inloggen

biografie: Coenraedt van Meerenburgh

Coenraedt van Meerenburgh (Oost-Souburg 1967) begon in 2005 gedichten te schrijven. Hij kiest voor traditionele vormen als sonnet, ollekebolleke en villanelle.

Bij de jaarlijkse schrijfwedstrijd De Raadselige Roos in Venray viel hij de afgelopen jaren regelmatig in de prijzen, onder andere won hij de eerste prijs van de vakjury (2011) en de BIJ-(publieks)prijs (2006). In België behoorde Coenraedt tot de laureaten van de poëziewedstrijd Culturele Centrale Boontje (St Niklaas 2011) en werd hij eervol vermeld bij de tweejaarlijkse poëzieprijs in Keerbergen.

In 2012 bracht uitgeverij Liverse zijn vertaling uit van de complete sonnetten van Shakespeare. De vertaling wordt geroemd om de unieke balans tussen helder, direct taalgebruik en uiterste trouw aan het origineel. Gedichten van Coenraedt verschenen verder in diverse verzamelbundels, o.a.  Nocturne (Roermond 2005), Hart en ziel. Tegen beter weten 7 (Amsterdam 2006), Mysterie van de lach (Oosterbeek 2007) en Onomkeerbaar (Hilversum/Brugge 2008). Twee van zijn gedichten werden geselecteerd voor opname in de Scheurkalender van de Poëzie (Amsterdam 2013).

Sinds 2008 levert hij wekelijks een snelsonnet over een actueel onderwerp voor de website www.gedichten.nl.


Inzendingen van deze schrijver

927 resultaten.

Leegloop

snelsonnet
3,2 met 5 stemmen aantal keer bekeken 76
Mark Rutte’s kabinet zit me tot hier, Door de ministers die zijn afgetreden, Gaat het vertrouwen verder naar beneden, Maar de premier vertrekt nog steeds geen spier. Hij gáát maar door, - was ís het dat hem drijft? – Totdat hij in z’n eentje overblijft.

Functie Elders

snelsonnet
3,9 met 9 stemmen aantal keer bekeken 153
Het wordt steeds gekker met die Haagse lieden, Bij elke wedstrijd, elk muziekfestijn, Dient het publiek wel ‘geplaceerd’ te zijn, De Jonge vraagt zelfs dansen te verbieden. ’t Is de geknipte kandidaat, die man, Voor kabinetslid bij de Taliban.

Toekomstige Daad van Verzet

snelsonnet
4,2 met 11 stemmen aantal keer bekeken 155
Ik weet niet welke kant dit op zal gaan, Je wezen wordt in codes opgeslagen, Beoordeeld tot het einde van je dagen, Op hoe je denkt en wat je hebt gedaan. Ik ga de deur uit zonder telefoon, Ik durf dat nog, dus doe ik dat gewoon!

Wil Je De IJssel Namens Mij Omarmen?

snelsonnet
2,7 met 7 stemmen aantal keer bekeken 122
“Wil je de IJssel namens mij omarmen?”, Sprak Jan Terlouw laatst op de radio, Het voelde als een onverwacht kado, Waaraan heel Nederland zich kan verwarmen. Als hulde aan de oud-politicus, Hang ik een touwtje uit m’n brievenbus.

Boemerang

snelsonnet
3,5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 123
‘We’ moeten praten met Afghanistan, Maar wíe weet wat ‘we’ moeten zeggen? Een oproep om de wapens neer te leggen? Of alles niet op ‘onze’ wijze kan? Maar wat je over hen ook mag beweren: Ze zijn daar wél veel sneller in formeren.

Hoera, Het Is Een Jongen!

snelsonnet
2,8 met 10 stemmen aantal keer bekeken 161
Nee, Famke wil geen roze en geen blauw, Haar baby’tje behoort tot de neutralen, Het kind mag later het geslacht bepalen, En maakt dan zelf de keuze: man of vrouw. Straks wordt zijn penis er eerst afgedraaid, En als hij groot is er weer aangenaaid.

In Behandeling

snelsonnet
4,3 met 10 stemmen aantal keer bekeken 140
Het vuur in Tokio is weer gedoofd, En de medailles zijn weer omgehangen, Nu gaan we drie jaar naar ‘Parijs’ verlangen, Daar worden nieuwe prijzen uitgeloofd. Maar wie écht won, - ik voel het aan m’n water - Dat horen we misschien pas járen later.

Oriëntatie

gedicht
4,0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 2.073
bewust ontweek ik de gebaande wegen het spoor van hen die me zijn voorgegaan en toen kwam ik bij deze afgrond aan ik deinsde terug en trok verschrikt mijn degen over het dal had eens een brug gelegen ik wachtte tot de sterren en de maan me richting gaven, maar ik moest voortaan langs...

Agenda van de Angst

snelsonnet
2,7 met 16 stemmen aantal keer bekeken 123
We moeten bang zijn voor terreuraanslagen, En bang voor het veranderend klimaat, Bang voor dat virus waar men over praat, We moeten bang zijn, volgen zonder vragen. Want bange mensen blijken in het leven, Bereid om elke vrijheid op te geven.

Droomduiding

snelsonnet
3,4 met 8 stemmen aantal keer bekeken 119
Ik droomde dat de mensen voor me bogen, Ik werd van alle kanten toegejuicht, Er werd een feestmaal voor me opgetuigd, Men zong: ‘moge hij leven in de hoge!’ Dus wat is de moraal van dit verhaal? Er schuilt een Jozef in ons allemaal.

Beter Bed

snelsonnet
3,1 met 7 stemmen aantal keer bekeken 116
Een noviteit bij de Japanse Spelen: Je moet als monnik leven, of als non, Want daar zijn alle bedden van karton, Het is niet veilig om zo’n bed te delen. Wat let je om het liefdesvuur te koelen, En ‘het’ te doen op de gekleurde stoelen?

Grenzeloos

snelsonnet
4,8 met 4 stemmen aantal keer bekeken 104
Drie mannen zijn verwikkeld in een strijd, De eerste zijn, dat is waar zij van dromen, Wie zal het verste in de ruimte komen? Wiens naam zal klinken tot in eeuwigheid? Zo voelen zij zich beurtelings verheven, Gewichtloos en gewichtig, voor heel even.

Zomer 2021

snelsonnet
2,9 met 10 stemmen aantal keer bekeken 126
De zoveelste coronavariant, En aan de pomp kan je je blauw betalen, En uit de lucht blijft regen nederdalen, En overal is wel iets aan de hand. Te midden van gevaren, angst en strijd, Verlang ik hevig naar komkommertijd.

Vrij-willig

snelsonnet
3,1 met 8 stemmen aantal keer bekeken 210
Heb je een afspraak voor je tweede prik? En laat je vaccinaties registreren! Vergeet niet om die app te installeren, De mondmaskers, pak jíj die in of ik? Gelukkig maar, we mogen weer op reis! De vrijheid lonkt, maar komt wel met een prijs.

Overtijd

snelsonnet
3,5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 141
De mensheid heeft epochen zitten suffen, En rommelde in feite maar wat aan, Hoe kan het al die tijd zijn goed gegaan, Met die gezonde zieken vóór het puffen? Nee, nú schijnt men dan eindelijk te weten, Wat zwangeren verantwoord kunnen eten.

Thuis Best

snelsonnet
3,7 met 7 stemmen aantal keer bekeken 122
Het kwik zal hier tot grote hoogten stijgen, Dus volg ik trouw het hitteprotocol: Veel drinken, zonnebril, een parasol, Ik lig languit, zodat ik niet moet hijgen. Maar in gedachten dans ik de merengue, Genietend aan de ‘Costa del Flessingue’.

Het Systeem

snelsonnet
2,8 met 6 stemmen aantal keer bekeken 112
Straks kijk ik weer met saamgeknepen billen, Naar het EK en weet niet wat ik zie, Hè? 3-5-2? Of is het 4-3-3? Nee, daar ga ik geen tijd meer aan verspillen. In feite gaat het vaak niet om het ‘hoe’, Vooral wens ik Oranje mazzel toe.

Ge-snapt

snelsonnet
3,8 met 12 stemmen aantal keer bekeken 158
Ik denk dat ik het niet zo goed meer snap, Eerst moesten we in vleermuizen geloven, Maar deze week bracht een rapport naar boven: Waarschijnlijk komt corona uit het lab. Het virus is dus moeilijk te verklaren, En ook niet in een doofpot te bewaren.

Close Up

snelsonnet
3,1 met 11 stemmen aantal keer bekeken 142
Het liedje van Jeangu in Rotterdam Wist jury noch publiek te overtuigen, Verstilde melodieën moesten buigen Voor Italiaanse drukte en geram. Maar wie er laatste eindigt en wie boven, We hebben toch de sfeer weer opgesnoven?

Vergeetwoorden

snelsonnet
4,4 met 7 stemmen aantal keer bekeken 143
Matthijs wees op de foto van haar gade, En sprak toen met zijn olijke gezicht, ‘Hij kijkt hier schalks’. De koningin sloeg dicht, Naar de portee daarvan kon zij slechts raden. Ze praatte zich er fluks en schrander uit, Een kniesoor dus, die haar dit euvel duidt.

Oude Wijn

snelsonnet
4,5 met 6 stemmen aantal keer bekeken 128
Hij zou met plannen komen, radicale, Want het is hoog tijd voor een nieuwe stijl, Niet die geheimen meer of botte bijl, Maar Rutte bleek bij Nieuwsuur wéér te falen. Want wat uit dat gesprek vooral beklijft: Dat alles radicaal hetzelfde blijft.

Begin Mei

snelsonnet
4,1 met 9 stemmen aantal keer bekeken 148
Mijn vader was wat stiller rond die dagen, En Ma zei: ‘blijf maar even uit z’n buurt’, We werden dan bij hem vandaan gestuurd, ’t Was haast 4 mei, we hoefden niets te vragen. Het maakt niet uit hoelang iets is geleden, Een zwaar verlies blijft altijd van het heden.

Solas Politica

snelsonnet
3,6 met 10 stemmen aantal keer bekeken 110
Het is me wat, de Trêveszaal was woest, Bewindspersonen waren ontevreden, Het kabinet had last van Kamerleden, Ze zeiden: hou je wel een beetje koest! Wij lossen alles op hoor, snap je wel? Dus zetten wij de Kamer buitenspel!

Bier!

snelsonnet
4,0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 144
Ik hou van bier, het schuimend goudgeel vocht, Wild en ontembaar dansend in de glazen, Het is de roes voor wijzen en voor dwazen, Waar ik zo vaak al van genieten mocht. Al kost het binnenkort een lieve duit, Ik breng op deze drank een heildronk uit.

Terrassen-weer

snelsonnet
3,3 met 9 stemmen aantal keer bekeken 201
“Graag drie bier en een droge witte wijn, Een muntthee, een gin-tonic en Westmalle, Daarbij een plankje met tien bitterballen, Omdat we vieren dat we samen zijn.” Nog één week wachten, luidde het betoog, Ik wou dat Rutte dáár eens over loog.

Elk Nadeel...

snelsonnet
4,6 met 5 stemmen aantal keer bekeken 145
Besmet door één vermaledijde druppel, Lig ik met covidklachten op de bank, Ik fantaseer, drink warme gemberdrank, En mep het virus met een honkbalknuppel. Maar ondanks dat ik vrij veel hoest en hijg, Ben ik niet bang meer dat ik het ooit krijg.

Linkse Directe

snelsonnet
4,1 met 8 stemmen aantal keer bekeken 149
Dit is de dag dat wij de stemmen tellen, Rechts, stapels ergernis, links, bergen hoop, Steeds blijkt verandering zo traag als stroop, En blijven vele onderwerpen knellen. Zo is er ook in talkshows met Baudet, Behoefte aan veel beter cabaret.

Die Staat, Ziet Toe Dat Hij Niet Valle

netgedicht
5,0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 26
De man die over onze centen gaat, Heeft nu een plan, gemunt op de werklozen, Twee jaar WW vindt hij al uit den boze, Zegt hij, die op de CDA-lijst staat. Voor mij heeft hij voldoende doorgepakt, En is behoorlijk door het ijs gezakt.

Rule Britannia (15)

snelsonnet
3,0 met 13 stemmen aantal keer bekeken 201
Ze wist niet goed waaraan ze was begonnen, En vond de Britse royals heel gemeen, Vandaar dat zij met herrie daar verdween, Om nu in California te zonnen. Na hertogin, haar vorstelijke leven, Blijkt dramaqueen haar op het lijf geschreven.

Kiezersbedrog

snelsonnet
3,7 met 6 stemmen aantal keer bekeken 149
Ik zie ze stevig aan hun lijsten trekken, Ze zijn niet één dag van de buis te slaan, Maar na half maart zal er iets moois ontstaan, Al staan ze nu elkaar nog af te bekken. Want na de uitslag zien we met z’n allen, Hoe zij elkaar weer in de armen vallen.
Meer van deze schrijver...