inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 1.510):

REDDER DES VADERLANDS

De nestor van de speedsonnettenhorde,
die ruimschoots al zijn sporen heeft verdiend,
heeft zijn kandidatuur nu ingediend
om Dichter van het Vaderland te worden

Dus geeft uw stem aan deze grote dichter,
dan wordt het nieuwe jaar poëtisch lichter.

... Driek van Wissen is een campagne gestart voor zijn uitverkiezing tot Dichter des Vaderlands. Vanaf begin december kan er gestemd worden op de website van de Koninklijke Bibliotheek ...

Schrijver: Geert Kruideren, 26 nov. 2004


Geplaatst in de categorie: snelsonnet

3,8 met 28 stemmen 4.438

Er zijn 10 reacties op deze inzending:

Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
29 nov. 2004
Email:
quinten5xs4all.nl
Volgens mij gold de minachting vooral de heren Bomhoff en Heinsbroek (wie kent hen nog?) die verschrikkelijk met elkaar overhoop lagen en met een uitgestreken gezicht op de begrafenis van Claus verschenen. Ik denk dat gedichten beoordeeld moeten worden op hun literaire merites (wat dat betreft heeft Komrij zijn sporen al lang verdiend). Je kunt er morele bezwaren of vaderlandsliefde op loslaten maar daarmee doe je het gedicht geen recht.
Naam:
Ridzerd
Datum:
28 nov. 2004
Email:
rmvdhome.nl
Jawel, heer Kruideren, maar daarom kan men toch nog wel wat zeggen over zijn voorganger? Het lijkt mij niet verkeerd om even te zeggen dat sommige of misschien wel veel mensen geen waardering hebben voor een Dichter des Vaderlands die grote minachting toont voor zijn eigen land.
Naam:
geert.kruideren
Datum:
27 nov. 2004
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Ik denk dat reageerders zich vergissen:
Dit speedsonnet gaat over Driek van Wissen!
Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
27 nov. 2004
Email:
quinten5xs4all.nl
Die wrok en kleinheid hebben betrekking op alle perikelen rondom het eerste kabinet Balkenende, en de overhaaste ontbinding daarvan - op de dag van de begrafenis! Als een regering zo te werk gaat, dan zegt dat ook iets over het land.
Naam:
Ridzerd
Datum:
26 nov. 2004
Email:
rmvdhome.nl
Reactie op Quinten Jiskoot: ik vind het gedicht van Komrij waardeloos, omdat hij de oprechtheid van rouw van het Nederlandse volk in twijfel trekt. Terecht roemt hij de kwaliteiten van prins Claus, maar hij doet het daarbij voorkomen dat die kwaliteiten verder bij het Nederlandse volk niet voorkomen. De opmerking, dat nu Claus dood is "wrok en kleinheid opnieuw de dienst uitmaken", slaat als een tang op een varken.
Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
26 nov. 2004
Email:
quinten5xs4all.nl
'Bij de dood van een prins' van Komrij is een uitstekende aanklacht tegen de hypocrisie van het Nederlandse volk. Bovendien worden de deugden van prins Claus er in gememoreerd. Ook Slauerhoff had een hekel aan Nederland, maar hij was er geen minder groot dichter om. Een poet laureat moet mijns inziens een non-conformist zijn en zeker niet huilen met de wolven in het bos. In onze huidige "Theo-cratie" zouden er wat dat betreft flinke noten gekraakt moeten worden over de mediagekte en alle boter die journalisten en commentatoren op hun hoofd hebben, A. Knevel voorop.
Naam:
Daan de Ligt
Datum:
26 nov. 2004
Email:
dldeligtwanadoo.nl

Ik denk inderdaad dat Dries de enige juiste keuze is.

Veel succes!
Naam:
Ari Vlasblom
Datum:
26 nov. 2004
Email:
arivlasblomhotmail.com
Ik zal zeker op Driek stemmen, maar hopelijk blijft hij bij zijn verkiezing wel als speedsonnetter aan deze site verbonden.
Naam:
blomcas
Datum:
26 nov. 2004
Email:
blomcaswanadoo.nl

Ik vind het prima dat Driek van Wissen dichter des vaderlands wil worden.
Als hij ook voor deze rubriek zijn inzending blijft geven.
Naam:
Ridzerd
Datum:
26 nov. 2004
Email:
rmvdhome.nl
Ik zal zeker op hem stemmen.
Van Simon Vinkenoog heb ik niks gelezen, maar Gerrit Komrij was in ieder geval totaal ongeschikt voor Dichter van het Vaderland, omdat hij een diepe verachting heeft voor Nederland en het Nederlandse volk.
Ik denk daarbij met name aan zijn idiote gedicht 'Bij de dood van een prins'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)