inloggen

tabblad: snelsonnetten

< vorige | alles | volgende >

snelsonnet (nr. 631):

Evenwicht

‘De bronnen raken op’ zo wordt voorspeld,
De mensheid is te groot nu in getal,
Maar sinds de schepping weten wij toch al,
Dat de natuur zichzelf weer steeds herstelt?

Een virus is daarbij heel effectief,
Dus H.I.V. is best wel positief.

... het Wereld Natuur Fonds schrijft dat er over 50 jaar niet meer voldoende natuurlijke bronnen zijn voor de steeds groter wordende wereldbevolking…en…in Barcelona start een conferentie omdat naar schatting 40 miljoen mensen besmet zijn met het HIV-virus ...

Schrijver: René M. Broeders, 8 jul. 2002


Geplaatst in de categorie: snelsonnet

3,2 met 31 stemmen 2.072Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:Catharina Blaauwendraad
Datum: 9 jul. 2002
Emailadres:c.blaauwendraadchello.nl
Bericht:De grens tussen ethisch en onethisch is inderdaad niet eenduidig te trekken, maar desalniettemin heeft elke grap ethische implicaties. De, wat u noemt, "modernere mens" kijkt kennelijk niet verder dan de woordgrap. Ook zijn er moderne mensen die filpjes van ongelukken met dodelijke afloop grappig vinden. Inderdaad, alles mag. Maar technisch mooi en bedachtzaam schrijven mag kennelijk niet, getuige uw badinerende omschrijving van mijn "moraliserende schoonschrijfsonnetten". Gelukkig schrijf ik sinds 1 juli j.l. geen sonnetten meer voor www.nederlands.nl, dus hoeven liefhebbers van fast-food-humor hun tanden niet langer op parels stuk te bijten.

Naam:Lilian Voogd
Datum: 9 jul. 2002
Emailadres:dikkehildahotmail.com
Bericht:Geachte mevrouw Blaauwendraad,

Ik bevind me, zoals veel van mijn collega's, in het schemergebied tussen cabaret, poëzie en literatuur. Na het lezen van uw commentaar op het speedsonnet "evenwicht" schrok ik voor een klein moment, omdat ik de herinneringen aan oude discussie's over ethiek, humor en esthetica voelde opkomen. Vrij naïeve discussie's. Vrij korte discussie's ook, omdat nooit iemand kon aangeven wanneer er nou een grens werd overschreden. In mijn ogen was de grote uitkomst altijd: 'alles mag!'. Dit levert kleine problemen op, maar die zijn te overzien.
Het spijt me enorm wanneer uw reactie gebaseerd is op een persoonlijk 'liefdesgriepje' bij u of de uwen, maar daarom kunnen we nog niet het onderwerp AIDS bannen uit de grabbelton der kunsten.
Dit alles eigenlijk nog volkomen ten overvloede, daar de laatste zin 'Dus H.I.V. is best wel positief' overduidelijk slaat op de woordgrap en zeker niet de dood van vele zieke afrikanen goedkeurt.
Is het overigens niet beter voor de variatie van de site wanneer uw moraliserende schoonschrijfsonnetten worden afgewisseld met gewaagde sonnetten met humor voor de modernere mens?

Vriendelijke groeten,

Lilian

Naam:Catharina Blaauwendraad
Datum: 8 jul. 2002
Emailadres:c.blaauwendraadchello.nl
Bericht:Ik vraag me af of je AIDS nog steeds zo'n "evenwichtige" oplossing zou vinden als de epidemie niet Afrika, maar Europa het hardst zou treffen. Grappen op afstand zijn makkelijk. Humor is meer dan alleen relativeren wat een ander raakt.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)