inloggen

Snelsonnet

Onder het snelsonnet verstaan we een gedicht, dat bestaat uit de volgende twee strofen:
- eerst een kwatrijn (4 regels) en
- vervolgens een distichon (2 regels).

Het metrum dient in de vorm van een vijfvoetige jambe (10 lettergrepen, afwisselend onbeklemtoond en beklemtoond) gegoten te zijn. Bij toepassing van vrouwelijk rijm komt er nog een onbeklemtoonde lettergreep bij.

Het kwatrijn kent omarmend rijm (A-B-B-A).
Het distichon rijmt, maar niet zo als het kwatrijn (C-C).

Er moet zowel mannelijk als vrouwelijk rijm worden gebruikt. Bij mannelijk rijm eindigt de regel met een beklemtoonde lettergreep (dag), bij vrouwelijk rijm met een onbeklemtoonde lettergreep (dagen).
In het kwatrijn moet zowel mannelijk als vrouwelijk rijm voorkomen, verder is de verdeling van die twee rijmsoorten vrij.

Er is een chute na de laatste zin van het kwatrijn.
Het distichon relativeert de stelling die in het kwatrijn is gekozen.

De benaming is voor het eerst gebruikt op www.nederlands.nl voor het dagelijkse actuele gedicht van de dichter Driek van Wissen (zaterdag/zondag) en zijn mededichters (maandag t/m vrijdag).

Voorbeeld:

Schaapjes tellen

Uit Engeland bereiken ons berichten
Dat schapen minder dom zijn dan men meent:
Een beetje schaap herkent mits goedgetraind
Zo'n vijftigtal verschillende gezichten.

Ik dacht meteen jaloers: kon ik dat maar.
Ik houd geen vijftig schapen uit elkaar.

Driek van Wissen

Gerelateerde inzendingen

Druk

snelsonnet
3,7 met 12 stemmen 122
De laatste week had ik te veel te doen Een versje over écht nieuws wou niet lukken Ik wou me ook niet voor die dichtplicht drukken Vandaar dat ik me hiermee maar verzoen Wel vreemd, het maakt me toch een beetje blij: Het vers gaat nu eens enkel over mij!

1111

snelsonnet
3,9 met 9 stemmen 165
Vandaag een heel opmerkelijk geval Wat zich al door de titel laat verklaren: Na meer dan negen dichterlijke jaren Bereik ik nu dit sympathiek getal. Voor stotteraars en voor dyslectici Een schoolvoorbeeld van hypersymmetrie.

snel sonnet

snelsonnet
4,0 met 3 stemmen 121
heel weinig tijd, dus vlug een snel sonnet? een snelsonnet! dat luistert heel erg nauw en mag beslist niet tussendoor, of gauw - wel regelvast alles op rijm gezet een kwestie dus van relatief veel tijd want anders raak je snel de draad weer kwijt

Eufemistisch

snelsonnet
4,8 met 11 stemmen 186
Vermoorden wordt aldus elimineren Een inbraak leukweg ongewenst bezoek En gvd staat voor die ene vloek Ontslaan heet koeltjes reorganiseren En sst...een snelsonnet is ook besmet: Het is gewoon een niet gelukt sonnet

Wirûs wàtàn dûrs

snelsonnet
3,6 met 8 stemmen 310
De choei ûmòggûrnsz einnief àndûlûgt Dàn ksij ûtmôje wir indez ûm ánt Kòn tàktû lechûdoe nwûv òrtánstánt Obàfs tàndfànel kárût îszûnklûgt Fànàgt, tisrá áràr bijtsámim mubèth: Ònstòntfàz elf di tgèk kû snèls ònèth
Meer gerelateerde inzendingen…

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 294 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.