inloggen

Cynisme

het niet geloof hechten aan de oprechtheid of deugdzaamheid bij de bedoelingen en daden van medemensen en dit op spottende of sarcastische wijze laten blijken.
Voorbeeld:
Wat heeft President Bush toch veel op met de verdrukten in Irak!

Gerelateerde inzendingen

Proportioneel

snelsonnet
3,9 met 7 stemmen 150
Al weet ik niet wanneer ik overlijd, Ik weiger ‘proportioneel’ te sterven. Maar zij die in Qatar die werklui werven Verdienen in dat opzicht een verwijt. Die passen eerst de statistieken aan, Waarna je ’evenredig’ dood mag gaan.

Loser of sucker?

snelsonnet
4,0 met 7 stemmen 164
De militair die voor Amerika Zijn doorgaans jonge leventje gaat geven Door kansloos op het veld van eer te sneven, Die krijgt nog voor hij dood is een trap na. Van Trump kan de familie alvast kiezen Een loser of een sukkel te verliezen.

Turnen

snelsonnet
4,1 met 11 stemmen 126
Dat je er enkel met talent niet komt Ervoeren turnsters van de gouden lichting. Je maakt pas stappen in de goede richting Als er gescholden wordt en ook gestompt. En dat je pas het podium opstapt Na eerst flink in elkaar te zijn getrapt.

Ineens

gedicht
2,5 met 1030 stemmen 113.298
Twee dagen terug speelde ik op de bank met K. een potje scrabble. Een gewone woensdagavond. Het eerste woord van K. was 'touw'. Ik volgde met 'tijdschrift'. Toen volgde K. met 'eenzaam', 'verlaten', 'dood', 'koud', 'angst'. Hij won. De dag daarop kwam ik zijn nieuwe aquarium...

Praagse Mist

gedicht
4,5 met 8 stemmen 1.754
De Karlsbrücke. Een decembermorgen. Een klok. Het is op slag van tienen. Ik voel zijn jas van gaberdine, Zijn dunne lijf daarin verborgen. Ik denk aan sinaasappelbomen. Zijn bed vannacht rook naar seringen. Hij rilt. Hoort hij de krekels zingen? We zien de zwarte Moldau stromen. Ik...
Meer gerelateerde inzendingen…

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 294 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.