inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 7.643):

L'histoire se répète

Omdat men Heydrich wilde liquideren
Is Lidice door nazi’s uitgemoord.
Tsjechisch verzet werd in de kiem gesmoord,
De nazi zou de Tsjech een lesje leren.

Het is dus zo, ook uit het Frans vertaald,
Dat de geschiedenis zich weer herhaalt.

... Morgen, 27 mei 2022 is het 80 jaar geleden dat er in Praag een aanslag werd gepleegd op Reinhard Heydrich, een kopstuk van de nazi’s, die een week later aan de gevolgen daarvan overleed . Als represaille is toen door de Duitsers het Tsjechische dorpje Lidice volledig vernietigd, en 340 mensen uit Lidice werden vermoord. Een vergelijking met de door de Russen begane ongekende wreedheden in de Oekraïne dringt zich op. ...

Schrijver: Wim Overweg, 26 mei 2022


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 98

Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan Bontje
Datum:
26 mei 2022
Goed snelsonnet.

De oorlog in Oekraïne is wél mijn (en ieders) oorlog: het (be)treft een land dat door een aanvalsoorlog (verboden volgens internationaal recht!) wordt geruïneerd en uitgemoord (genocide!) en dat tot Europa behoort. Mijn Europa. Jouw Europa. Ons Europa.

Of je het nu wilt of niet: deze oorlog raakt iedere burger van Europa - van Portugal tot Finland en van IJsland tot Griekenland.

Yvo Gijsbers kan kennelijk niet zo goed met taal overweg: Wim Overweg dringt niets op, en zeker geen oorlog. Citaat uit Wim's snelsonnet: "Een vergelijking met de door de Russen begane ongekende wreedheden in de Oekraïne dringt zich op...". Hij stelt dus slechts vast dat poetin en zijn kliek vergelijkbare misdaden plegen als hitler en diens kliek.

Ik moet trouwens ook meteen denken aan Bob Dylan's "Masters of War".

Hopelijk zal een Internationaal Strafhof ooit over poetin en zijn slagers oordelen.
Naam:
Yvo Gijsbers.
Datum:
26 mei 2022
Niet mijn Europa, en al zeker niet mijn oorlog. Ik ben maar een kleine man die de gevolgen ondervindt en ziet hoe hoge heren en dame boven mijn hoofd mijn medeplichtigheid opeisen. Dring me dus ook niets op.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)