inloggen

Allegorie

Beeldspraak. Symbolische voorstelling van een idee of een ander abstract begrip door middel van personen, concrete zaken en handelingen. Bijvoorbeeld een skelet met een zeis is een allegorie voor de dood.

Een voortgezette en uitgewerkte vergelijking (metafora).

Een proza- of dichtwerk dat bepaalde toestanden suggereert door paralel lopende voorstellingen uit een andere sfeer. De Lucifer van Vondel is een allegorie voor het verzet van de Nederlanden tegen Filips II.

Gerelateerde inzendingen

het kind in het woud

netgedicht
4,0 met 2 stemmen 125
Gestadig pompt je hart je bloed bloed is leven, blijven leven, je voelt het ruisen in je slapen als je soms sluimert in de vroege avond, het schemeruur waarop de hond weer weet dat bij een wolf was die met de wolven door de steppen joeg niet enkel klaaglijk builde naar de maan. Maar wie...

Bezet/Ontzet Een allegorie

netgedicht
4,0 met 4 stemmen 138
Wreed ingesnoerd in een korset van latwerk dat de stam bezet barstten de wilgen uit hun voegen - zij die hun kluisters niet verdroegen.

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 294 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.