inloggen
dichtwoordenboek

Tropenkolder

snelsonnet
afbeelding
Het wordt een week met plakkerige nachten
De tropen dalen neder in ons land
De zomer springt direct al uit de band
We hebben er niet lang op hoeven wachten...

Het lezen van gedichten is

gedicht
afbeelding
Het lezen van gedichten is
Een zaak die over 't algemeen
Zodanige bemoeienis
Van de ogen vergt dat ze getweeën...

Perenijs

netgedicht
afbeelding
O jongens toch, wat was het warm vandaag
De hitte steeg me langzaam naar het hoofd
Je wordt hier in de warmte gaar gestoofd
En morgen krijgen we de volle laag...
Yens24 Jun. 2019Lees meer...

Geestverruimend

netgedicht
afbeelding
als belletjes
blowden tonen
geestverruimend
ons creatief gesprek...

Betrokkenheid strekt zich uit

netgedicht
afbeelding
Sommige lippen die mijn wangen raakten
zijn nu sterren hier in menige nacht, puur die
levenslange hele bijzondere gedachtepracht.
Soms delen lood, boomschors of wolkenpacht...

[ Ja, een zonnetje ]

netgedicht
afbeelding
Ja, een zonnetje
in huis wil iedereen wel –
dus: schijn je zelf al?...
Zywa24 Jun. 2019Lees meer...

Zomerwende 2019

netgedicht
afbeelding
ZOMERWENDE 2019
Dit jaar was de langste dag
warmer in de Hortus van Leiden
vergeleken met vorig jaar...

Het kind en de kuil

hartenkreet
afbeelding
Een jongetje op het strand
Het speelt met het zand
Graaft een kuil
Maar niet voor een ander...

Zo stil moet het zijn

poezie
afbeelding
Zo stil moet het zijn
om de dichter,
dat, als in de schijn,
het duizendvoudig gelichter...

Laatste nieuws:

Dichter Radna Fabias heeft met Habitus de Grote Poëzieprijs 2019 gewonnen. De grootste Nederlandse onderscheiding voor de beste dichtbundel van het jaar is de vierde prijs voor Habitus. Het is daarmee de meest bekroonde dichtbundel in de Nederlandse poëziegeschiedenis, waarbij nog eens extra bijzonder is dat het hier om Fabias’ debuut gaat. Ze wint een geldbedrag van 25.000 euro.

De Nederlands-Antilliaanse Radna Fabias (1983) dicht volgens de jury „vitaal, ritmisch en klankrijk” over een Antilliaanse afkomst en de status van zwarte migrant in Nederland. Dat levert „sterk aardse en lichamelijke poëzie” en tegelijk „politieke poëzie” op.
Voormalige VSB Poeziëprijs

De Grote Poëzieprijs, de voortzetting van wat voorheen de VSB Poëzieprijs heette, werd zondagavond uitgereikt in Rotterdam. Het is voor het derde jaar op rij dat de prijs naar een debuutbundel gaat, na Hannah van Binsbergen (Kwaad gesternte) en Joost Baars (Binnenplaats) in de voorgaande jaren. Zie: www.nrc.nl/nieuws/2019/06/16/poezieprijzen-radna-fabias-wint-grote-poezieprijs-c-buddingh-prijs-voor-roberta-petzoldt-a3963922
Redactie, 17-06-2019
Een nieuwe Raadselige Roos van Literair Café Venray
Zoals elk jaar nodigt Literair Café Venray en de organisatie van De Roos , alle amateur-dichters en -prozaïsten in Nederland en Nederlandstalige België uit om deel te nemen aan de inmiddels alweer 27ste editie van de schrijfwedstrijd ‘De Raadselige Roos’.
Ten opzichte van de voorafgaande jaren zijn er enkele wijzigingen, verbeteringen doorgevoerd om deze schrijfwedstrijd nóg aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor meer amateur-schrijvers en -dichters. Deelname is voortaan mogelijk voor iedereen vanaf 16 jaar en woonachtig in héél
Nederland en Nederlandstalig België. De inschrijfkosten voor deelname zijn verlaagd van € 25,- naar € 20,- voor deelnemers van 26 jaar en ouder en naar € 10,- voor deelnemers van 16 jaar tot en met 25 jaar.
Een gedicht moet uit minimaal 50 tot maximaal 150 woorden bestaan. Een prozaverhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden. Zowel een ingezonden gedicht als verhaal mag niet eerder gepubliceerd zijn. Iedereen kan aan De Raadselige Roos-schrijfwedstrijd deelnemen door vóór 1 oktober 2019 één gedicht en/of één verhaal per e-mail in te zenden naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl. Wanneer men een gedicht én een verhaal inzendt, dan zijn de inschrijfkosten respectievelijk € 25,- of € 15,- euro.
Dit jaar is gekozen voor het thema ‘bevrijd’, dat centraal staat in en het verplichte thema is voor alle inzendingen, zowel poëzie als proza. Een vakjury-poëzie en een vakjury-proza kiezen elk een eerste, tweede en derde prijswinnaar. Hun inzendingen worden opgenomen in de bundel De Raadselige Roos 2019. Beide nomineren eveneens vijf werken van dichters en verhalenschrijvers voor publicatie. Daarnáást kiest een publieksjury één winnaar in de categorie poëzie voor de Rooje Roos-prijs en nomineert zij eveneens het gedicht van vijf dichters voor publicatie in de bundel.
De feestelijke bekendmaking van de winnaars en genomineerden vindt plaats op zondag 19 januari 2020 in de foyer van de Venrayse Schouwburg. Voor de beide eerste prijswinnaars in de categorie poëzie en proza en de winnaar van De Rooje Roos-prijs, zijn er een mooie trofee, het juryrapport en een boekenbon van € 30,- . Voor de tweede en derde prijswinnaars in de beide categorieën zijn er het juryrapport en een boekenbon van respectievelijk € 25,- en € 20,-.
U kunt alles over Literair Café Venray, De Raadselige Roos, het reglement voor en verder informatie over de schrijfwedstrijd nalezen op: www.literaircafevenray.nl
Redactie, 17-06-2019
Op vrijdag 7 juni is het nieuwe boek 'De wind van verandering' van Naomi Devan verschenen. Deze gedichtenbundel wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Zachtjes, heel zachtjes
ademen we de wind van verandering in

De wind van verandering is een dichtbundel die je direct meevoert met een unieke en diepgaande kijk op emoties, spiritualiteit en filosofische vraagstukken. De schrijfster zoekt naar bemoediging, hoop en ruimte, dwars door alle stormen van het leven heen. Op toegankelijke wijze worden grote thema’s niet geschuwd en wordt duidelijk waarom sommige gedichten muzikale omlijsting hebben gevonden.

Er wordt gezocht naar oprechte antwoorden, waar kwetsbaarheid de kans krijgt om kracht te worden. De mooie kleurrijke afbeeldingen van de kunstenares Daphne Verheijke maken deze bundel tot een meeslepend en toch gevoelig geheel.

Kwetsbaarheid
is niet langer bedreigend,
maar vertelt je wat je mist
Zo wordt kwetsbaarheid
je kracht

Over de auteur:
Naomi Devan (1963) heeft een deel van de vrijheidsdrang van de jaren zestig meegekregen. In het kunstenaarsgezin waar ze opgroeide, was expressie geven aan creativiteit iets heel essentieels. De gevoelige ziel van Naomi zorgt ervoor dat zij juist dat kan verwoorden wat zich vaak niet zichtbaar maakt.

Tegenstellingen vormen de basis van haar creatieve zoektocht en gedichten. De spanning tussen de pijn en schoonheid van het leven treedt ze met open hart en open vizier tegemoet. Deze kracht is in haar gedichten overal terug te vinden.
Redactie, 12-06-2019
In La Roche-en-Ardenne (Belgïe) zal op zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2019 het project “MaGMa et Amices” een uniek optreden verzorgen binnen het jaarlijks BAM! festival. Een combinatie van muziek en schilderijen, klassieke teksten op modernere klassieke muziek gezet, werken die nog nooit zijn uitgevoerd.
Het Trio MaGMa (mezzosopraan Marijke Persijn - Nederlandse, wonend in Rendeux, bij La Roche; fluitiste Marijke Verbeeck - Vlaamse, wonend in Marcouray, bij La Roche; organist/klavecinist Gérard Lambert, afkomstig uit en wonend in La Roche), de schilderes Daisy Hoste uit Durbuy en de clavecinist Marco Kalkman uit Schiedam geven op een zeer bijzondere manier uitdrukking aan hun variaties op Passie, het thema van het BAM! festival 2019.
Een concert van barokwerken die de passie verklanken, schilderijen die de emotie verbeelden en op muziek gezette gedichten van een gepassioneerd romanticus. Dat is in het kort de opzet van het programma dat uitmondt in een eerste uitvoering.
De Voorburgse pianist en componist Peter Visser heeft de “Ardense gezangen” gecomponeerd. Vier gedichten van de bekende Nederlandse romantisch dichter Jacques Perk heeft hij op muziek gezet. Jacques Perk, het lichtend voorbeeld voor De Tachtigers, de vernieuwende beweging binnen de Nederlandse poëzie tegen het eind van de negentiende eeuw. Jacques Perk, voor altijd verbonden met La Roche-en-Ardenne waar hij in juli 1879 Mathilde Thomas ontmoet, die zijn Muze wordt, zijn inspiratiebron voor het schrijven van de sonnettenkrans “Een Ideaal”, 100 sonnetten over Mathilde, La Roche, de natuur en de liefde. “Dorpsvesper”, “De Forel”, “De Burcht in puin” en “Dorpsdans” zullen als liederen hun wereldpremière beleven.
Kaarten voor deze unieke gebeurtenis zijn te reserveren via de site van het Trio MaGMa.
Wij hopen U op zaterdag 5 of zondag 6 oktober 2019 om 15.30 uur te mogen verwelkomen!
Trio MaGMa, Daisy Hoste en Marco Kalkman
Redactie, 12-06-2019
Meer laden...