inloggen

biografie: Coenraedt van Meerenburgh

Coenraedt van Meerenburgh (Oost-Souburg 1967) begon in 2005 gedichten te schrijven. Hij kiest voor traditionele vormen als sonnet, ollekebolleke en villanelle.

Bij de jaarlijkse schrijfwedstrijd De Raadselige Roos in Venray viel hij de afgelopen jaren regelmatig in de prijzen, onder andere won hij de eerste prijs van de vakjury (2011) en de BIJ-(publieks)prijs (2006). In België behoorde Coenraedt tot de laureaten van de poëziewedstrijd Culturele Centrale Boontje (St Niklaas 2011) en werd hij eervol vermeld bij de tweejaarlijkse poëzieprijs in Keerbergen.

In 2012 bracht uitgeverij Liverse zijn vertaling uit van de complete sonnetten van Shakespeare. De vertaling wordt geroemd om de unieke balans tussen helder, direct taalgebruik en uiterste trouw aan het origineel. Gedichten van Coenraedt verschenen verder in diverse verzamelbundels, o.a.  Nocturne (Roermond 2005), Hart en ziel. Tegen beter weten 7 (Amsterdam 2006), Mysterie van de lach (Oosterbeek 2007) en Onomkeerbaar (Hilversum/Brugge 2008). Twee van zijn gedichten werden geselecteerd voor opname in de Scheurkalender van de Poëzie (Amsterdam 2013).

Sinds 2008 levert hij wekelijks een snelsonnet over een actueel onderwerp voor de website www.gedichten.nl.


Inzendingen van deze schrijver

981 resultaten.

Delegeren

snelsonnet
4.0 met 29 stemmen aantal keer bekeken 77
Vannacht kon ik de slaap weer eens niet vatten, Er klopten steeds twee meisjes aan de deur, Ik raakte toen enorm uit mijn humeur, En sprong uit bed, van plan om flink te matten. Bijtijds, met in gedachten Van der Poel, Vroeg ik m’n vrouw: ‘Sla jíj ze op hun smoel?’

Nu Nóg Simpeler

snelsonnet
3.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 119
“Je eten en je drinken zijn héél duur, Ook energie is niet meer te betalen, Dus ik begrijp het wel dat mensen balen, Er is dit jaar geen zoet, alleen maar zuur. O nee! Dat laatste was een metafoor, Wat stom, dat snapt geen hond meer, sorry hoor!”

Te-laat-sonnet

snelsonnet
3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 124
Door alle drukte van dit aards bestaan, van werken, overleven, praten, eten, was ik totaal m'n snelsonnet vergeten! Nu komt het er met wat vertraging aan. Ik voel me een scholier die zit te balen, omdat ik nu 'een briefje moet gaan halen'.

Rule Britannia (19)

netgedicht
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 46
Ze stond bekend om haar ‘stiff upper lip’, En was niet uit haar evenwicht te brengen, Ze wist haar leven aardig te verlengen, Nu stuit ze op de cirkel met een stip. Ik kijk naar alle beelden op tv; De wereld sterft een beetje met haar mee.

Rule Britannia (18)

snelsonnet
3.0 met 6 stemmen aantal keer bekeken 131
“Bedankt, dit was het mensen, ik moet gaan, Ik moet alweer het stokje overgeven, Een stuwraket als ik, heeft geen lang leven, Onzichtbaar plons ik in de oceaan.” Het is de Queen die weer historie schrijft, En vraagt waar toch die nieuwe Churchill blijft.

Action!

snelsonnet
3.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 124
Het is al bijna vijftig jaar geleden, Dat astronauten vlogen naar de maan, Ze willen binnenkort maar wéér eens gaan, Het leek destijds zo simpel wat ze deden. Dan ziet de wereld alles live in kleur! Maar wie wordt deze keer de regisseur?

Ongeschikt

snelsonnet
4.0 met 10 stemmen aantal keer bekeken 121
“Ik weet het wel: het leven is heel duur, En veel gezinnen zullen het niet redden, Voor vluchtelingen zijn er niet eens bedden, En alles wordt nog slechter met het uur. Mijn naam is Rutte, ik ben uw premier, Maar helpen? Hoe dan? Ik heb géén idee.”

Vaste Grond

snelsonnet
4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 130
We leven wel in uiterst vreemde tijden, Want alles lijkt heel anders dan voordien, We moeten elke vastigheid herzien, En mogelijk een nieuw geloof belijden. Ik weet niet meer wat ik nog moet beginnen; Straks stroomt bij Lobith níets ons land meer binnen.

Pikstart

snelsonnet
4.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 126
Toen ik vol goede moed de baan op ging, En klaarstond voor een nieuwe topprestatie, Ontstond op de tribune consternatie, Omdat mijn penis uit m’n sportbroek hing. Ik merkte dat de kans op goud verdween; Je hebt geen voordeel van een derde been.

Coenradamus

snelsonnet
2.0 met 6 stemmen aantal keer bekeken 100
Dit kabinet zal over twee jaar vallen, Maar wie wordt dan minister-president? De opvolger is, denk ik, al bekend, Het is één van die Bilderberg-vazallen. Hij is in het geheim al opgeleid, Dus Aboutaleb wint de stembusstrijd.

Weg Met Mij!

snelsonnet
3.0 met 9 stemmen aantal keer bekeken 128
Ik loop hier rond, al vijfenvijftig jaar, En doe niets anders dan de boel verkloten, Door co2 en stikstof uit te stoten, Ik douche, eet vlees en vis als een barbaar! De laatste tijd besef ik meer en meer: Het is een schande dat ik existeer!

Geroosterd

snelsonnet
4.0 met 10 stemmen aantal keer bekeken 117
“Doe rustig aan vandaag, want het is heet, Draag lichte kleding, drink voldoende water, En stel wat je nog doen moet uit tot later.” Aan mij zijn die adviezen niet besteed. Ik heb een taak, zeg maar een zware klus: Poëet bij veertig graden Celsius.

Coenraedt B.1.1.529

snelsonnet
3.0 met 9 stemmen aantal keer bekeken 109
Corona is nog altijd een gevaar, Dit keer ben ik door Omikron besprongen, Ik heb het virus bijna al bedwongen, Maar hoe voorkom ik dit het volgend jaar? Ik ben van plan om zelf wat te muteren, Zodat ik mij nóg beter kan verweren.

Renze

snelsonnet
3.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 142
Gelukkig is er weer een talkshow bij! Met actuele gasten en veel vragen, Herkauwen ze de afgelopen dagen, Zorgvuldig draaiend om de hete brij. Je ziet het dagelijks op ieder net, Maar vlak daarvóór moet ik urgent naar bed.

Joe Biden's spiekbriefje

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 119
“Bij binnenkomst moet je een groet uitspreken, Vervolgens ga je zitten op jóuw stoel, Er zullen mensen zijn, een heleboel, Dat is het teken om van wal te steken. En weet je niet meer waar het over gaat? Dan is het tijd dat je de zaal verlaat.”

Kandidaat

snelsonnet
5.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 122
Voorlopig heeft dit land nog werk te doen. Om te voldoen aan Europese normen, Moet de regering dringend gaan hervormen, Nu wringt op vrijwel elk terrein de schoen. Eerst moet de maatschappij weer in balans, Dan maakt dit Nederland misschien een kans.

Uitstoot

snelsonnet
3.0 met 9 stemmen aantal keer bekeken 133
Het stikstofplan trapt boeren op de tenen, Te hoge prijzen aan de pomp, voor gas, Nee, níet dat vroeger alles beter was, Maar dit is bijna niet meer bij te benen. Kortom, ik wil dit kabinet gaan dwingen, Om de hoeveelheid dichtstof terug te dringen.

Rule Britannia (17)

snelsonnet
4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 109
De stemming won hij slechts ternauwernood, En Boris Johnson mag nog even blijven, Maar als je leest wat alle kranten schrijven, Is de politicus in feite ‘dood’. Zelf sprak hij van ‘een helder resultaat’, Hij was dan ook in aangeschoten staat.

Strohalm

snelsonnet
4.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 139
De plastic rietjes wilden we vervangen, Want die zijn desastreus voor het milieu, Papieren rietjes zijn we ook al beu, Ze blijven veel te vaak in keeltjes hangen. Dus als ik iets bestel voor mijn Sophietje, Vraag ik om ranja met een rieten rietje.

Apenkool

snelsonnet
4.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 136
Ernst Kuipers trekt een zorgelijk gezicht, Er zijn inmiddels al wel zes gevallen, Die mogelijk de zomer nog verknallen, De media doen dagelijks bericht. O jee, de aap is ergens uitgekropen, Hoog tijd om weer de mouwen op te stropen.

Natuurherstel

snelsonnet
4.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 150
Een polder, door een bomenrij omzoomd, Wil men moedwillig onder water zetten, Omwille van verdragen en van wetten, Opdat daar Westerscheldewater stroomt, Waaruit, zo hoorde ik die and’re dag, Je jaarlijks maar één visje eten mag.

Het Oude Liedje

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 128
Het liedjesfestival is weer begonnen, En Nederland wil winnen met S10, Maar veel ‘verbaasde’ ogen zullen zien, Dat Oekraïne’s liedje heeft gewonnen. Ook dit jaar gaat het volgens goed gebruik: De winst staat vast, schrijf die maar op je buik.

De Groeten

snelsonnet
3.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 134
Het land van kaarsen, koeien en gedoe, Heb ik maar even achter mij gelaten, Men zal nog wel een tijd erover praten, Maar ik doe er vandaag het zwijgen toe. Uit vrije wil heb ik mezelf verbannen, Ook dichters moeten eventjes ontspannen.

Nummertje Trekken

snelsonnet
4.0 met 12 stemmen aantal keer bekeken 125
In dit verlaten ondermaanse oord, Is wederom een zanger overleden, Zo wordt het almaar stiller hier beneden En is het dringen bij de hemelpoort. ‘Ik kom zo bij je, Henny’, zo sprak God, Eerst wil ik nog wat zingen met Jan Rot.

Veilig Eten

snelsonnet
4.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 173
Als ’s ochtends vroeg de schooldag ging beginnen, Nam ik altijd twee boterhammen mee, Om één uur dronk ik nog een kopje thee, Zo kreeg ik slechts gezonde dingen binnen. Maar ’s avonds blowden we en zonder schroom, Beminden wij elkaar zonder condoom.

Twee Emmertjes Vloeistof Halen

snelsonnet
2.0 met 6 stemmen aantal keer bekeken 129
Toen hij pas langskwam, zei Minister Jetten (voor Energie en tevens ‘het Klimaat’), Dat Zeeland bovenaan zijn lijstje staat, Om daar twee kerncentrales neer te zetten. Ik vind dat allemaal wel best, hoor Rob, Maar ruim dan ook meteen dat afval op.

Excuusvideo

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 155
Dag lezers, Als ik m’n oude werk weer eens herlees, Ben ik geneigd excuses aan te bieden, In navolging van die bekende lieden, Zoals Lil’ Kleine en laatst Glennis Grace. Hoewel ik het graag anders had gewild, Was ik voor Rutte vaak nog véél te mild.

Meesters meester

snelsonnet
4.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 141
De Jonge was een beetje in paniek, Wat nu, als je betrapt wordt op een leugen? Wat zeg je dan? ‘Ik heb een slecht geheugen’? Bestaat er een geëigende tactiek? Maar Hugo, bel nou toch gewoon Mark Rutte! Die kan volop uit zijn ervaring putten.

Poëzie Ver-Badr-t

snelsonnet
3.0 met 8 stemmen aantal keer bekeken 142
Terwijl ik in een zaaltje in het land, Hartstochtelijk mijn werk stond voor te lezen, Werd ik daar desondanks niet voor geprezen, Ik kon mezelf niet meer verstaan bekant. Er was rumoer, ik kon alleen maar zwichten, Want het publiek begon massaal te dichten.

Ten Einde Raad

snelsonnet
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 147
Vandaag is het weer tijd partij te kiezen, In onze stad doen er wel dertien mee, Niet één van deze dertien is oké, Vaak sta ik in het hokje nog te kniezen. Ik las de folders en opiniebladen, Bij wie kan ik alsnog gemeend te rade?
Meer van deze schrijver...