inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 8.145):

Hamassamoord

Ik haat geweld, maar ‘t is me niet ontgaan
Dat wie apartheid zaait terreur zal oogsten
Al treft het bijna nooit de allerhoogsten
Die grijpen graag hun kans om terug te slaan

Ik ben geen onderdrukte Palestijn
Het is een luxe pacifist te zijn

... nos.nl/collectie/13959/artikel/2493506-wanhoop-onder-inwoners-gaza-die-geen-kant-op-kunnen-het-is-nergens-veilig ...


Zie ook: https://www.theodanes.nl

Schrijver: Theo Danes, 10 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: snelsonnet

4.0 met 13 stemmen aantal keer bekeken 288

Er zijn 12 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan Woordenaar Bontje
Datum:
11 oktober 2023
broedermoord

een aantal Joden ging naar Israël
men hoopte daar in vrede voort te leven
en altijd bleef er hoop naast angst en beven
maar wacht! ze zijn verwant aan Ismaël

zij voeren strijd die eeuwenlang al duurt
terwijl men mannen in de oorlog stuurt
.
Jan Woordenaar Bontje 11 oktober 2023
.
Als we de bijbel, de tenach en de koran zouden moeten geloven was Abraham de 1ste aartsvader van Joden én Arabieren.
Ismaël was de zoon van Abraham en Hagar en dus de 2de stamvader van de Arabieren.
Isaak was de zoon van Abraham en Sara en dus de 3de stamvader van de Israëlieten (Joden) en Israël (= Jakob) was de zoon van Isaak en Rebecca.
Naam:
Theo Danes
Datum:
11 oktober 2023
Dan heb ik jouw snelsonnet verkeerd opgevat, vooral door de ‘ook’ in regel 2. Hoe dan ook, het is een intens droevige toestand in alle opzichten. Dank voor je tegengas.
Naam:
Bet Weter
Datum:
10 oktober 2023
Theo: Ik vind niet dat ik jouw "boodschap" vergelijk met het antisemitisme van Hitler. Ik geloof dat je een prima persoon bent. Ik had meer het gevoel dat ik er iets naast moest zetten mede ingegeven door de opmerking van Derksen zoals je wellicht hebt begrepen en het algemeen sluimerende sentiment om zelfs na zo´n onbeschrijflijke, onmenselijke en barbaarse gebeurtenis meteen weer met de vinger te wijzen. "Ja maar" en "nou zie je wat ervan komt" etc. Ik vond vooral je tweede regel binnen deze context en op dit moment niet fraai gekozen. Dat er veel mis gaat in Israël wil ik zeker niet ontkennen. Hier wil ik het graag bij laten.
Naam:
Maxim
Datum:
10 oktober 2023
@BetWeter:
Wie heeft wie nu opgejaagd? Wie is 'de' agressor? Wie heeft, nota bene als kernmacht, decennialang met continue ondersteuning van de grote broer op allerlei gebied, Arafat en zijn opvolgers klein gehouden en uitgeknepen?

Jazeker, Hamas is een terroristische organisatie,
met giga steun van die andere grote broer, die zijn eigen land naar de verdoemenis helpt. Alleen wordt dat nooit publiekelijk erkend.

Nogmaals: wie is hier de agressor? Een gelegitimeerd regime met een kat in een nauw pakhuis (Bibi in de Knesset) of een niet-gelegitimeerde organisatie?

Voor de goede orde: ik keur elke vorm van geweld af, zo ook deze. Maar hoe vaak hebben we niet gezien dat op het hoogste niveau handen werden geschud waar het bloed van afdroop?
Oog om oog, tand om tand...
Naam:
Theo Danes
Datum:
10 oktober 2023
Haha, de boodschap van mijn snelsonnet (volgens mij meer een analyse en bespiegeling dan standpunt, maar goed) vergelijken met het antisemitisme van Hitler en ik moet tot een genuanceerder standpunt komen, boeiende opvatting wel. Je kunt tegenover die hele lijst van Hamas een hele lijst van Israël plaatsen. Ik heb geen greintje sympathie voor Hamas. Ik denk wel dat de politiek die Israël bedrijft (kolonisatie/belegering/bombardementen) ook op z’n zachtst gezegd misdadig is en de bijbehorende uitzichtloosheid onder Palestijnen een goede voedingsbodem is voor terreur. Doen alsof Israël alleen maar een slachtoffer is in al die decennia en geen rol als agressor heeft, is echt te eenzijdig.
Naam:
Bet Weter
Datum:
10 oktober 2023
Bedankt voor je duidelijke antwoord Theo. We verschillen gewoon van mening. Dan heb ik je snelsonnet inderdaad heel goed begrepen maar wilde graag wat tegengas geven.
Ik ben van mening dat apartheid wordt gecreëerd door Hamas zelf. Een niets ontziende organisatie die het eigen arme volk genadeloos onderdrukt. Die de jeugdige Gazanen meent te moeten opvoeden (ook op de scholen) met een ontzettende haat tegen de Joden. Die in hun manifest onder andere het volgende zeggen:

Uit artikel 7: Hamas heeft ernaar verlangd Allah's belofte ten uitvoer te leggen, hoeveel tijd dat ook kost. Mohammed ... zei: "De dag des oordeels zal niet komen, totdat de joden zich achter rotsen en bomen verstoppen, die zullen zeggen: 'O moslims, o Abdullah, achter mij zit een jood, kom hier en dood hem'."

Uit artikel 13: Er is geen oplossing voor het Palestijnse probleem dan de jihad.

Uit artikel 32: Het verlaten van de conflictcirkel met Israël is hoogverraad; vervloekt zij degene die dat doet.

Het mag duidelijk zijn dat het gepredikte in praktijk werd en zal moeten worden gebracht. Het is nou eenmaal Gods wil.
Wat moet Israël met zo´n opstelling dan doen? De grenzen openzetten en de ellende naar binnenhalen? Wonen er Palestijnen in Israël? Ik dacht het wel. Zitten er Palestijnen in de Knesset (parlement van Israël)? Ik dacht het wel. Kan er één Jood wonen in Gaza? Ik dacht het niet.
Gaza had een welvarend land kunnen zijn met een prachtige kustlijn met de miljarden die er in de loop der jaren ingepompt zijn. Als je er echter voor kiest om je eigen volk te laten lijden en te creperen, jezelf te verrijken en het geld grotendeels aan wapentuig te spenderen in opvolging van je “heilige” opdracht (zie manifest) dan ben je in mijn ogen een meedogenloze niets ontziende agressor die nooit in staat zal zijn tot enige vredige oplossing.

Lees mijn reactie (snelsonnet) nog eens langzaam over en hopelijk kom je als pacifist dan tot een genuanceerder inzicht.
Naam:
Theo Danes
Datum:
10 oktober 2023
De regering van Israël.
Naam:
Bet Weter
Datum:
10 oktober 2023
Ik denk dat ik het prima begrepen heb Theo.
Maar misschien kan je toelichten met wat je bedoelt met “wie apartheid zaait” (regel 2) en wie er “gráág hun kans grijpen” (regel 4). Misschien begrijp ik dan je boodschap.
Naam:
Theo Danes
Datum:
10 oktober 2023
Je hebt het niet begrepen Bet Weter.
Naam:
Bet Weter
Datum:
10 oktober 2023
“De Joden hebben er zelf om gevraagd”
Die mening meer dan 80 jaar geleden
Werd óók door een besnorde man beleden
Als beesten werden ze toen opgejaagd

Als beesten werden ze nu afgeslacht
“from river to the sea” dan is ´t volbracht
Naam:
Inge Boulonois
Datum:
10 oktober 2023
Chapeau, Theo!
Naam:
Maxim
Datum:
10 oktober 2023
Vreselijk nieuws, toch
fraai verwoord, Theo.

Verrassingsaanval? Vijftig jaar
na dato
Repressie van een hele
generatie
Tactiek van nederzetting
en migratie
Al Aqsa antwoordt hun geweld
naar rato...

Zie ook:
www.arabnews.com/node/2388206

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)