inloggen

biografie: Driek van Wissen

Henricus Cornelis van Wissen is 12 juli 1943 geboren in de stad Groningen. Driek studeerde er Nederlands aan de Rijksuniversiteit en vanaf 1968 was hij werkzaam als docent Nederlands aan het Dr. Aletta Jacobscollege te Hoogezand.

Van 1975 tot 1977 was Driek redacteur van het tijdschrift "De Nieuwe Clercke". Vanaf 1976 verschenen bundels van zijn hand bij verschillende uitgeverijen.

Driek van Wissen was een vormvast dichter. Hij schreef onder meer kwatrijnen, rondelen en ollekebollekes, maar het sonnet had zijn bijzondere voorkeur. Jarenlang dichtte hij actuele snelsonnetten voor de gedichtensite gedichten.nl, eerst dagelijks, later in de weekeinden op zaterdag en zondag.

Zijn gedichten zijn over het algemeen luchtig van toon, hij wordt dan ook meestal tot de light-verse-dichters gerekend. In 1987 werd Driek van Wissen onderscheiden met de Kees Stip-prijs voor light verse.

Naast gedichten schreef Driek van Wissen ook liedteksten o.a. voor het "Geld-maakt-niet-gelukkig-ensemble" (vereeuwigd op de c.d. "De geur van gisteren") en voor het VARA-radioprogramma "Spijkers met koppen". Vijf seizoenen was hij te horen (en twee jaar te zien) in het TROS-programma "Binnenlandse Zaken", onder andere met zijn "Kritiek van Driek".

In zijn taalkritieken toonde hij aan dat iedere taalgebruiker taalfouten maakt, maar dat dit niet zozeer aan deze taalgebruiker ligt als wel aan de taal zelf, die een onlogisch systeem vormt. Vervolgens raakte Van Wissen al gauw op komische wijze verstrikt in zijn eigen theorieën.

In zijn voordrachten op congressen, symposia en partijbijeenkomsten wees hij de betreffende beroepsgroep mild doch onbarmhartig op de taalkundige onvolkomenheden van het vakjargon.

In januari 2005 werd Van Wissen door het Nederlandse publiek voor een periode van 4 jaar tot Dichter des Vaderlands gekozen.

Driek van Wissen overleed plotseling op 21 mei 2010 op vakantie in Istanboel. Op 29 mei is hij begraven op het R.K. Kerkhof aan de Hereweg 89 in Groningen.

Werk:

De match Luteijn - Donner  (met Pierre Rawie) (1976)
Het mooiste meisje van de klas (1978)                         
Meisjesgenade: kwatrijnen (1980)                                                
Wie zegt dat ik na veertien regels zwijg? Bloemlezing uit Nederlandse sonnetten van 1966 tot 1980 (1980)                                                
De badman heeft gelijk (1982)                                                       
De volle mep: gedichten 1978-1987 (1987)                                    
Een boekenwurm is een verstandig beest: acht sonnetten (1988)      
De dikke Van Dale is mijn beste vriend: oudvaderlandsche liederen en nieuwvaderlandse woorden op strikt populair-wetenschappelijke wijze verklaard (1989)                        

De taal is het voertuig van de geest: kleine grammatica van de knelpunten in onze taal(1990)                                                     
Zegt u nou zelf (1992)                                                                 
Een loopje met de tijd (1993)                                                      
Opus 400 (1994)                                                                        
Mooi is anders (maar anders is niet altijd mooi): twijfelachtig taalgebruik en ander ongenoegen (1995)                                           
Een doorn in mijn oog en een doorn in mijn oor: een therapie voor taalangst (1996)         

Groot verkeerde-woordenboek der Nederlandse taal (1996)                   
Groot verkeerde-spreekwoordenboek der Nederlandse taal (1998)     
De hap van Adam (1999)                                                         
Stad...: twee maal twintig tijdsbeelden (1999)                                 
De dikke Driek: het betere werk (2000)

De verzamelde gedichten van Driek van Wissen zijn in 2003 uitgebracht onder de veelzeggende titel 'Onverwoestbaar Mooi'.

In 2005 stelde Pierre Rawie een bundel samen met een aantal door hem geselecteerde gedichten uit het werk van Driek van Wissen: 'De Dichter des Vaderlands. Zijn mooiste verzen'.


Inzendingen van deze schrijver

1320 resultaten.

Oranje boven!

gedicht
4.0 met 28 stemmen aantal keer bekeken 6.703
Ook ik blijf deze dag maar veilig thuis, Want er bestaan modernere manieren Om vrolijk Koninginnedag te vieren: Ik surf naar www punt koningshuis En met mijn vlag, mijn hoedje en mijn toeter Zit ik te juichen achter mijn computer.

Aan de deur (1)

snelsonnet
3.0 met 45 stemmen aantal keer bekeken 3.027
Laatst werd er aan mijn voordeur luid gebeld. Nieuwsgierig keek ik toen door het spionnetje En zag een meisje met een lampionnetje, Van twee enorme dienders vergezeld. Benauwd gaf ik dit trio op de stoep Onmiddellijk mijn hele voorraad snoep.

Zeeslag

gedicht
3.0 met 83 stemmen aantal keer bekeken 17.688
Terwijl het strand, veroverd door de eb, natuurlijk door de vloed herwonnen wordt en allengs tot de helft wordt ingekort ervaar ik weer wat ik ervaren heb: een kleine jongen ben ik met een schep, hardnekkig vechtend voor een wankel fort totdat het weldra toch is ingestort- de zee geeft op...

Zalig kerstfeest

snelsonnet
3.0 met 15 stemmen aantal keer bekeken 1.328
Al heerst er een recessie in ons land Toch wou men daar met Kerstmis niets van weten. Veel mensen gingen daarom chic uit eten Bij vrienden ofwel in een restaurant. Maar ik bleef met de kerst natuurlijk thuis, Want ook dit jaar was Sissi op de buis.

MOEDER EN KIND

gedicht
3.0 met 109 stemmen aantal keer bekeken 17.470
Mijn moeder leefde voor zichzelf te lang; Vandaar dat zij haar laatste grijze dagen Veelal verdeed met mopperen en klagen, Een vruchteloze, zure zwanenzang. Toch schepte zij een kinderlijk behagen In onze dagelijkse ommegang Als ik weg uit het huis, uit haar gevang Haar rondreed in haar...

Sonnet voor Tineke

gedicht
4.0 met 12 stemmen aantal keer bekeken 6.457
Ik heb voor jou een fiets gejat, Want gister jatte men de jouwe; Al was het dan ook nog zo'n ouwe, Je was toch blij dat je 'm had. Je kunt als dame in de stad Geen eindeloze einden sjouwen, Immers het tippelen door vrouwen Wordt vaak ten kwade opgevat. Daarom toog ik op...

Nachtwacht

gedicht
3.0 met 57 stemmen aantal keer bekeken 15.016
De kap buigt koud over beton En tijd hangt ingeblikt in klokken Verkrampt bewegend soms met schokken; Dit barre eiland heet station Achter een zwarte horizon Zijn alle treinen nu vertrokken Ofwel ze liggen tegen blokken Hier languit naast een leeg perron. Geen mens te zien. Het lijkt...

Van Lotje getikt

gedicht
3.0 met 25 stemmen aantal keer bekeken 9.320
Aangaande het noodlot in leven en werk van Jan Kal Wat wil het uiterst wonderlijk geval? Een kennis van Jan Kal die woont zowaar precies op nog geen uur van Zevenaar en zeven is net een geluksgetal, dus die z'n zus woont weer in Nijverdal toevallig naast een rijwielhandelaar en de...

Vakantiebericht

gedicht
4.0 met 15 stemmen aantal keer bekeken 9.453
Wij dronken onderweg in Portugal, per dag tenminste één fles Vinho Verde, maar meestal twee en doorgaans nog een derde, want drie is toch zo'n heerlijk rond getal. En daar wij dan pas werk'lijk dronken werden werd nummer vier besteld als spoedgeval - 'of is dit nu ons vijfde flesje...

Toorn

gedicht
3.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 1.496
Als ik gebeld word, spreek ik in de hoorn Mijn moedertaal uit voorzorg zeer correct. Als men mijn afkomst aan mijn spraak ontdekt Dan is dat immers in mijn oog een doorn. Maar raadt men toch waar of ik ben geboor'n En wijt men dit dan aan het dialect Dan wordt men woede dadelijk gewekt En...

Zeeslag

gedicht
4.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 2.612
Terwijl het strand, veroverd door de eb, Natuurlijk door de vloed herwonnen wordt En allengs tot de helft wordt ingekort Ervaar ik weer wat ik ervaren heb: Een kleine jongen ben ik met een schep, Hardnekkig vechtend voor een wankel fort Totdat het weldra toch is ingestort - De zee geeft...

Het wrakke lijf, verziekt door de jenever

gedicht
3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 1.775
Het wrakke lijf, verziekt door de jenever, Vindt het gezond verstand als tegenstrever. Want enerzijds trekt naar de kroeg het hart, Doch naar het kerkhof anderzijds de lever.

Tussen mijn vingers door glijden je haren

gedicht
4.0 met 12 stemmen aantal keer bekeken 3.475
Tussen mijn vingers door glijden je haren, als ik ze streel met langzame gebaren; en als ze zachtjes vallen uit mijn hand, denk ik aan het verglijden van de jaren. ------------------------------ uit: Meisjesgenade (1980)

Moment sentimental

gedicht
3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 3.984
Het speenvarken, dat aan het spit langzaam driehonderd zestig graden wordt rondgedraaid en bruin gebraden, tot het voldoende is verhit en voor wie rond het houtvuur zit versneden wordt tot karbonaden, zal wel niet hebben kunnen raden, dat hem een eind wachtte als dit: want als je wordt...

Op de rails

gedicht
4.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 5.582
Mijn trein gaat ogenschijnlijk rijden, want spoorwagon na spoorwagon links op een parallel perron zie ik langs mijn coupéruit glijden. Maar dan verbreedt de horizon en blijkt dat ik mij liet misleiden: De trein is weg ter linkerzijde en ik sta nog op het station. Zo worden wij...

Het arme beest

gedicht
2.0 met 26 stemmen aantal keer bekeken 8.970
In Serajevo stierf de laatste beer. Zijn dierentuin was al een tijd gesloten, Omdat zelfs daar voortdurend werd geschoten En daarom kreeg hij ook geen eten meer. Immers de Joegoslaven van weleer, Door wie in strijd met oude landgenoten Het eigen bloed geestdriftig wordt vergoten, Schoten...

Valentijnsdag (H)

snelsonnet
3.0 met 18 stemmen aantal keer bekeken 2.252
"Jij bent voor mij de schuimkraag op mijn bier, Jij bent voor mij het oortje aan mijn kopje, Jij bent mijn poepedorusje, mijn dropje, Jij bent mijn kleine koetje, ik je stier." Vandaag blijkt dat de Nederlandse man Ook schriftelijk niet goed versieren kan.

ABN-AMRO-toernooi (H)

snelsonnet
3.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 1.222
Al worden door de bank die Dé bank heet Uit geldnood tal van banen opgeheven, Ze zijn daar wel het tennis trouw gebleven; Daaraan wordt deze week veel geld besteed. Want welke banen ook verloren gaan, Het grote geld gaat naar de tennisbaan.

Dezen en genen (H)

snelsonnet
3.0 met 12 stemmen aantal keer bekeken 1.453
De mens is wetenschappelijk beschouwd Een schepsel met maar dertigduizend genen Waaraan hij zijn geaardheid moet ontlenen; Hij is in wezen simpel opgebouwd. Dus denk ik dikwijls lichtelijk geprikkeld: Waarom doen mensen toch zo ingewikkeld?

Dichter des Vaderlands (H)

snelsonnet
4.0 met 12 stemmen aantal keer bekeken 1.577
De nieuwe Dichter van het Vaderland Mag, in de wolken door de eerbewijzen, In een speciale feesttrein huiswaarts reizen En werpt daar nog een half oog in de krant En leest dat exact zestig jaar geleden De laatste treinen richting Auschwitz reden.

Fijn met de trein (H)

snelsonnet
3.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 1.797
Het spoorboekje is weldra van de baan. Daar hoeven wij beslist niet om te rouwen: Het oude boekje is niet te vertrouwen, Want zelden komen treinen tijdig aan. En om nu die vertraging te vermijden Gaan ze straks volgens schema trager rijden.

Warming-up (H)

snelsonnet
3.0 met 12 stemmen aantal keer bekeken 1.431
Op de planeet die ik sinds kort bewoon Heb ik als mens het voor elkaar gekregen Dat wereldwijd de warmte is gestegen, Doch ondank is ook dit keer 's werelds loon: Ik doe mijn best de wereld warm te houden, Maar telkens maakt de wereld mij verkouden.

Negatief reisadvies (H)

snelsonnet
4.0 met 10 stemmen aantal keer bekeken 1.663
“Ons reisadvies is dikwijls negatief, Maar daar bestaat ook alle reden voor, Want tal van mankementen aan het spoor Bezorgen overlast en ongerief Zodat wij er klantvriendelijk op wijzen Dat u dit jaar niet met de trein moet reizen.”

Oudejaarsloterij (H)

snelsonnet
3.0 met 10 stemmen aantal keer bekeken 1.384
Wij moeten blijven hopen, landgenoten, Hetgeen wij met oudjaar vast zullen doen; Dan hopen wij op minstens 1 miljoen Als rendement van onze dure loten. En is het oude jaar daarna voorbij Dan wordt het nieuwe weer een loterij.

Kerstmaal (H)

snelsonnet
3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 1.280
Ik eet geen wild uit afkeer van de jacht, Geen salmonellakippen, gekke koeien, Geen kalfjes die men hormonaal liet groeien Of varkens die beestachtig zijn geslacht. Als ons gezin zich rond de kerstdis schaart Is dus het hoofdgerecht een lapje paard.

Laptop of flop? (H)

snelsonnet
4.0 met 10 stemmen aantal keer bekeken 1.428
Mijn laptop is noodlottig voor mijn zaad, Want als ik daarmee op mijn schoot ga zitten Dan schijnt dat ding mijn scrotum te verhitten Waardoor mijn sperma lelijk wordt geschaad. Dus neem ik ook geen dames meer op schoot, Want dan gaan vast nog veel meer zaadjes dood.

Paardenpas (H)

snelsonnet
3.0 met 18 stemmen aantal keer bekeken 2.656
Hier in dit land dat toch al tijden geldt Als het meest bureaucratische op aarde Heeft onze overheid nu zelfs voor paarden Een paspoort bij de wet verplicht gesteld. Het paard van Sinterklaas moet daarom vrezen Als illegaal te worden uitgewezen.

4 Universele Sinterklaasgedichten (H)

snelsonnet
4.0 met 16 stemmen aantal keer bekeken 2.321
A] Je hebt van Sint een heleboel geëist, Je hebt wel dertien kantjes volgeschreven, Maar het cadeau dat hij je nu zal geven Staat toch niet op je ellenlange lijst. Je raadt het nooit, dus pak meteen maar uit. Je krijgt geen bal, geen moer, geen biet, geen fluit. B] Op pakjes zijn...

Timmertje Timmertje! (H)

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 959
Het is een drama voor Marianne Timmer: Al is ze onderhand al aardig oud Toch leek ze ook nu hard op weg naar goud, Maar door haar val lukt dat nooit en te nimmer. Of zou ik Anton Geesink kunnen bellen Dat hij de Winterspelen uit moet stellen?

Ferry (H)

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 1.036
Toen ik als LPF'er had gehoord Dat nabij Senegal een dezer dagen Een wrakke ferryboot was omgeslagen Met meer dan duizend passagiers aan boord Dacht ik vanwege de interne herrie: Verging in ons land ook maar onze Ferry!
Meer van deze schrijver...