inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 7.344):

Mene tekel

de regenboog is schitterend te zien
hun heksenjacht ontkracht door zonneschijn
dat maant de mensen immer mens te zijn
verspreid geluk verdraagzaam bovendien

de lieden die het teken niet verstaan
zij zullen ooit alleen en eenzaam gaan

... de regenboogvlag wordt hier en daar geschonden of verwijderd... ...


Zie ook: https://janbontje.wordpress.com/

Schrijver: Jan Bontje
1 aug. 2021

4,7 met 21 stemmen aantal keer bekeken 155

Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Christiene M. de Vries
Datum:
5 aug. 2021
Je kunt vissen niet gaan beschuldigen dat ze geen bomen kunnen klimmen, Jan.
Bovendien, ook de lieden die jij hier noemt, zoals Hitler, Orbán, Poetin, Loekasjenko,(Neo)nationalisten, Trump, Baudet, Wilders en zelfs de mensen die jij als 'wappies' brandmerkt en op dezelfde brandstapel lijkt te werpen, vinden dat zij quote: '....het onvervreemdbare mensenrecht hebben om andermans fouten en misdaden en waanideeën en mensonterende ideologieën te benoemen...' unquote (om jouw eigen woorden van hieronder maar even te gebruiken).
Het is dus maar net wat ieders subjectieve perceptie is van 'fouten', 'misdaden', 'waanideeën' en 'mensonterende ideologieën'.
Geef het beestje een naam en de mensheid is verdeeld en doet elkaar geweld aan. Ook jij dus.

Woorden dragen emoties aan en emoties komen van gedachten.
Gedachten worden je acties, dus hou je gedachten zo constructief en inspirerend als mogelijk.
Zoals Erasmus - die jij hier aanhaalt- ook al zei:
'Vleierij bewerkt dat ieder behagen schept in zichzelf, wat toch zeker zeer veel bijdraagt tot het levensgeluk. Want de waarheid heeft een zekere natuurlijke kracht om te behagen, zolang er niets kwetsends bijkomt'.

Je citeert Erasmus in je reactie hieronder en - hoewel ik als vrouw niet zo'n fan ben van dit sexistisch ingestelde, vrouwonvriendelijke heerschap- weet ik dat Erasmus ook het volgende zei, ............quote :
"Wie gelooft, dat het menselijk geluk is gelegen in het bezit van kennis, van een voorwerp, talent of eigenschap, vergist zich schromelijk, want het ware geluk bestaat slechts in de illusie die men zich daarover maakt."
"Het begin van wijsheid is dat je jezelf kent."
"Niets is lager dan te censureren wat men niet begrijpt."
"Niets is zo zot als zelfingenomenheid en zelfverheerlijking."
"Welke clown, welke marktschreeuwer slaat men met zoveel genoegen gade als de boeteprediker, wanneer deze op de kansel staat te oreren."
"Ik geloof haast niet onder het gehele mensdom iemand te kunnen vinden, die te aller ure wijs is en die niet met enig soort van waanzin behept is."
"Ik weet dat moeder Natuur niet alleen aan ieder mens afzonderlijk een flinke dosis eigendunk heeft meegegeven, maar dat ze ook iedere natie en stad een collectief chauvinisme heeft ingeplant."
"Ik denk er zo over; zoveel mensen als er op aarde zijn, zoveel beelden bestaan er van mij, want iedereen is, of hij wil of niet, een toonbeeld van waan en zotheid."
...................- unquote

Wat mij betreft, Jan, zijn we niet allen één. Er is afzondering door onderscheid tussen vissen en bomenklimmers.
De vraag daarbij is niet, 'wie heeft het meeste recht, om wie wat kwalijk te nemen of te veroordelen?'.
De vraag is 'wat is het verschil dat het verschil maakt en hoe benut je dat ten goede?'

All you need is awareness, to be able to love.
Naam:
Jean-Pierre Ami
Datum:
4 aug. 2021
Op zich valt het te waarderen dat Christiene het weerwoord van Jan op haar eigen adagium, motto of spreuk, heeft willen pareren. Zinnige bijdragen zijn in principe altijd welkom (mag ik aannemen).
Niet dat ik het met haar eens ben. Dat kan ik ook niet, want het merkwaardige is dat zij haar eigen woorden verdraait. Een vreemde gedachtenkronkel, die Jan er als een gedachtedokter op glasheldere wijze heeft geneutraliseerd.
Voor het overige ben ik blij dat Jan in zijn weerwoord de namen van twee grote geesten uit de lage landen (of beter gezegd: het Nederlandse taalgebied - dus inclusief Vlaanderen) heeft genoemd, beiden voorvechters van het vrije woord en de vrije gedachte.
Naam:
Jan Bontje
Datum:
4 aug. 2021
Ik bedoel inderdaad precies wat ik schreef: de door mijn genoemde groepen plaatsen zichzelf boven anderen:

baudet en wilders vinden zichzelf en wat zij noemen "ons volk" boven andere volken verheven: moslims zijn volgens hen minderwaardig

gekleurde mensen zijn volgens baudet ook minderwaardig (wat hij benoemt met "verdunning van ons volk", een weerzinwekkende terminologie hij van bepaalde lieden uit de jaren 30/40 heeft geleend))

Hitler noemde niet-Ariërs "Untermenschen" en wilde alle Joden en joden en Sinti en Roma vernietigen (wat hem gelukkig niet is gelukt...) omdat zij volgens hem minderwaardig zijn. Volgen hem waren ook communisten, socialisten, katholieken, homo's, Slaven, enz. minderwardig...

trump wilde een muur bouwen om niet-blanke vluchtelingen tegen te houden... in zijn ogen en in de ogen van zijn aanhangers zijn alleen blanke protestantse Noordamerikanen OK.

Ik ga echter van Multatuli's adagium uit: de roeping van de mens is mens te zijn.

Mens = medemens, dus inclusief ellene en iedereen, dus óók de door mij genoemde groepen, maar wél met de voetnoot dat ik het onvervreemdbare mensenrecht heb om hun fouten en misdaden en waanideeën en mensonterende ideologieën te benoemen. Dat doe ik zonder wapens, zonder geweld, zonder ze uit te sluiten, maar uitsluitend met woorden. Dat doe ik dus ook met gedichten.

Ik stel me gelukkig niet boven anderen: ook ik, net als alle andere mensen, ben lid van de grootste groep mensen die we kennen: de mensheid. N i e m a n d valt daarbuiten, al doen sommigen wel heel erg hun best zichzelf erbuiten en boven (zie voorgaande) te plaatsen. Denk ook aan de engerd in Hongarije, orbán, of de "nieuwe tsaar" van Rusland, poetin. Of aan Loekasjenko.

Om Erasmus te citeren: Er is maar één volk: de mensheid en er is maar één land: de wereld.
*****************************************************************************************************************
(Neo)nationalisten hebben dat echter nog niet door en hanteren nog steeds het uit de oertijd stammende stammenbeginsel: wij zijn goed en de anderen zijn een potenteel gevaar.

Bij alle verschillen zijn we toch allen één, domweg omdat we op dezelfde steenklomp in ons zonnestelsel rondtollen...

All you neeed is love.
Naam:
Christiene M. de Vries
Datum:
3 aug. 2021
Toch heb ik de indruk, Jan Bontje, dat je mijn reactie anders hebt geïnterpreteerd, dan dat er werkelijk woordelijk te lezen staat.
Tenslotte is jouw afwijzend geraas, waar o.a. mijn zinsnede '...die mens die het mens-zijn huldigt, noch onderkent' precies over gaat.
Ik lees uit jouw relaas dat je zeer categorisch denkt en slechts in termen van 'wij' en 'hunnie' aan de veelzijdigheid van mens-zijnstoestanden een beperkende eenzijdige aandacht schenkt.
Daarbij verdeel je de 'hunnies' ook nog eens met allerlei noemers in sub- categorieën en aandoeners.

Bedoelde je met jouw zinsnede '....dat ze hun eigen ik of hun eigen groep of volk of ideologie boven anderen verheven vinden', mogelijk toch jezelf? Wil je jezelf en jouw eigen 'groep van denkers' daarmee de voorrang geven, of was je met dergelijk geraas eerst jouw eigen plaats tussen mensen aan het bezinnen, voordat je met je eigenlijke boodschap wilde beginnen?

Want in dat laatste geval ben ik enigszins benieuwd naar jouw eigen bevinding van jezelf.
Naam:
Jan Bontje
Datum:
2 aug. 2021
Christiene M. de Vries schreef op
1 augustus 2021:
Die mens, die het mens-zijn huldigt, noch onderkent zal die mens zijn, die andermans mens-zijn schendt.
*

Mee eens. Mijn antwoord is dan ook: ik hou me graag aan de uitspraak van de grote schrijver en vrijdenker Multatuli: De roeping van de mens is mens te zijn. Dat doen populisten en nationalisten en wappies en trumpisten en baudetisten en racisten en narcisten en fascisten e.d. niet of niet voldoende, omdat ze hun eigen ik of hun eigen groep of volk of ideologie boven anderen verheven vinden.
Naam:
Christiene M. de Vries
Datum:
1 aug. 2021
Die mens, die het mens-zijn huldigt, noch onderkent
zal die mens zijn, die andermans mens-zijn schendt
Naam:
Jan Bontje
Datum:
1 aug. 2021
Beste Jean-Pierre.

Nee, mijn snelsonnet is niet in de eerte plaats bedoeld als waarschuwing aan de zwartekousenbreiers [al mogen die zich best aangespoken voelen], maar tegen populisten, reactionairen en homohaters, baudestisten en trumpisten enz., die telkens weer hun kans grijpen om tegen de regenboogkleuren (en de -vlag) en wat daarmee bedoeld wordt, tekeer te gaan.

Ik had als titel dan ook eerst "regenboog"...

Een mene tekel is een teken aan de wand of een dreigende waarschuwing - in dit geval dus bedoeld om genoemden erop te wijzen dat ze op den duur zullen verliezen.

Wat een titel al niet teweeg brengt!
Naam:
Jean-Pierre Ami
Datum:
1 aug. 2021
Beste Jan,

Graag hou ik onze snelsonnetten bij
Meest doordeweeks,
ook op de dag des heren

Is wat je met je statement wilt beweren
Bedoeld tegen de zwartekousenbrij?

Laat liever dan het
'mene tekel'-teken
Wat meer poëtisch
voor zichelve spreken

NB: met meer poëtisch bedoel ik uiteraard:
meer recht doend aan de vorm van het snelsonnet!

Groet,
JPA

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)