inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 8.059):

De aardkloot verkloot

De doodsklok luidt: eenieder die het hoort.
De aardkloot gaat verdomme naar de kloten.
Ontsnappen? Rijke stinkerds met hun boten.
En wij? Helaas, we gaan ontwrichtend voort.

We moeten stoppen met die ecocide,
want doorgaan is misdadig en perfide.

... Al sinds de jaren 70 van de 20ste eeuw is bekend dat we niet door kunnen blijven gaan met het vernietigen van de natuur, het milieu, de aarde... Een halve eeuw dus. Maar er zijn veel te veel mensen die doen alsof ze doof en blind zijn voor de noodkreten van miljoenen die lijden onder de verkloting van de aarde.

*

Het woord poëzie komt van een oud-Grieks woord dat "maken" betekent. Laten we wereld poëtiseren: er wat van maken, de aarde beter maken, vriendelijker met elkaar omgaan, diervriendelijker produceren, zodat alles wat groeit en bloeit ons altijd weer boeit. Het wordt weliswaar geen paradijs, maar misschien een prettige "tuin" om in te leven. Het Engelse woord town betekende oorspronkelijk "tuin": een fijn gebied om in te wonen. Met plaats voor natuur en cultuur, dier en mens. Er zijn tal van initiatieven om de nieuwe stad weer een "town/tuin" te te laten zijn.

Het is misschien al 1 voor 12, of zelfs al later, maar waar leven is, is hoop en waar hoop is, is leven. En poëzie om die te verwoorden. ...

Schrijver: Jan Woordenaar Bontje
16 juli 2023

4.6 met 19 stemmen aantal keer bekeken 198

Er zijn 11 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan Woordenaar Bontje
Datum:
19 juli 2023
Beste weter:
Ik respecteer je keuze om de wereld links te laten liggen en je uitsluitend tot je moestuintje te beperken.

Hoewel, uitsluitend? Je laat hier geregeld van je horen. Dat is al méér dan je tuintje.

Maar ik neem aan dat je niet van de lucht leeft, dus je hebt boodschappen nodig. Die boodschappen zijn mogelijk omdat ontelbare mensen en organisaties naast strijden ook samenwerken: boeren, transportondernemingen, winkeliers, glasfabrikanten, flessenfabrikanten, verpakkingsindustrieën, reclamemakers, papierfabrikanten, maar ook: architecten, bouwondernemingen, bouwvakkers, steenfabrikanten, cementindustrieën, stratenmakers, onderhoudspersoneel bij al die bedrijven, schoonmaakpersoneel, tassenfabrieken, enz. enz. enz.

De Russische geograaf en geoloog Pjotr Kropotkin (1842-1921) wist al: in de evolutie en in de menselijke samenleving is er naast strijd ook altijd samenwerking en wat hij noemde "wederkerig dienstbetoon" aanwezig.

Als er alleen strijd zou zijn, zou alle levende materie al kort na het ontstaan zijn vergaan.

Deze website had nooit kunnen bestaan zonder samenwerking tussen aan aantal fervente poëzieliefhebbers.
Maar deze website had niet kunnen ontstaan zonder internet. En Internet had niet kunnen bestaan zonder de samenwerking van degenen die op dat idee kwamen en zonder de samenwerking van al die mensen die maakten dat er een sociale en economische structuur ontstond die de voorwaarden schiep voor die ontwikkeling... En zij hadden niet kunnen bestaan zonder de menselijke evolutie vanaf de oermens tot nu. En die had weer niet kunnen ontstaan zonder de evolutie vanaf het begin van het leven...

Kortom: strijd en samenwerking zijn 2 kanten van dezelfde zaak: evolutie en maatschappelijke ontwikkeling.

Zelfs in strijd en oorlog is er samenwerking: Napoleon, Hitler en Poetin kunnen niets alleen...

Poëtische groet.
Naam:
Bet Weter
Datum:
16 juli 2023
Ik beperk me maar tot mijn moestuintje Jan. Alles daarbuiten ligt niet in mijn vermogen om er iets aan te veranderen. Ik zie ook geen mensen die de aarde of natuur leuk maken. Kijk om je heen. Ze kunnen het niet en ze willen het niet en ze hebben die taak ook niet. We lopen maar wat aan te klooien op dit aardklootje. We zijn er gewoon en we trachten te overleven. Oorlogen vanwege religie, oorlogen vanwege macht. Geldzucht, hebzucht en eigenbelang voeren de boventoon. Alles is ijdelheid en najagen van wind zoals de prediker zei. Zelfs in mijn moestuintje wordt oorlog gevoerd door een veelvoud aan organismen. Dat is de wereld waarin en de aarde waarop we leven. Op alle fronten wordt oorlog gevoerd. Of het nou op een gedichtensite is of op je werk of in de sport of in de politiek. Dat is de natuur. Allemaal een pot nat m.i. De wereld is een groot slagveld.

Maar in mijn moestuintje in mijn lekkere tuinstoel met een sigaartje in de mond kan ik me redelijk gelukkig voelen.
Naam:
Jan Woordenaar Bontje
Datum:
16 juli 2023
@Bet Weter:
"Maak je dus in dit tussenuur / Niet al te druk om de “natuur”" schrijf je.

Welnu, zolang er mensen zijn zullen die proberen de aarde incluis de natuur leuk te maken.

Denk aan je huis: dat gaat naar de klote, ooit. Maar in dit tussenuur is het toch fijn als het bewoonbaar is en gezellig? Of ben je een kluizenaar met internet... dacht niet!

De Franse filosoof Voltaire schreef zoiets als om goed te leven moet je je tuin onderhouden. Je dorp/stad/land/land/werelddeel/de aarde is jouw tuin.
Naam:
Eric Vervaet
Datum:
16 juli 2023
Wat niet wegneemt Jan, dat ik dit een sterk snelsonnet vind dat ik met veel plezier 4 sterren geef.
Naam:
Max
Datum:
16 juli 2023
Chapeautje

Waar blijf je Jan, met jouw cadeauchapeautjes?
Eerst gooi je glazen in met pistolets,
Verschiet nadien van kleur,
van geel naar flets...
Of bak je na je gal liefst zoete broodjes?

De wereld is een dansfeest, Janneman
Veel wijsheid zit er echt niet in de kan
Naam:
Bet Weter
Datum:
16 juli 2023
Dooddoener

Natuurlijk gaan we naar de kloten
De zon die ons het leven bood
Zorgt wis en zeker voor de dood
Dat ligt in het heelal besloten

Maak je dus in dit tussenuur
Niet al te druk om de “natuur”
Naam:
Maxim
Datum:
16 juli 2023
REGENBOOG

Zeven? Ah, ja natuurlijk...het geluksgetal zeven. De zeven zichtbare kleuren van de regenboog, van rood via oranje, geel en groen naar blauw, indigo en violet. De zeven kleuren, die we te danken hebben aan synestheet en mysticus Isaac Newton.

Oorspronkelijk waren het er namelijk vijf, maar Sir Isaac vond dat zeven een veel natuurlijker eenheid was en daarom voegde hij er twee toe aan de tot dan toe bekende vijf.
Er waren per slot van rekening ook zeven dagen in de week en, in Newtons dagen, zeven hemellichamen in ons zonnestelsel.

Dat er een twijfelgeval (Pluto) mee mag tellen doet er nu even niet toe. Het gaat per slot van rekening om onze aardkloot die door de mens wordt bedreigd, door een overvloed aan kunstlicht die ons het zicht ontneemt op een planetaire ecocide.

Het gaat immers ook om de straling van het kosmische licht dat in de atmosfeer wordt doorgelaten. Om die aangename golflengte, fijn genoeg om zeer kleine details te kunnen waarnemen en groot genoeg om niet gevaarlijk te zijn voor de fragiele moleculen waaruit levende organismen in de biosfeer van moeder aarde zijn samengesteld.

Leve de blauwe planeet
en de regenboog!
Naam:
Jan Woordenaar Bontje
Datum:
16 juli 2023
Ja, Eric, je hebt gelijk: ook de rijken kunnen niet ontsnappen. We gaan er allemaal aan.
Duidelijker had wellicht geweest als ik een vraagteken achter die zin had geplaatst. Het is immers niet meer dan hun wensdroom dat ze kunnen ontkomen...
Naam:
Eric Vervaet
Datum:
16 juli 2023
Misverstand

Over klimaat bestaat het groot misverstand
dat rijken aan de hel kunnen ontsnappen
We kunnen het zo moeilijk behappen
Leven kwansuis voort boven onze stand

Ons leefgebied klapt niet hier en daar ineen
Het hele mensdom valt dan finaal uiteen
Naam:
Bet Weter
Datum:
16 juli 2023
Rad van avontuur

Na ´t lezen kan mijn zondag niet meer stuk
Die Jan verrast ons wederom met gein
Het leven wordt zo vrolijker en fijn
Zijn rad van avontuur krijgt weer een ruk

Wat een geluk…geen 13…niet zwartgallig
Maar nummer 7 … is dat niet toevallig!
Naam:
Max de Lussanet
Datum:
16 juli 2023
Chapeau Jan!
Je verrast ons buitengewoon met deze zeer welluidende 'noodklok', een ongemakkelijke waarheid van een ecocide (mooi synoniem voor deze pandemische pest) in nog geen veertig woorden
- veelzeggender dan welke actualiteit ook - die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat, al verdient het m.i. wel een titel die meer lyrisch verantwoord is.

Hoe dan ook, deze footprint krijgt hopelijk een prominente plek in onze dichtersgeest...
en inderdaad, ook bij ieder ander die dit leest!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)