inloggen

biografie: Hanneke van Almelo

Als kind keek ik ieder jaar reikhalzend uit naar het rijm- en pakjesfestijn van Sinterklaas. In de zomer van 2014 ben ik begonnen met het schrijven van gedichten over andere onderwerpen en op andere momenten in het jaar dan Sinterklaas. In augustus van dat jaar mocht ik aantreden als vaste dichteres van het zaterdag snelsonnet. Ik heb een achtergrond in klassieke muziek en in het onderwijzen van Engels. Tot medio 2016 was ik lerares op een middelbare school. Momenteel doe ik taalgerelateerd freelancewerk: bijlessen en redigeren/vertalen. Ik ben getrouwd en heb drie volwassen zonen.

www.hannekevanalmelo.blogspot.nl


Inzendingen van deze schrijver

345 resultaten.

Het kamerlid en de kerstretraite

hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 99
“Zeg Kamerlid, waar heb je deze hele kerst gezeten?” Noch Kurt noch Cor had hem gezien. “Waar ben je toch geweest? We dachten even dat je door het virus was gebeten. Dan was je kerst-oud-nieuwgevoel niet echt bepaald een feest.” “O kamerlid,” zei Babcia toen, “mag ik je even...

Lockdown op drie hoog achter

hartenkreet
3.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 202
De kamer warmt goed op met volle zon. Bij 30 graden lijkt het of het kleed, dat van mijn oma was, van mufheid zweet. Dus hang ik het maar even op ‘t balkon. Zoonlief van zestien heeft een bariton, waarmee hij, zonder dat het hem verveelt, steeds weer hetzelfde punkrocknummer kweelt. Ik...

Zaterdag

netgedicht
2.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 86
Een straffe voorjaarsbries suist om mijn oren, en Bodo’s natte neus wijst in de wind waarin hij altijd iets te snuffen vindt. Bij thuiskomst zijn we moe, maar ook herboren. Een bak met brokken en de koffie aan ... zomaar een zaterdag uit mijn bestaan.

Op slot?

snelsonnet
4.0 met 23 stemmen aantal keer bekeken 275
Ik liet vanmorgen vroeg mijn hondje uit langs weideweggetjes en lindedreven, waar knoppen groen getuigen van het leven en in de toppen fier een lijster fluit. ‘t Sociale leven is op slot gedaan. De lente trekt zich daar geen loot van aan.

Coronababy's

snelsonnet
4.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 319
De zorg kreunt onder het coronajuk. De virustestjes, kapjes, quarantaine en infofilmpjes over hygiëne betekenen een ongekende druk. Dit is nog niks, want over veertig weken doet een geboortegolf die stress verbleken.

Terugblik 3 mei

snelsonnet
2.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 205
Een zeehond die in Zandvoort resideert beraamde voor 3 mei een groot festijn waar alle dieren welkom zouden zijn, want Zandvoort, nam hij aan, faciliteert. ‘t Was er bomvol – voor de F1 geen pretje. Maar ‘n zeehond wil ook wel eens een verzetje.

Quarantaineblues

snelsonnet
4.0 met 6 stemmen aantal keer bekeken 227
Op 't schip had ik van wachten al genoeg Vijf dagen lang werd mijn geduld getest Vervolgens had ik nog hotelarrest En uren vliegvertraging voor de boeg Mijn thuiskomst wordt vandaag opnieuw verlaat De carnavalsoptocht trekt door de straat. Het kwatrijn is een beetje opgeschoond op...

EERBETOON aan Johan, oprichter gedichten.nl

snelsonnet
4.0 met 18 stemmen aantal keer bekeken 299
Snelsonnettenkrans Deze snelsonnettenkrans is een eerbetoon aan Johan Mostertman ter gelegenheid van zijn geplande afscheid en ter ere van zijn 77e verjaardag. De krans werd geschreven en samengesteld door de zeven huidige snelsonnetdichters van de site uit dankbaarheid voor zijn initiatief en...

Uitslag

snelsonnet
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 165
Wie zegt dat de impeachementprocedure in de senaat een ware winnaar kent? Was het the Speaker of de president die speechte met doeltreffende allure? Die oude honden vochten in een foetermatch. De derde loopt heen met het been: Pete Buttigieg!

Inspiratie

snelsonnet
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 180
De Brexit schuif ik eventjes opzij net als de uitslag in het Capitool of personeelstekort op elke school. Geen dichter wordt van die discussies blij. Maar niets beweegt de inspiratielozen als het obscure woordje “zoönosen”.

Impeachment

snelsonnet
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 154
Amerika, het land met veel gezichten, het thuis van vrijheid en van apekool, en van verdeeldheid in het capitool. Zijn zij daar nu juist zwaar- of lichtgewichten? De een speelt voor de ander fuselier. Send in the clowns. Ach wat, ze zijn al hier.

Aart Staartjes (1938-2020)

snelsonnet
4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 163
“Nou, kijk eens, Ieniemien, het zit dus zó.” Wie hoort er niet zijn stem bij deze zin? Hij kwam door de tv de kamers in, het kloppend hart van elke kindershow. Hij leeft nu verder, niet om wat hij speelde maar om zijn echtheid die hij met ons deelde.

Kartonnen bedden

snelsonnet
1.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 176
Als jonge meid heb ik gevolleybald; ik vond het echt de allerleukste sport. Dus leef ik mee nu het* zo spannend wordt: Oranje wint of wordt eruit geknald. De meisjes moeten Tokyo gaan redden, al was het maar om die kartonnen bedden.

De mens anno 2020

snelsonnet
3.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 160
Je kiest een willekeurige planeet en onderwerpt die aan een onderzoek. Dan blijkt dat met oudjaar in elke hoek de mensen vuurwerk knallen bij de vleet. Die avond is een klare promissoir van al het schietwerk in de rest van ‘t jaar.

Verlichte tuin

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 85
Dit jaar stond in de tuin van onze buren een volverlichte kerstmissantenkraam. Een bord met “vrede” stond er voor het raam. Uitnodigend voor wie er wilde gluren. Ik wou net rustig het tableau verkennen, toen plots hun doberman eraan kwam rennen.

Jules Deelder (1944 – 2019)

snelsonnet
4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 309
De dichter in zijn maatkostuum sprong uit de band – zijn handelsmerk. Niets bond hem en zijn schrijverswerk. 'k Probeer het niet, ook niet postuum. Hij heeft het zelf gevat gezegd: Wat niet te volgen is, is ech. Deze week overleed de Rotterdamse dichter Jules Deelder. Van hem is de...

Tory-overwinning

snelsonnet
2.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 165
De Tory-overwinning overzee maakt dat ik deze zaterdag alweer een snetje over Britain componeer met in de hoofdrol Boris, leave-premier. Is straks de prijs voor onafhankelijkheid het trotse Schotland dat voor zelfrecht strijdt?

Banaan

snelsonnet
3.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 226
Hij flikt het weer, die slimme Italiaan: Verbaasde hij eerst met een gouden plee, nu heeft hij lachers maar ook kopers mee met zijn verlokkelijke muurbanaan. Wie zou, met lege winkels in het land, niet blij zijn met zo’n kunstwerk aan de wand!

In aanloop naar nieuwjaarsnacht

snelsonnet
4.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 323
Wat maakt dat men zich met oudjaar altijd te buiten gaat aan megavuur en knallen, hetgeen helaas in veel te veel gevallen tot schade, letsel en excessen leidt? Extremen geven het gevoel te leven. Wie wil daar niet een lichaamsdeel voor geven?

Edelburger

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 242
Toen Edsel werd bedreigd dacht hij niet lang. Hij leek eerst rustig pratend mee te gaan om plotseling het wapen weg te slaan. Die man was voor de dooie dood niet bang. Ik zal zijn koele moed niet gauw vergeten. Van mij mag hij “De Edelburger” heten.

Voetbal

snelsonnet
3.0 met 6 stemmen aantal keer bekeken 243
Bij voetbal gaat het om de bal, niet waar, om schijnbeweging en om traptechniek. De six-pack van het voetballersfysiek, daar zitten anderen dan weer voor klaar. Maar straks zijn al die doelen plots verdwenen: De nieuwe liga focust slechts op benen.

Gebed versterken

snelsonnet
3.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 231
“We willen onze godsdienst stimuleren door de gebedsoproep vanuit de toren versterkt in onze wijk te laten horen. Het is een teken dat zal inspireren.” En ik maar denken – maar ik heb het mis – dat godsbeleving iets persoonlijks is.

Dutch Grand Prix wint rechtzaak

snelsonnet
3.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 221
“Met minder andere races op de baan is het voor Zandvoort en de hele natie een regelrechte win-win situatie dat de Formule 1 hier door kan gaan.” Hoe komt het dat ik mij door dit bericht niet opgelucht voel - eerder opgelicht?

Brexitbrand

snelsonnet
3.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 185
De Britten broeden briesend met z’n allen op het akkoord van Boris voor de Brexit. Maar Brussel weet niet hoe het met de rek zit en laat Westminster dus maar even brallen. De brave broertjes op het vasteland, in shock door deze Brexit-braniebrand.

Ongeschonden

netgedicht
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 61
Ik kom met lege handen. Niets heb ik bij me, enkel maar een groet: saluut aan wie mijn blik ontmoet. Niets eist mij op en niets legt mij aan banden. Hier, vrank en ongebonden, ontvang ik met die handen wat er is en wat zich nu aan mij vertelt. Een beeld van vroeger dat is...

Code rood

snelsonnet
2.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 189
Rijkswaterstaat hanteert diverse kleuren. De code geel zegt: Hoed u voor de regen. Oranje waarschuwt voor spekgladde wegen; met rood staat er spektakel te gebeuren. De mooiste kleurencode geeft mijn bos met zijn kastanjebruine-rode blos.

Wereldwonder

snelsonnet
3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 161
Al sinds de oudheid stelt men lijstjes op om wereldwonderen te vergelijken. Het huidig nummer een zal moeten wijken, want heus, het nieuwste vliegveld hoort aan kop. Dit bouwwerk is een filosofenfeest: de spiegel van de hedendaagse geest.

Boerenopstand

snelsonnet
3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 171
Wilhelmus van Nassouwe ben ik van Neerlands bloed. Het boerenland getrouwe ben ik het die u voedt. U slaapt maar ik ben wakker, aan ‘t werk, vrij, onverveerd. Het vee, de stal, de akker heb ik altijd geëerd. Ik strijd zodat mijn vak niet stikt in Haagse kak. (Na rijp beraad...

BoJo

snelsonnet
3.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 193
Mijn buurman zegt dat Brexit er gaat komen; het Lagerhuis, vermoedt hij, draait wel bij. Zijn vrouw, verbouwereerd door de stampij, denkt dat de kansen juist zijn afgenomen. Ik denk, ze doen maar, met hun Britse flair. Alleen: please someone fix that fellow’s hair.

Open sollicitatie

snelsonnet
3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 165
Zeg Inge, heb jij ook geconstateerd, dat ons sonnettendichterscollectief voldoet aan wat de SER nu decisief voor raden en besturen adviseert? Als rijmen in notulen geen bezwaar is, zijn wij geknipt als quotumcommissaris.
Meer van deze schrijver...