inloggen

Stoplap


Stoplap is de term voor een cliché of gemeenplaats (b.v. 'over smaak valt niet te twisten') die soms wordt gebruikt als versregel om een gedicht te laten rijmen.

Gerelateerde inzendingen

Stopwoord

gedicht
2,9 met 48 stemmen 10.494
Ik vond een oorschelp in de grond om aan te luisteren. ik luisterde en vond drie takken taal een drietakttaal voor één gedicht. daar is geen zin mee te verrichten. ik stop dat oor maar met een stopwoord dicht. ---------------------------- uit: 'Gedichten I', 1977.

Breedspraak

netgedicht
2,9 met 7 stemmen 247
Wat heb ik toch een hekel aan die brede traagsonnetten, waarin de dichter schone poëzie probeert te schrijven, maar uitgebreid enorm krampachtig aan het woord wil blijven. Met menig stoplap weet-ie vrijwel niets uiteen te zetten. Ik maak er maar een snelsonnet van. (Sorry: niet cum...
Aubrey11 okt. 2009Lees meer…

Nog even dit...

netgedicht
2,7 met 14 stemmen 377
Het lezen van gedichten maakt me somtijds heel erg moe: ik houd niet van sonnetten met die lange regels, want ze zijn zo tijdverslindend en dat vind ik irritant. Al uitgeput na één kwatrijn ben ik aan koffie toe. Het moeizaam laten lezen vind ik op z'n minst gênant. Voor mij zijn zulke...
Aubrey 6 mrt. 2009Lees meer…

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 294 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.