inloggen

Vergelijking

Stijlfiguur waarbij men een woord, zaak of eigenschap nader bepaalt door de overeenkomst met een ander woord of een andere zaak of eigenschap. Bijvoorbeeld een 'steen zo hard als een diamant' of 'stof zo dun als zijde'.
Bij een vergelijking (zowel bij een als-vergelijking als bij een asyndetische) worden zowel beeld als object genoemd.

Gerelateerde inzendingen

Het een wel, het ander niet

gedicht
3,1 met 39 stemmen 9.005
Het gieren van de tram in de bocht doet mij dikwijls denken aan het schuren van het mes op de steen van de scharenslijper maar het schuren van het mes op de steen van de scharenslijper breng ik nooit in verband met het gieren van de tram in de...

EIGEN PLAATS

netgedicht
1,5 met 4 stemmen 94
De eik staat eenzaam, hoog en slank, in bladertooi, op het heideveld: beeld van een groene druipkaars, trillend, luchtig, vrij levend.

Van het Eiland

gedicht
4,3 met 6 stemmen 1.080
Voor de schrijver van 'Leesbaar landschap' Het is natuurlijk maar een vraag, maar landschap onder water, denk je dat dat leesbaar blijft, of dat het zich pas prijsgeeft, als het droogvalt en zo'n beetje eiland wordt, of dat het gors of griend is, dat je laarzen nodig hebt en, wat je...

Weerbericht

netgedicht
3,4 met 5 stemmen 141
Weer is als de liefde de liefde als het weer bloemen hebben in de lentezon hun kopje opgestoken voor je het weet is de winter weer aangebroken wat te denken van de bomen zo vol van lover plotseling is het over weer is als de liefde de liefde als het weer.
Meer gerelateerde inzendingen…

Terug naar index

Op dit moment bevat het dichtwoordenboek 294 woorden en begrippen die met de Nederlandse taal te maken hebben. Mocht je een woord of begrip niet tegengekomen, stuur dan een e-mail naar info@gedichten.nl. De redactie zal dan zo spoedig mogelijk dit woord of begrip aan de lijst toevoegen.