inloggen

biografie: Mark Insingel

[Lier 1935 - ....]

Mark Insingel is  een pseudoniem voor Marcus Donckers, Vlaams prozaschrijver en dichter.

Hij groeide op als enig kind van een huisschilder, doorliep de toneelacademie en werd vrij snel daarop beroepsschrijver in Vlaanderen.

Insingel schrijft avant-gardistisch. Schrijven betekent voor hem een poging tot produceren in een maatschappij van louter reproduktie. Maatschappelijke 'inhoud' is daarbij niet van belang; hij streeft naar een autonome literatuur, voor hem het laatste bastion waarin de mens zich vrij kan bewegen en van de erotiek van zijn bestaan kan genieten. Hij probeert een creatieve omgang met bestaande taalvormen tot stand te brengen en sluit daarbij de collage van kitch, slogans, levenswijsheden, uitgeholde spreuken en zegswijzen, die hij onverwacht en speels combineert, niet uit.

Zijn streven de taal aan het woord te laten heeft een toegespitste aandacht voor de visuele en auditieve aspecten daarvan tot gevolg, getuige zijn bundels concrete poëzie Modellen (1970) en Posters (1974) en het hoorspel Wanneer een dame een heer de hand drukt (1975).

Zijn prozateksten vertonen beide aspecten tegelijk, zij zijn muzikaal en constructivistisch, vormen een gesloten geheel.

In het 'taalalgoritme' Dat wil zeggen (1975) worden de teksten vanuit basisregels gegenereerd. Het boek bevat 82 verschillende teksten. Door deze te programmeren en te variëren tracht Insingel de versleten taalcode weer met betekenis te laden. Iedere derde tekst is een herhaling van een der vorige. Zo ontstaat een cadans die met de precisie van een computer is uitgevoerd. Mijn territorium (1980) is een constructie van 100 teksten, ieder bestaande uit één lange zin, die elkaar modulerende en met elkaar contrasterende blokjes vormen, een tekstmozaïek dat gebaseerd is op drie meetkundige figuren: cirkel, vierkant en driehoek. De ruimtelijke structuur van het territorium, maar ook de relaties tussen de personages worden door deze figuren bepaald. Toch is het uiteindelijk een territorium van taal dat ontstaat, een geborgen zijn in taal. Woorden zijn oorden (1981) is niet toevallig de titel van Insingels enige bundel essays.

In 2005 kreeg Mark Insingel de publieksprijs voor de beste poëziebundel met Niets - 21 liefdesgedichten.

Werk:

Drijfhout (1963)
Een getergde jager (1966)
Een kooi van licht (1966)
Spiegelingen (1968)
Perpetuum mobile (1969)
Een tijdsverloop (1970)
Modellen (1970)
Posters (1974)
Dat wil zeggen (1975)
Wanneer een dame een heer de hand drukt (1975)
Gezwel van wortels (1978)
Het is zo niet zo is het (1978)
Mijn territorium (1980)
Woorden zijn oorden (1981)
Een meisje nam de tram (1983)
Jij noemt stom wat taal is (1986)
In elkanders armen (1990)
De een en de ander (1991)
De druiven die te hoog hangen (1994)
Eenzaam lichaam (1996)
Niets (2005)

Inzendingen van deze schrijver

6 resultaten.

Je bent niet hier

gedicht
3.0 met 59 stemmen aantal keer bekeken 22.026
Je bent niet hier maar ergens. Ik ben daar niet. Al is het er, dat ergens, ik vind het niet. Ik vind het niet dan ergens, waar jij nu bent. Waar ik niet ben, ik die alleen maar ergens voor jou ben. -------------------- uit: 'Niets', 2005.

Wat hij niet kent vindt

gedicht
2.0 met 46 stemmen aantal keer bekeken 14.001
Wat hij niet kent vindt hij er vreemd uitzien. Het vreemde vindt hij lelijk. Het lelijke maakt hem bang. Iets waarvoor je bang bent is gevaarlijk. Vasthoudend aan de schone schijn van het vertrouwde wordt hij een wereld op zich. Hij gaat er vreemd...

Ik noem jou mijn verlangen

gedicht
2.0 met 57 stemmen aantal keer bekeken 14.541
Ik noem jou mijn verlangen – ik ken jou niet. Jij bent er in gezangen, zoals dit lied. Ik ben door schrik bevangen – jij bent er niet. Dat jij mij zou ontvangen geloof ik niet. ------------------------------------------------- Dit gedicht is verschenen in Het...

Als ik niet bang was

gedicht
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 3.227
Als ik niet bang was zou ik het durven. Als ik het zou durven zou ik slagen. Als ik zou slagen zou ik het kunnen. Als ik het zou kunnen zou ik het willen. Als ik het zou willen zou ik het kunnen. Als ik het zou kunnen zou ik slagen. Als ik zou slagen zou ik het durven. Als ik het zou...

Ik zie jou zo

gedicht
3.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 4.402
Ik zie jou zo Ik zie jou zo zo moet jij zijn Jij moet zo zijn als ik jou zie Zo zie ik jou als jij moet zijn Zo moet jij zijn: dat ik jou zie ----------------- uit: 'Iets', 2007.

Ze verdedigen wat ze hebben

gedicht
2.0 met 13 stemmen aantal keer bekeken 5.813
Ze verdedigen wat ze hebben. Wat hebben ze? Ze hebben wat ze denken dat ze hebben. Wat denken ze dat ze hebben? Ze denken dat ze hebben wat ze verdedigen. Wat verdedigen ze? Ze verdedigen wat ze denken dat ze hebben. Wat denken ze? Ze denken dat ze verdedigen. Wat denken ze dat ze...