inloggen
dichtwoordenboek

Bouwstop

snelsonnet
afbeelding
Mijn bouwbedrijf ligt nu al maanden stil.
Vergunningen? Daar kan ik wel naar fluiten.
Het lijkt me beter om de boel te sluiten.
Maar buiten werken is wél wat ik wil. ...

het complot

gedicht
afbeelding
wetenschap we lachen er wel om
maar het is natuurlijk
om ten hemel te schreien
nooit klikte het tussen ons ...

Vooroordeel?

netgedicht
afbeelding
Zoek een plekje in de aardstuin op
het gras, let niet op de rariteiten
in gedrag en uiterlijkheid, ik lijk
wat anders al ben ik stekelig bebaard, ...
Pama21 okt. 2019Lees meer...

Oktoberdag

netgedicht
afbeelding
De herfstzon is
voor verloren geliefden
het inheemse volk
de rampspoed nabij...

Levenswarmte

netgedicht
afbeelding
zij wilde
haar handen warmen
niet branden aan een
nieuw elixer uit...

Martiens dochter

netgedicht
afbeelding
Met puber Chateau Meiland eens bekeken
Het won onlangs een televisieprijs
De dochter van Martien was van de wijs
Ze wilde één keer met haar donor spreken...

Kijken

netgedicht
afbeelding
naar die dagen
waar de zon brandt
aan de hoogste hemel
een houtje-touwtje jas...

Bouwend Nederland

netgedicht
afbeelding
Het wegennet slibt dicht, de files groeien
Maar Bouwend Nederland ligt nog steeds plat
De stallen staan stampvol, 't stikt van de koeien
Geen paal wordt er geheid in dorp en stad...
Max21 okt. 2019Lees meer...

een brief van thuis

netgedicht
afbeelding
rook stijgt roerloos van de dorpen op
de verre nevel daar is waar de mensen wonen
honden blaffen in de diepte van de stegen
uit de hoge moerbeiboom kraait de haan...
J.Bakx21 okt. 2019Lees meer...

Vrijezel

netgedicht
afbeelding
Een ezel, jong- en vrijgezel
die droomt van vrijen, veel en vaak en snel
staat - de hele dag op stal - te gluren
want pal naast hem, bij de buren...

Stikstofreductie op de veluwe?

netgedicht
afbeelding
Begerig sloop een wolf op kousenvoetjes
door bos en hei en zag de overvloed.
Inhalig rook hij reeds het warme bloed
van blatend vlees, nu stil, het sliep nog zoetjes....

Het zware wonder

netgedicht
afbeelding
Hij komt in mij, ik ben open
en zacht, er steekt een storm op
Hulpeloos dein ik in de vloed
over de nog lege aarde...
Zywa21 okt. 2019Lees meer...

Lesbos

hartenkreet
afbeelding
Dertig duizend mensen wonen in een kamp
Geen kleren, geen bed, een regelrechte ramp
Kinderen zijn ziek door gebrek aan hygiëne
Een deal van Turkije met ons land, zonder gene ...

DAT KLEINE VENTJE

hartenkreet
afbeelding
als ventje wilde ik
nog zoveel weten
maar vragen durfde ik niet
over hoe zit dit hoe zit dat...

Kosmografie

poezie
afbeelding
Wie 's avonds bewonderend opwaarts kijkt,
Als de hemel met talloze sterrekens prijkt,
Die blikk'ren en flikk'ren
Als lichtende ogen,...

Laatste nieuws:

Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer en Aafke Romeijn te gast tijdens Wintertuinfestival 2019
Vierdaags literair festival in Nijmegen over thema gastvrijheid

Het Wintertuinfestival, dat van 27 tot en met 30 november 2019 plaatsvindt in Nijmegen, gaat dit jaar over gastvrijheid. Tientallen schrijvers, dichters, wetenschappers, muzikanten en kunstenaars gaan in op dit thema. Zowel grote literaire namen als aanstormende talenten reizen af naar Nijmegen. Onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer en Aafke Romeijn zijn te gast.

Het Wintertuinfestival zet elk jaar een ander, actueel thema centraal. Dit jaar is dat het begrip ‘gastvrijheid’, geïnspireerd door de Amerikaanse schrijver en schilder John Berger, die de vraag stelde: “what is the storytellers responsibility to hospitality?” Welke verhalen vertellen we? Welke verhalen lees je? Welke stemmen krijgen aandacht? Wat is de rol van literatuur als het aankomt op het bieden van ruimte aan anderen?

Het hele programma wordt in oktober bekend gemaakt, maar de eerste namen die eind november naar Nijmegen komen zijn Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, Aafke Romeijn, NESS en Lisa Weeda.

Vlak na het Wintertuinfestival 2018 verscheen Grand Hotel Europa, van de hand van duizendpoot Ilja Leonard Pfeijffer. Een satirische en politiek-maatschappelijke roman over massatoerisme, de verloedering van Europa en de wereld van nu. Tijdens het festival gaan we met Pfeijffer in gesprek over de gastvrijheid van dit Europa.

Alfred Schaffer, woonachtig in Zuid-Afrika, is dichter, docent, vertaler en criticus. Hij debuteerde in 2000 en sindsdien is hij een favoriet bij het publiek én bij de poëzieprijzen. Tijdens het Wintertuinfestival draagt hij voor.

Elk jaar lezen en bespreken honderden middelbare scholieren tijdens Lezen met de Sterren collectief een roman. Dit jaar is dat Concept M van Aafke Romeijn. Dit debuut is een maatschappijkritische sciencefiction-roman over radicalisering in het Nederland van 2020 en staat op de shortlist voor Beste Boek voor Jongeren 2019.

Wat gebeurt er als je muzikanten en schrijvers bij elkaar aan tafel zet en hun werk in de blender gooit? Je ontdekt het tijdens Opgepoetst, een productie waarbij schrijvers en hiphopartiesten aan de slag gaan met elkaars werk. Tijdens het festival betreden verschillende duo’s het podium, waaronder Lisa Weeda en NESS.

WINTERTUINFESTIVAL 2019
Data: woensdag 27 tot en met zaterdag 30 november 2019
Locaties: talloze locaties in Nijmegen
Entree: variërend van gratis tot € 17,50 per festivalonderdeel
Meer info: www.wintertuinfestival.nl
Redactie, 17-07-2019
Arjan Keene gaat ons na 1,5 jaar verlaten als dichter van een snelsonnet. Wij bedanken Arjen hartelijk voor al zijn sonnetten. Arjan heeft zelf een vervanger gevonden: Wim Meyles. Welkom! En we zijn benieuwd naar zijn sonnetten.

Tot slot nog een sonnet van Arjan:

DUBIOLET
Het is wellicht toch het proberen waard
Een keer iets anders, net geen snelsonnet
Geef het een naam, noem het dubiolet
Bij voorkeur schrijf je het met slakkenvaart

Een keer iets anders, het proberen waard?
Het is wellicht toch net geen snelsonnet
Redactie, 17-07-2019
Dichter Radna Fabias heeft met Habitus de Grote Poëzieprijs 2019 gewonnen. De grootste Nederlandse onderscheiding voor de beste dichtbundel van het jaar is de vierde prijs voor Habitus. Het is daarmee de meest bekroonde dichtbundel in de Nederlandse poëziegeschiedenis, waarbij nog eens extra bijzonder is dat het hier om Fabias’ debuut gaat. Ze wint een geldbedrag van 25.000 euro.

De Nederlands-Antilliaanse Radna Fabias (1983) dicht volgens de jury „vitaal, ritmisch en klankrijk” over een Antilliaanse afkomst en de status van zwarte migrant in Nederland. Dat levert „sterk aardse en lichamelijke poëzie” en tegelijk „politieke poëzie” op.
Voormalige VSB Poeziëprijs

De Grote Poëzieprijs, de voortzetting van wat voorheen de VSB Poëzieprijs heette, werd zondagavond uitgereikt in Rotterdam. Het is voor het derde jaar op rij dat de prijs naar een debuutbundel gaat, na Hannah van Binsbergen (Kwaad gesternte) en Joost Baars (Binnenplaats) in de voorgaande jaren. Zie: www.nrc.nl/nieuws/2019/06/16/poezieprijzen-radna-fabias-wint-grote-poezieprijs-c-buddingh-prijs-voor-roberta-petzoldt-a3963922
Redactie, 17-06-2019
Een nieuwe Raadselige Roos van Literair Café Venray
Zoals elk jaar nodigt Literair Café Venray en de organisatie van De Roos , alle amateur-dichters en -prozaïsten in Nederland en Nederlandstalige België uit om deel te nemen aan de inmiddels alweer 27ste editie van de schrijfwedstrijd ‘De Raadselige Roos’.
Ten opzichte van de voorafgaande jaren zijn er enkele wijzigingen, verbeteringen doorgevoerd om deze schrijfwedstrijd nóg aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor meer amateur-schrijvers en -dichters. Deelname is voortaan mogelijk voor iedereen vanaf 16 jaar en woonachtig in héél
Nederland en Nederlandstalig België. De inschrijfkosten voor deelname zijn verlaagd van € 25,- naar € 20,- voor deelnemers van 26 jaar en ouder en naar € 10,- voor deelnemers van 16 jaar tot en met 25 jaar.
Een gedicht moet uit minimaal 50 tot maximaal 150 woorden bestaan. Een prozaverhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Zowel een ingezonden gedicht als verhaal mag niet eerder gepubliceerd zijn. Iedereen kan aan De Raadselige Roos-schrijfwedstrijd deelnemen door vóór 1 oktober 2019 één gedicht en/of één verhaal per e-mail in te zenden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl. Wanneer men een gedicht én een verhaal inzendt, dan zijn de inschrijfkosten respectievelijk € 25,- of € 15,- euro.
Dit jaar is gekozen voor het thema ‘bevrijd’, dat centraal staat in en het verplichte thema is voor alle inzendingen, zowel poëzie als proza. Een vakjury-poëzie en een vakjury-proza kiezen elk een eerste, tweede en derde prijswinnaar. Hun inzendingen worden opgenomen in de bundel De Raadselige Roos 2019. Beide nomineren eveneens vijf werken van dichters en verhalenschrijvers voor publicatie. Daarnáást kiest een publieksjury één winnaar in de categorie poëzie voor de Rooje Roos-prijs en nomineert zij eveneens het gedicht van vijf dichters voor publicatie in de bundel.
De feestelijke bekendmaking van de winnaars en genomineerden vindt plaats op zondag 19 januari 2020 in de foyer van de Venrayse Schouwburg. Voor de beide eerste prijswinnaars in de categorie poëzie en proza en de winnaar van De Rooje Roos-prijs, zijn er een mooie trofee, het juryrapport en een boekenbon van € 30,- . Voor de tweede en derde prijswinnaars in de beide categorieën zijn er het juryrapport en een boekenbon van respectievelijk € 25,- en € 20,-.
U kunt alles over Literair Café Venray, De Raadselige Roos, het reglement voor en verder informatie over de schrijfwedstrijd nalezen op: www.literaircafevenray.nl
Redactie, 17-06-2019
Meer laden...