inloggen

biografie: Jan Arends

Jan Arends [1925-1974]

Toen Jan Arends geboren werd, was zijn moeder niet getrouwd. Twee jaar later (1927) trouwde zij met Frans Barend Arensen. Van zijn achtste tot zijn dertiende zat hij op de (antroposofische) Vrije School. Hij werd gepest door de andere leerlingen en hield hier frustraties aan over.

Van zijn dertiende tot zijn achttiende verbleef hij in het katholiek jongensinternaat 'De kruisvaarders van St. Jan' in Rijswijk. In 1947 ging hij van Den Haag naar Amsterdam en liet zich inschrijven aan de toneelschool. In december 1947 werd hij 'afgewezen'.

Daarna had hij diverse beroepen o.a. copywriter voor een reclamebureau, schoenmaker, huisknecht, hotelportier. Ook werkte hij in Zweden, in de autofabriek van Scania.

Hij debuteerde in 1955 met de novelle 'Lente/Herfst'.

Jan Arends bracht een groot deel van zijn leven door in psychiatrische inrichtingen en alcoholistenklinieken. Dit komt ook in veel van zijn werk terug. Vaak staat daarbij de inrichting model voor de samenleving als geheel. In zijn werk overheerst verder de eenzaamheid en de vervreemding, waardoor communicatie met anderen nauwelijke meer mogelijk is.

Met de verhalenbundel 'Keefman' in 1972 kreeg hij bekendheid. In april 1973 zond de VPRO in 'Het gat van Nederland' een portret van Jan Arends uit.

Jan Arends koos uiteindelijk voor een vrijwillige dood. Hij stapte uit het raam van zijn flat. Dit was op dezelfde dag dat zijn bundel 'Lunchpauzegedichten' uitkwam.

Hij was niet bestand tegen succes...

 

Werk:

Lente/Herfst (1955)
Gedichten (1965)
Keefman (1972)
Ik had een strohoed en een wandelstok (1974)
Lunchpauzegedichten (1974)
Nagelaten gedichten (1975, posthuum)
Vrijgezel op kamers (2003, posthuum)

Inzendingen van deze schrijver

19 resultaten.

Verdreven ben ik

gedicht
3.0 met 31 stemmen aantal keer bekeken 15.896
Verdreven ben ik uit de baarmoeder Gods. Verstoten uit weeshuizen en daklozenkolonies. Klaprozen langs de weg. Boeren en de honger. Hoog en licht is boven mij wat ik de lucht zou willen noemen maar dat in waarheid de toegang is tot Hem die mij verdreven...

IK ben een arme man

gedicht
2.0 met 62 stemmen aantal keer bekeken 11.648
Ik ben een arme man en ik verdien mijn dagelijks brood in schande. Ik haal dat is mij opgedragen met emmers water uit de regenput en voel mij schuldig omdat ik modder op de bodem zie. En zo begint de dag nog voor het kwaad ontwaakt is. Een hand voor mij is witter dan een bloem en...

Ik wil alleen maar weten

gedicht
3.0 met 68 stemmen aantal keer bekeken 16.609
Ik wil alleen maar weten wie ik ben. Een andere reden om te schrijven heb ik niet. Maar wie ik ben gaat niemand wat aan. --------------------------------------------- uit: Nagelaten Gedichten (1975)

Er is nog nooit

gedicht
4.0 met 30 stemmen aantal keer bekeken 5.192
Er is nog nooit een mens geweest die een korrel aarde heeft bezeten. ------------------------------------------- uit: Lunchpauzegedichten (1974)
Jan Arends14 februari 2024Lees meer…

Ik heb nooit

gedicht
3.0 met 45 stemmen aantal keer bekeken 12.589
Ik heb nooit een echt woord gehoord of het deed pijn Om pijn te schrijven heb je weinig woorden nodig. ----------------------------------- uit: 'Verzameld werk' 2003.
Jan Arends17 december 2023Lees meer…

Niet god

gedicht
3.0 met 16 stemmen aantal keer bekeken 4.695
Niet god is god maar ik ben god. ik ben de schepper van god. Ik heb hem gemaakt van wat ik ben. Ik heb hem gemaakt van mijn taal toen ik taal werd. Hij is het weten van mij. Zo is god van mij.

Een kleine barst

gedicht
3.0 met 63 stemmen aantal keer bekeken 15.925
Een kleine barst wordt een scheur. Een scheur wordt een kloof. En zo staat de mens alleen. ------------------------------------------- uit: 'Nagelaten gedichten' (1975)
Jan Arends18 februari 2023Lees meer…

Kanker

gedicht
3.0 met 397 stemmen aantal keer bekeken 67.427
is een goede dood. Teplettervallen is een goede dood. Verdrinken is een goede dood. Zelfmoord is een goede dood. Elke dood is een goede dood. Maar de dood die je te wachten staat dat is een slechte dood. Altijd. ---------------------------------------- uit:...
Jan Arends30 september 2022Lees meer…

De voetstappen die ik achterlaat

gedicht
3.0 met 112 stemmen aantal keer bekeken 22.585
De voetstappen die ik achterlaat zijn bezit van de grond. Mijn leven is van het verleden. Mijn woord is in de monden van anderen. Ik ben niet. Ik was. Zo is het met alle dingen. -------------------------------------------- uit: 'Lunchpauzegedichten', 1974.

Er is

gedicht
3.0 met 53 stemmen aantal keer bekeken 18.283
Er is een seconde zoek. De tijd is op de pijnbank gelegd. De tong van de tijd is losgemaakt. De tijd heeft geschreeuwd. De tijd is geslagen getrapt en vernederd. Ze hebben de tijd voor het voetlicht gebracht en het geweten stond in brand. Maar er is en er...
Jan Arends27 december 2021Lees meer…

Ach er komen wel weer bloemen

gedicht
3.0 met 27 stemmen aantal keer bekeken 15.775
Ach er komen wel weer bloemen. Heb je ooit zoveel honger gehad als nu? Als er weer bloemen komen zal het brood zijn. Dan komen alle dromen terug. Boze dromen van honger zullen weer terugkomen. Er komen weer bloemen van lente en angst voor de winter....
Jan Arends1 februari 2020Lees meer…

Je ligt in bed

gedicht
3.0 met 16 stemmen aantal keer bekeken 4.564
Je ligt in bed Er is een touw om je nek. Het leven is goed. Het brood is vers. Je groet een vriendelijke vrouw. Je drinkt thuis koffie. Je eet broodjes. Je leest de krant. Het leven is goed. Je gaat naar bed. Er is een touw om je nek....

Ik heb een huis

gedicht
4.0 met 19 stemmen aantal keer bekeken 10.765
Ik heb een huis Het huis dat ik heb is mijn leven. Wat ik gedaan heb. Wat ik ben. Ik vraag geen mensen bij mij thuis. Ik weet dat wie koffie bij mij drinkt zich later ophangt. ----------------------------------- uit: 'Vrijgezel op kamers', 2003.

Ik ben niet bang

gedicht
3.0 met 16 stemmen aantal keer bekeken 7.385
Ik ben niet bang voor wat er zal gebeuren. Er zullen witte dieren door het veld gaan lopen en dat zal alles zijn. --------------------------------------------- uit: 'Lees maar lang en wees gelukkig', 2013.

de hele v.v.l.

gedicht
2.0 met 14 stemmen aantal keer bekeken 2.990
Terwijl ik schrijf staat de hele v.v.l. achter mij en zegt honend Jan Arends jij kan niet schrijven. Jawel de v.v.l dat is mijn vakbond.

Ik

gedicht
3.0 met 43 stemmen aantal keer bekeken 8.180
Ik schrijf gedichten als dunne bomen. Wie kan zo mager praten met de taal als ik? Misschien is mijn vader gierig geweest met het zaad. Ik heb hem nooit gekend die man. Ik heb nooit een echt woord gehoord of het deed pijn. Om pijn te schrijven heb je weinig...

Ik heb vannacht

gedicht
3.0 met 38 stemmen aantal keer bekeken 16.140
Ik heb vannacht met Haleine geslapen. Ik ben de bijzit van mijn eigen vlees geweest. Ik heb onder een donkere maan naar een liefelijke blauwe lucht geslapen. Twee vogels hebben stro in mijn handen gelegd. Twee vogels hebben gefloten als fluiten, als noodweer, als kwade...
Jan Arends26 september 2007Lees meer…

Ze hebben hun moskee

gedicht
3.0 met 37 stemmen aantal keer bekeken 10.541
Ze hebben hun moskee gebouwd om onze gulden van god. Ze zijn gekomen als soldaten maar zonder geweer. Hun wapen is honger. Ze zijn hier als veroveraars van recht op leven. ------------------------------ uit: 'Verzameld werk', 1990.

Ik schrijf gedichten

gedicht
4.0 met 52 stemmen aantal keer bekeken 14.327
Ik schrijf gedichten als dunne bomen. Wie kan zo mager praten met de taal als ik? Misschien is mijn vader gierig geweest met het zaad. Ik heb hem nooit gekend, die man. Ik heb nooit een echt woord gehoord of het deed pijn. Om pijn te schrijven heb je weinig...