik tot glanzend goud. In mijn handen draag ik het Wonder voor die terzijde staan, hoog hef ik het licht, waarzonder z'hun weg niet kunnen gaan. Dat met fonklende glans hunner dagen eentonig...

KWATRIJNEN

poëzie
4.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 2.313
Een vroege herfst blaast door het dunne lover, alweer een jaar is bijna zinloos over. De schemer valt, ’t al om ons heen vervalt, wij werden zwakker, suffer, blinder, dover... Wij sterven, en ons Land sterft om ons henen... Niets bleef dan regen, dorre bladen, dode stenen, de wind...

De lommerd

poëzie
3.0 met 30 stemmen aantal keer bekeken 5.155
Tot tranen toe ben ik bekommerd: nu kan ik nooit meer naar de lommerd, omdat mijn hele inventaris al daar is.