inloggen

Sonnettette

synoniem van snelsonnet, dat door de dichter Driek van Wissen gebruikt werd in zijn in eigen beheer uitgegeven verzamelbundels 'Het jaar 1 (etc.)' met sonnettettes uit het jaar 2001 (etc.).

Gerelateerde inzendingen

Snotterette

netgedicht
4,0 met 2 stemmen 96
Wim Overweg heeft deelgenomen aan de Driek van Wissen Sonnettette Competitie van het Dagblad van het Noorden, maar geen prijs gewonnen. Een sonnettette is een snelsonnet. Ik maak daar even vijftien sonnettetten, (Ik doe een gooi naar Rainer Rilkes boek), De jury zet mij simpel in de hoek, Een...

SNELSONNET

hartenkreet
4,3 met 13 stemmen 1.009
Vier regels om zo’n vers mee aan te vangen. Omarmend rijm, de tweede regel hier rijmt op de derde, één op regel vier, elk - metrisch - aan vijf jamben opgehangen. Twee regels nog, een laatste rijmduet en zie, daar staat een puntgaaf snelsonnet.

MINI-SONNET

snelsonnet
4,1 met 28 stemmen 1.400
Een sonnettette telt (dat moet per se) vier regels eerst, en daarna nog eens twee. Maar ditmaal lap ik in dit speedsonnet die voorschriften baldadig aan mijn laars, als lange neus naar alle rekenaars heb ik de boel hier op z’n kop gezet.

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 294 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.