inloggen

Neologisme

Onder een neologisme (Grieks: neo-nieuw / logo-woord) verstaan we een nieuw gevormd woord.
Nieuwvormingen kunnen ontstaan om praktische redenen en verliezen dan op korte termijn hun nieuwigheidswaarde.
In de literatuur worden neologismen vaak gebruikt om esthetische of expressieve redenen.
De Tachtigers hebben zo talloze neologismen geschapen om hun individuele gevoelens zo genuanceerd mogelijk te verwoorden.

Zo gebruikte Herman Gorter woorden als:
trilbomen
tintelluchten
blauwenwitluchten
trilluchten.

Gerelateerde inzendingen

Jaarwoord 2021

netgedicht
3.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 76
Ik zet alvast, voor jij het jaar uitluidt De nieuw bedachte woorden op een rij De jaarneologismenrijstebrij Met onbetwist op 1: 'wappiegeluid' Die 'knaldrang' kwam wel even bij je binnen - Een sterk verlangen uit de bol te gaan - Dat heeft in Vlaanderland op 1 gestaan Raymond van 't...

Neologismen

snelsonnet
4.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 161
Ontzooën, geurbank, koopknop, struikelmat, ontspullen, stemfie, koekwaus, kleurenpiet, retourpin, regenboogtaal, beefgebied – ja, tijd werkt staag door in de woordenschat. Bij mij kwam deze week op (in een vlaag van wrevel): privacywetmailingplaag.

Zie je me boeien?

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 165
We lenen, plakken woorden bij de vleet, van blockchainbaby en computergeek tot bomcycloon en nimbypolitiek. De aanwinst van de week is: wekkergate. En wie zich niet met vondsten wil vermoeien, gebruikt de nieuwste leus: Zie je me boeien?

Neologistica

snelsonnet
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 227
Dat taal vernieuwt was altijd al een dingetje Een nieuwe kreet wordt ergens gelanceerd En als hij links en rechts wordt gewaardeerd Wordt hij ineens een lievelingetje Toch zal ‘verdwijnwoord’ vaak de toekomst blijken Van termen die nu fris en fruitig lijken

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 295 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.