inloggen

biografie: Herman Brood

De Nederlandse kunstenaar, Herman Brood werd op 5 november 1946 in Zwolle geboren en is in alles een rasartiest in zijn muziek, in zijn gedichten en vooral in zijn schilderijen en zeefdrukken. Uit zijn werk spreekt een enorme gedrevenheid die hij dankzij zijn perfecte beheersing van de techniek op een briljante manier weet om te zetten in vorm en kleur. De grote belangstelling voor zijn werk betekent voor Herman Brood een geweldige stimulans. Net als tijdens de optredens met zijn band is de wisselwerking met het publiek een aanmoediging en een bron van inspiratie tegelijk.

Brood werkt vol overgave, stort zich met penselen, verf en spuitbussen steeds opnieuw in een hallucinerend avontuur waaruit hij onveranderd als winnaar tevoorschijn komt. De talloze indrukken en ervaringen die hij in zijn roerige leven verzameld heeft, vertaalt hij in kunst met een grote K. Kunst waarvoor de belangstelling alleen maar toeneemt omdat authenticiteit zich nu eenmaal feilloos laat herkennen. Herman Brood kiest altijd voor een tastbaar beeld, waarbij de slogans je doen denken aan een striptekening. Het gros van zijn schilderijen en- zeefdrukken laten zien waar het bij Herman Brood om draait. Muziek, relaties, ontspanning en liefde!

Herman Brood (54) heeft 11 juli 2001 een einde aan zijn leven gemaakt door van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen. Op zijn lichaam werd een briefje gevonden waarop stond dat hij geen zin meer in het leven had. Verder meldde het schrijven: "Maak er een mooi feest van. En misschien zie ik jullie nog eens." Broods lichaam was door drank en drugs vernietigd en hij was zienderogen afgetakeld. De artiest had het scenario voor zijn zelfdoding enige tijd geleden bedacht en verteld aan een van zijn vrienden, de Haagse schrijver Bart Chabot. "Hij wilde springen", aldus Chabot. "Of van het Okura, of van het Hilton. Ik raadde hem het Hilton aan. Ik zei dat dat dichterbij zijn woning was. Daar moest hij vreselijk om lachen."

 


Inzendingen van deze schrijver

2 resultaten.

Nou vertel ut maar Brood

gedicht
2.0 met 57 stemmen aantal keer bekeken 24.430
Nou vertel ut maar Brood wat moes jij met een elektriese apothekers weegschaal achter op je fiets (terwijl ut vroor & kraakte plus sneeuw - terzijde) ter waarde van een gemiddeld maandloon...? Hak geruild met een verslaafde neger voor een paar suede punt schoene en een goed...
Herman Brood20 augustus 2020Lees meer…

Voor Lola

netgedicht
4.0 met 13 stemmen aantal keer bekeken 3.659
ik hou je hand vast terwijl je slaapt en daar komt me toch een elektriese weet ik wat en ik tuimel en tuimel en tuimel waar ik nog nooit geweest was en ik voelde m'n hart opzwellen heter en groter en ik liet je los voor dat het explodeerde dat was op het nippertje. ...
Herman Brood12 november 2006Lees meer…