inloggen

Stafrijm

De gelijkheid van beginklank, met name van de beginmedeklinker, op beklemtoonde plaatsen in het vers. Stafrijm wordt ook buiten de poëzie gebruikt. Alliteratie, Germaans rijm en beginrijm zijn synoniemen voor stafrijm. Voorbeelden zijn weer en wind, met man en muis en lief en leed.

Gerelateerde inzendingen

OUD NEDERLANDS STAFRIJM MET MODERNE AANPAK

netgedicht
3,6 met 14 stemmen 1.278
Veelal vruchteloos is 't pogen Veelal franjeloos het doel Zonder leed geen mededogen Veelal vervelend het gevoel Vaak vertwijfeld in 't gedogen Zeg ik wat 'k veelal veins of voel Zonder vreugd geen ziel bewogen Vaker echter hou 'k mijn smoel
Alex13 jan. 2008Lees meer…

Dat doet de deur dicht

netgedicht
3,8 met 12 stemmen 1.395
Door glorieuze gloed, die God hem gaf, is Stef tot statig stafrijm steeds in staat. Manmoedig maakt-ie meer dan middelmaat; een lied met louter eindrijm lijkt hem laf. - En reeds is regelrecht z'n roer gericht op stafrijm voor een sinterklaasgedicht.
Aubrey27 sep. 2003Lees meer…

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 294 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.