inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 7.359):

Klimaatrapport

Een nieuw rapport: alarm om het klimaat!
Met twijfelzaaiers maakt het korte metten,
toch zijn er lieden die zich nog verzetten,
omdat zulk nieuws hun luxe leven schaadt.

Bewoners van het Hedonistenpark
staan straks vooraan te dringen bij de Ark.

... Het nieuwe IPCC-rapport laat er geen twijfel over bestaan: de mens is de voornaamste oorzaak van de steeds snellere opwarming van de aarde. Weersextremen zullen verergeren als er geen drastische maatregelen worden genomen. ...


Zie ook: http://www.wimmeyles.nl

Schrijver: Wim Meyles, 16 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: snelsonnet

4.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 176

Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Jean-Pierre Ami
Datum:
17 augustus 2021
Ben het, poëmacentrisch gezien, geheel met beide heren eens!
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
17 augustus 2021
In grote lijnen zijn we het wel eens denk ik. Je tweede alinea heeft een sterk antropocentrische inslag en zo kan je ertegen aankijken. Probeer je met een helikopterblik waar te nemen dan speelt de factor tijd (aanpassen aan snelle veranderingen) geen rol. Zo gaat het al miljarden jaren. Het is steeds aanpassen (overleven) of ten ondergaan. Vanuit de mens bekeken hebben we de laatste eeuwen inderdaad veel op ons bordje gekregen, tenminste zo voelen we dat. Als je er midden in zit kan je je moeilijk onttrekken aan de urgentie van het moment. Het is echter niet meer dan een kleine rimpeling in de geschiedenis van de ontwikkeling van de mens of van het leven in het algemeen. Ik put blijkbaar hoop aan deze wijze van relativering terwijl een ander daardoor wellicht in de put raakt.
Naam:
Max
Datum:
16 augustus 2021
Tja Ben, die evolutionaire geschiedenis heeft heel wat op haar geweten, of liever gezegd: voeten in de aarde. Zowel de aarde zelf trouwens als haar bewoners.
Maar die voetafdruk van Homo Sapiens op de Blauwe planeet lijkt wat dat betreft steeds meer gewicht in de schaal te leggen.

Sinds hij zich vestigde op vaste woonplaatsen heeft onze vriend Sapiens veel te weinig tijd gehad om zich aan te passen aan de snelle veranderingen en problemen zoals ziekten, hongersnoden, etc. Genetische mutaties die daarvoor nodig waren konden dat bij lange na niet bijbenen. Onze vriend moest immers allerlei aanpassingen realiseren,
al was het maar om te kunnen overleven en gevaren het hoofd te bieden. De last van het verleden.

Is dat erg, pech, toeval of ongeluk? Of onwil, besluiteloosheid, mismanagement, onvoorziene omstandigheden of menselijke fouten? Kapitaalvernietiging of kapitale blunders?

Voor mij mag Homo Sapiens ('de wijze mens') wel tien keer in de spiegel kijken. Laten we deze soortnaam reserveren voor de waarlijk grote geesten die de mensheid daadwerkelijk vooruit hebben geholpen.
En de rest voor mijn part iets anders. Homo Insapiens (armzalige, onwijze beklagenswaardige figuur).
Het is maar wat je vooruitgang noemt.
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
16 augustus 2021
Max: Inherent aan zijn evolutionaire geschiedenis is de mens gedoemd om nog een lange tijd zijn erfelijk opportunisme met zich mee te dragen. Is dat erg? Ik weet het niet. Om met Bob Dylan te spreken “for the times they are a-changin” of met Boudewijn de Groot als je Nederlands prefereert “er komen andere tijden”.
De tering naar de nering zetten zit er m.i. niet echt in bij de mens. Het blijft voorlopig pappen en nathouden denk ik. Is dat erg? Ik weet het niet.
Naam:
JPA
Datum:
16 augustus 2021
@Ben Noordeling en
Ben Sprakeloos:

Wij zijn de BV Rutte,
Shell & Steel
Wij zijn en waren nooit klimaatneutraal
Wij zijn in hart en nieren liberaal
Wij zijn conservatief -
weg met Green Deal!

Wij zijn op winst belust
en destructief
Wij zijn die Boomers,
wie neemt ons voor lief?...
Naam:
Maxim
Datum:
16 augustus 2021
Nou Ben, dat is in één woord (...)!
Ben Sprakeloos, en lamgeslagen, waarlijk ongehoord
Snedig en gesneden, niet als koek, maar eerlijk hout.
Geen Timmerbiomassa, nee da's oliedom en fout.

Je redenering klopt en het tamtamt ook als een bus
In al zijn snedigheid getuigt het van je eruditie
Kennis en belezenheid aangaande mijn petitie
Althans die van de Groene Vrede die met oog in 't zeil
Over Blauwe planeet Aarde waakt - tot aller heil.

Dat laatste, zeg je, en dat weet ik heus, sinds jaar en dag,
Is meer symbolisch vergeleken bij de rampen'slag'.

Maar leef jij in Hedonia,
Roep jij in de woestijn?
Ik ben geen kluizenaar, maar sober
Leef ik, zonder pijn - en rein
En elke dag is autoloos, geen druppel co2
Ik consuminder dan je denkt
Doe 'k dan met Green Deal mee?...
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
16 augustus 2021
Natuurlijk kan je die petitie gaan tekenen Max maar het is een illusie te denken dat dat zoden aan de dijk zal zetten. Een beetje schreeuwen tegen de BV. Rutte, Tata Steel en Shell is de gemakkelijkste optie vanuit een luxe zetel. Het besef zal moeten neerdalen dat WIJ de BV. Rutte, Shell en Tata Steel zijn. Er wordt denk ik ten opzichte van 60 jaar geleden zo´n 20 keer zoveel geconsumeerd op dit moment per hoofd van de bevolking. Wij met zijn allen houden het verbruikerssysteem in stand. Het is geen kwestie van een handtekening maar van een voetafdruk. In feite is er geen klimaatcrisis maar een mensencrisis. Het klimaat gaat gewoon al miljarden jaren zijn gang. Het is er gewoon. Er zijn echter te veel mensen die te veel consumeren. Vanuit onze luxepositie in Nederland tegenover een zeer groot deel van de rest van de wereldbevolking is het makkelijk ageren tegen naderend onheil.
Kernenergie (schoon en veilig) is echter nog steeds onbespreekbaar in Nederland omdat men heeft bepaald dat in 2030 de hele boel naar de knoppen gaat als we niets doen. Ja en nieuwe veilige centrales bouwen duurt langer dus een “no go”? Een simplistische gedachtegang. Nee dan maar de EU en Timmermans volgen met zijn onzalige biomassaverbranding. Dommer is haast niet mogelijk en toch ziet men er blijkbaar heil in. De grote landen (India en China bv.) zullen nu en in de nabije toekomst ook hun enorme steen gaan bijdragen aan de CO2 productie om ook deel te nemen aan het consumenten circus. Niet onbegrijpelijk trouwens.
Hoe het afloopt? De wal zal het schip wel keren op den duur en dan gaan we gewoon weer verder in welke vorm dan ook denk ik.
Naam:
Maxim
Datum:
16 augustus 2021
Ik heb de Greenpeace-petitie al getekend, Wim. Hoop dat er meer (lezers) zullen volgen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)