inloggen

biografie: Jules Deelder

Jules A. Deelder (1944)

Rotterdamse dichter, schrijver, jazzdrummer en performer, die zichzelf graag 'aucteur' noemt. Hij gaat door het leven als de Nachtburgemeester van Rotterdam.

Deelders werk kenmerkt zich door korte zakelijke zinnetjes, doorspekt met Engelse woorden en uitdrukkingen afkomstig uit de wereld van de pop en underground. Zijn interesse in de Beatnik-generatie van William Burroughs, Alan Ginsberg en Jack Kerouac is groot. De Tweede Wereldoorlog, het gebruik van geestverruimende middelen, de stad Rotterdam, de voetbalclub Sparta en de jaren dertig en veertig, de glorietijd van de jazz, zijn andere thema's die regelmatig terugkeren.

Zijn handelsmerk is  een stijlvol gangsterpak, strak achterovergekamd haar, een ziekenfondsbrilletje en een minuscuul sikje onder de onderlip. 

In 1944  wordt Justus Anton Deelder geboren te Rotterdam-Overschie.  

Op elfjarige leeftijd schrijft hij zijn eerste gedicht: 'Hoort, men werpt een atoombom.'  

Op zijn achttiende verjaardag debuteert Jules, die de HBS heeft afgerond, met het gedicht ‘Straat’ in het Algemeen Handelsblad.  

In 1963 richt Deelder het Nieuw Vormgevend Gezelschap op en organiseert diverse jazz & poetry-happenings, met als onderdelen o.a.het voorlezen van gedichten. Deelder is even zanger bij de beatgroep The Addicts, die maar twee vaste nummers op het repertoire hebben staan.   

Deelder draagt voor uit eigen werk op uitnodiging van Simon Vinkenoog in februari 1966 februari bij de manifestatie Poëzie in Carré. Met een muziekvriend Peters maakt Deelder een aantal stripverhalen voor het jeugdblad Robbedoes. Onder de pseudoniemen Youssouph Ben Houpla (= Rob Peters) en Julian the Joint (= J.A. Deelder) publiceert het tweetal het boekje ABC Voor De Genieter Van Marihuana. Onder zijn eigen naam debuteert Deelder met de door De Bezige Bij uitgegeven poëziebundel Gloria Satoria. Het debuut wordt niet onwelwillend ontvangen.

Nu volgen de poëziebundels Dag En Nacht Geopend (1970), Boe! (1972) en De Zwarte Jager (1973). In 1976 maakt Deelder zijn prozadebuut dat simpelweg 'Proza' getiteld is.  

In 1977 maakt Deelder zijn televisiedebuut in Stadslicht, een documentaire over Rotterdam, waarin Deelder het gelijknamige gedicht voordraagt. Het seizoen daarop presenteert hij, eveneens voor de VPRO-televisie, het punkmagazine Neon. Niet iedereen is gecharmeerd van Deelders vlijmscherpe presentatie en na acht afleveringen wordt het jongerenprogramma gestaakt. Ook tijdens zijn trektocht langs literaire cafés, buurthuizen, manifestaties en festivals is Deelder een omstreden figuur. Hij wordt wel eens bekogeld met bier en door punks uitgescholden voor fascist. Deelder laat zich niet van zijn stuk brengen, wat hem naast tegenstanders ook fans oplevert.

In 1982 schrijven Jules Deelder en Rien Vroegindeweij het scenario voor Bob Vissers eerste speelfilm Het Veld Van Eer.

In de eerste helft van de jaren tachtig publiceert hij proza- en poëziewerk, waaronder The Dutch Windmill (1980), een biografie over de toen nog levende legende de bokser Bep van Klaveren en diverse verhalen- en poëziebundels. Vooral de gedichten in Junkers 88 (1983) en Portret Van Olivia De Havilland (1985) typeren Deelders op Dada en de Beatniks geënte stijl.  

In 1985 richt Deelder de BV Deelder (BVD) op. Met zijn levensgezellin Alie Fok krijgt hij een dochter, die ze Ari noemen. Hij treedt op in het grote theater met de avondvullende show ‘Deelder Spreekt’. Tussen de programmapunten door improviseert Deelder.

Het jazzcombo Trio Me Reet verzorgt de muzikale omlijsting van deze en volgende shows. De band bestaat al jaren en is een hobbyproject van Jules Deelder (drums), Chris Koenen (gitaar), Aad van Pijlen (basgitaar) en de tenorsaxofonisten Boris Vanderlek en Ger 'Sax' van Voorden. Van Trio Me Reet verschijnen ook enkele platen. Hij krijgt er de Zilveren CJP-prijs voor uitgereikt. Meedeinend op zijn succes brengt platenmaatschappij EMI de show integraal uit op LP en publiceren Pieter van Oudheusden en Herbert Verhey een voorlopige biografie, De Mensch Deelder. In 1988 volgt een nieuwe show ‘JA Deelder’, die ook op de VPRO-televisie te zien is. In 1986 publiceert hij de roman Gemengde Gevoelens en in de  jaren hierna publiceert hij diverse poëzie- en prozabundels.

In 1988 krijgt hij de Rotterdamse Anna Blaman-prijs voor zijn literaire werk. 

Deelder maakt een nieuwe theatershow, Kiezen Of Deelder, die tot 1990 doorloopt. Hierna volgen Deelder Draait Door (1990 - 1992) en Deelder Denkt (1992 - 1994). In 1992 verschijnt het album Deelder Drumt Jazz, met daarop muziek, verhalen en gedichten.  

De zesde theatershow gaat in 1994 in première en voert Deelder tot 1996 langs uitverkochte schouwburgen in het hele land. Op literair gebied blijft Deelder actief:  De T Van Vondel (1990), Jazz (1992), Canadian Caper (1994) en het kinderboek De Bevrijding Van Koos Spook (1995). In 1994 bundelt De Bezige Bij al zijn tot dan toe gepubliceerde gedichten in Renaissaince: Gedichten '44-'94.  

Voor Herman Brood (50) componeert  Deelder, ‘Oh Kut’, een loflied op de vagina.

In 1997 gaat Deelder op toernee met zijn theatershow Deelder Zingt?  

In 1999  Deelder toert met Bart Chabot en Herman Brood. Daarnaast is Deelder actief met het toneelstuk Angel Eyes, over een jazzmuzikant. In oktober wint de Rotterdammer de Johnny van Doorn-prijs 1999.

Met de voorstelling Voorwaarts Nuts! (2001) willen Bart Chabot en Jules Deelder het begrip literair theater nieuw leven in blazen.

‘Deelder Draait’ is een CD uit 2002 waarop Deelder de favoriete platen uit zijn jazzcollectie in originele staat op cd zet, inclusief krassen.  

De door Deelder samengestelde compilatie ‘Deelder Draait’ wordt genomineerd voor een Edison Jazz in de categorie jazzuitgaven van historische aard. Met de Belgische absurdistische komiek Kamagurka staat Deelder in de Nederlandse en Belgische theaters met de voorstelling Kamadeeldra.

Voorlopig zal het nog wel niet stil zijn rond deze levenslustige Rotterdammer.


Inzendingen van deze schrijver

28 resultaten.

VOOR ARI

gedicht
3.0 met 293 stemmen aantal keer bekeken 85.060
Lieve Ari Wees niet bang De wereld is rond en dat istie al lang De mensen zijn goed De mensen zijn slecht Maar ze gaan allen dezelfde weg Hoe langer je leeft hoe korter het duurt Je komt uit het water en gaat door het vuur Daarom lieve Ari Wees niet bang De wereld draait...

Rotown magic

gedicht
4.0 met 172 stemmen aantal keer bekeken 58.239
Rotterdam is niet te filmen De beelden wisselen te snel Rotterdam heeft geen verleden en geen enkele trapgevèl Rotterdam is niet romantisch heeft geen tijd voor flauwekul is niet vatbaar voor suggesties luistert niet naar slap gelul 't Is niet camera-gevoelig lijkt niet mooier dan...

In de schemer

gedicht
3.0 met 99 stemmen aantal keer bekeken 46.032
In de schemer buiten op een tuinbank gezeten van de geluidloze vlucht van de vleermuis omgeven werkt het gestage knagen van het geweten ons méér op de zenuwen dan binnen op de bank gelegen met de televisie aan - vandaar dat in zo weinig tuinen banken...

Er lijkt

gedicht
3.0 met 198 stemmen aantal keer bekeken 66.773
Er lijkt geen vuiltje aan de lucht maar schijn bedriegt Een flits in de leegte en je weet: weer een be- keuring aan m'n reet! ------------------------- uit: 'Tussentijds', 2008.

Aan de Maas

gedicht
3.0 met 121 stemmen aantal keer bekeken 55.988
Aan de Maas gezeten turend in het zwerk het stadsgeraas geweken ontstijgt men aan zichzelf Op hoger plan gekomen wiekend door de lucht de zwaartekracht te boven vindt men een ander terug O vogel van verlangen wiegend op de wind verlos ons van elkander en van elkaars...

In het licht van het huidige tijdgewricht

gedicht
3.0 met 52 stemmen aantal keer bekeken 30.004
Te leven in een tijd Waar niets meer waarde Heeft dan geld is als Boksen in de hel zonder Helpers en zonder bel Je stoot je leeg en in- Casseert zonder één de- Conde rust want voor je Het weet is het gebeurd En zit je op je reet De strijd is zwaar en Zonder zin want...

Kunst

gedicht
3.0 met 50 stemmen aantal keer bekeken 6.749
‘Wie van de aanwezigen houdt er van kunst?’ ‘Ikke.’ ‘Prachtig! Dan kunt u mij vast wel even helpen met het ophangen van de schilderijen.’

Eden

gedicht
3.0 met 46 stemmen aantal keer bekeken 10.703
Het leven in de Hof van Eden was te mooi om waar te wezen De zon kwam op de zon ging onder De tijd was nog niet uitgevonden Er was hemel er was aarde Er was lucht en er was water In het bos de wilde beesten Er was Adam er was Eva Ze leefden met elkaar in vrede Zonder doel en zonder...

Nationaal gedicht

gedicht
3.0 met 15 stemmen aantal keer bekeken 10.996
Oooooooo! Hoe vergeefs des doelmans hand zich strekte naar de bal die één minuut voor tijd de Duitse doel- lijn kruiste Zij die vielen rezen juichend uit hun graf ------------------------------------------ uit: 'Lijf- en andere gedichten', 1991.

2

gedicht
3.0 met 29 stemmen aantal keer bekeken 11.098
Sinds Descartes wordt het denken zwaar overschat Denken is een ver tra-gings-pro-ces Het leggen van noodverband na bliksem- of bom- inslag. Eerst zie je een flits Dan hoor je een klap en dán be- gint het denken pas ------------------------------------- uit: 'Het graf van...

Ogenschijnlijk

gedicht
3.0 met 35 stemmen aantal keer bekeken 16.110
Ogenschijnlijk heeft het ene niets te maken met het ander. Ogenschijnlijk schuilt er voordeel in een vaste baan. Ogenschijnlijk zal er nog een heleboel verand'ren. Ogenschijnlijk staan de sterren hier niet zo ver vandaan. ------------------------------------ uit: 'Vrijwel alle...

Made in Lapland

gedicht
2.0 met 12 stemmen aantal keer bekeken 9.683
Als in Lapland de lupine weer gaat bloeien en de scheepvaart rond Gibraltar ligt gestremd zal in Lapland de lupine weer gaan bloeien en de scheepvaart rond Gibraltar zijn gestremd. --------------------------------------------- uit: 'Renaissance gedichten '44-'94', 1994.

Jazzverleden

gedicht
3.0 met 29 stemmen aantal keer bekeken 18.764
De jazz stamt van de negers De negers in Amerika De negers in Amerika stammen van huisuit uit Afrika Ze werden door ons Hollanders met schepen naar de States gebracht En bepaalde niet eerste klas maar als beesten vastgeketend in stinkende ruimen opeengepakt om aan de overkant -...

Gefeliciteerd

gedicht
3.0 met 24 stemmen aantal keer bekeken 28.968
'Herinner jij je dat prachtige horloge nog dat ik een jaar of vijf geleden verloren heb?" 'Jazeker.' 'Weet je nog hoe ik werkelijk overal heb gezocht maar het ner- gens kon vinden?' 'Reken maar.' 'Trek ik gisteravond een oud vest aan dat ik in jaren niet meer heb gedragen en nou...

BIJ DE DOOD VAN OME COR

gedicht
3.0 met 17 stemmen aantal keer bekeken 20.687
Ze zijn nu weer samen de jongens van Deelder Na Arie en Jaap kwam Corrie het laatst Ze hebben op elkaar gewacht Arie en Jaap en die samen weer op Corrie die de jongste was Nu lopen ze rond door het Hiernamaals en drinken een borreltje op onze gezondheid Ze lachen en praten...

Repeteergedicht

gedicht
3.0 met 22 stemmen aantal keer bekeken 13.665
Sommige gedichten dienen elke dag herschreven. Gewoon hetzelfde gedicht elke dag opnieuw. Andere gedichten niet. Wéér andere bleven beter ongeschreven. Dat zijn verreweg de meeste. Maar sommige gedichten dienen elke dag herschreven. Gewoon hetzelfde gedicht elke dag opnieuw. Tot...

Wonderland

gedicht
3.0 met 34 stemmen aantal keer bekeken 20.694
Bij het pompstation bleken acht van de negen pompen super te leveren en maar één normaal Op m'n vraag of het geen tijd werd de bordjes te ver- hangen keek de pompbediende mij niet begrijpend aan Toen ik later in een etalage op een bord las dat men bij aanschaf van vijf batterijen...

Dat je teweegbrengt

gedicht
3.0 met 39 stemmen aantal keer bekeken 17.679
Dat je teweegbrengt is van meer belang dan wat je teweegbrengt
Jules Deelder22 september 2013Lees meer…

Het Heelal

gedicht
3.0 met 47 stemmen aantal keer bekeken 25.857
Hoe verder men keek, Hoe groter het leek -------------------------------------- uit: Vrijwel alle gedichten, 2004

The Monk

gedicht
3.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 16.868
Wie zoals ik ooit Monk op een concert dik drie kwartier geen noot zag spelen maar al die tijd in trance gelijk een me- dicijnman rond de Stein- way dansen en onder toe- nemend gemor van een op- eengepakt gehoor plots als een speer op het i- voor af duiken en na nog één tel wachten met...

Gedichten

gedicht
3.0 met 59 stemmen aantal keer bekeken 29.596
Ge- dich- ten zijn vaak lang en smal De mij- ne wel in elk ge- val Lang maar te- ge- lijk ook kort Dat zijn ge- dich- ten zo- als het hoort Te lange zijn er bij de vleet Of nog er- ger lang en breed...

Mariniersbrug

gedicht
3.0 met 25 stemmen aantal keer bekeken 18.647
De Maasbrug symbool van on- verzett'lijkheid leed aan metaal- moeheid en was gedoemd - Geen marinier die 't stage knagen van den tijd een halt toepriep - Integen- deel! Reeds rees uit Rotown's harte- bloed een nieuw symbool ons tege- moet - scharlaken in de neongloed - De...

Bokswereld

gedicht
3.0 met 32 stemmen aantal keer bekeken 39.005
Half Moon Inn San Diego California Op het gazon rond het zwembad groepen ze samen de gok- sex- en horecaf- bazen doen zaken Soms laat er een zich voorzichtig te water Van ver klinkt de stem van Bep van Klaveren "Ik gaf 'm een hóek ... Hij hep nóoit meer gebokst" De...

De onafhankelijke geest

gedicht
3.0 met 77 stemmen aantal keer bekeken 47.158
De onafhankelijke geest gelauwerd en geprezen wordt in stilte gevreesd als gevaar voor de vrede Nagel aan de doodkist die geweten heet ----------------------------------------------- uit: 'Zout', kwartaaluitgave KPMG december 2005

Blues on tuesday

gedicht
3.0 met 260 stemmen aantal keer bekeken 78.319
Geen geld. Geen vuur. Geen speed. Geen krant. Geen wonder. Geen weed. Geen brood. Geen tijd. Geen weet. Geen klote. Geen donder. Geen reet.

Zelfportret

gedicht
3.0 met 150 stemmen aantal keer bekeken 62.973
Soms zie je je zitten. Bleek en sereen. Hier en/of ginder. Alleen of alleen. -------------------------------------- Uit: 'Dag en nacht geopend', 1970.

Beknopte topografie van de Rijnmond

gedicht
3.0 met 169 stemmen aantal keer bekeken 71.197
Rotterdam Schiedam Vlaardingen Maassluis hoekie om trappie af gekkenhuis ------------------- uit: Gloria Satoria