inloggen

Snelsonnetten

snelsonnet (nr. 7.381):

Toekomstige Daad van Verzet

Ik weet niet welke kant dit op zal gaan,
Je wezen wordt in codes opgeslagen,
Beoordeeld tot het einde van je dagen,
Op hoe je denkt en wat je hebt gedaan.

Ik ga de deur uit zonder telefoon,
Ik durf dat nog, dus doe ik dat gewoon!

... de acceptatie van de CoronaCheck-app, zet de deur open voor méér van dat soort overheidscontrole. Hoe lang nog blijft het toegestaan om zonder smartphone over straat te lopen? ...

Schrijver: Coenraedt van Meerenburgh, 8 september 2021


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 11 stemmen aantal keer bekeken 175

Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Maxim
Datum:
9 september 2021
Geheel en al mee eens, Jan. En de huiver van Coenraedt is niet alleen gegrond, maar bovendien haarscherp verwoord.
In vroeger dagen koesterden natuurvolken eenzelfde huiver voor de camera: zij werden van hun wezen, hun ziel beroofd, vonden ze. Ik moet in dit verband ook denken aan die 'Boemerang' in het gelijknamige snelsonnet van Coenraedt.

Op onze hoede zijn en blijven is een zaak van ons allen...juist als het gaat om het vrije woord. En de pers moet zich inderdaad in het algemeen serieuzer van zijn taak kwijten. Geldt zeker ook voor ons dichters...al dan niet met telefoon buitenshuis op stap!
Naam:
Jan Bontje
Datum:
8 september 2021
Chapeau!

Ik hoop uiteraard ook dat je ongelijk krijgt, maar gezien de geschiedenis - overheden hebben altijd geprobeerd de onderdaan / burger te controleren, conditioneren, gehoorzaam te maken, vrees ik dat wat kán, ook zál gebeuren. "Om de veiligheid van de burger" te garanderen "moeten wij alles en iedereen controleren". Dat eerste is mutatis mutandis steevast de openingszin van elk wetsvoorstel dat aan de volksvertegenwoordiging wordt voorgelegd om vrijheden in te perken; het tweede wordt alleen binnenskamers uitgesproken maar naar buiten toe in verhullende / wollige / ambtelijke / bureaucratische taal omschreven als "het beste voor u, burger" of woorden van gelijke strekking. Vergeet niet dat we 1984 letterlijk en figuurlijk al voorbij zijn...

Zolang er sprake is van democratie en de overheid niet uit bewust slechte mensen bestaat, hebben we meestal niet veel meer te vrezen dan verlies van privacy. [Hoewel de laatste jaren de regering zijn uiterste best lijkt te doen deze positieve benadering van mij onderuit te halen...] Mochten echter lieden met bewust kwade bedoelingn aan de macht komen - dat kan óók langs "democratische" weg (zie Polen, Hongarije, Brazilië, USA (trump), Belarus, Rusland, Turkije...) dan zijn de rapen gaar.

Zaak is dus dat we allemaal - individueel én collectief - op onze hoede zijn en blijven en als waakhond optreden bij elk optreden van de overheid (en plaatselijke overheden). De vrije pers moet de taak ook (weer) serieus nemen. En ook dichters zouden dat op de hun eigen wijze moeten doen. (Om die reden is mijn eigen poëzie meestal kritisch t.o.v. overheden e.d.)

Nog een fijne dag! Hakuna matata.
Naam:
Maxim
Datum:
8 september 2021
Wilt u ons even uw locatie geven,
Ons liken en de cookies accepteren?
Big Brother en big data zijn de beren
Op onze codeweg van digi-leven

Ik weet dat ik niets weet, zei Socrates
Van mens tot mens - een wijze levensles...
Naam:
frits
Datum:
8 september 2021
Goed dichtwerk, ik hoop overigens niet, dat je gelijk hebt.....

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)