inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

hartenkreet (nr. 54.064):

Victor Jara

Jij zong over liefde, bergen en zeeën. En vrijheid
voor Chili uiteraard, maar ook voor ons.
Je bracht troost, solidariteit en blijheid
voor je volk in verdrukking, dus ook voor ons.

In het stadion werd je stem gesmoord;
lachend sloegen ze juist je handen kapot.
Daarna werd je met 30 kogels vermoord,
want hun zieke geest was totaal verrot.

Nog hoort men je stem: in het huilen van de wind,
het ruisende graan, dat rechtop blijft staan.
Hij klinkt nog steeds door in het zingen van een kind
en als mensen voor de vrijheid opstaan.

‘Venceremos’ was jouw lied
dat zorgt dat je niet zal verdwijnen.

... Victor Jara was een Chileense theaterregisseur, zanger en gitarist die leefde van 1932 tot hij tijdens de staatsgreep van Pinochet en de CIA op 16 september 1973 na te zijn gemarteld werd vermoord.

Sinds 2004 kan in Chili weer openlijk over Víctor Jara gesproken worden. Het Chili Stadion waarin hij samen met duizenden andere politieke gevangenen zonder proces vastzat, is naar hem vernoemd.

In juni 2009 werden op de Algemene Begraafplaats van Santiago de Chile zijn resten opgegraven in verband met een nieuw onderzoek naar de moord. Uit dit onderzoek bleek dat Victor Jara geleden had onder zware foltering en was doodgeschoten met meer dan 30 kogels. Op 5 december 2009 werd hij herbegraven. Duizenden Chilenen, waaronder de toenmalige president van Chili, Michelle Bachelet, begeleidden hem naar het kerkhof.

- Zijn weduwe, Joan Jara, schreef in 1983 een boek over het leven met Victor Jara: ‘Victor, an unfinished song’ (‘Victor Jara, een onvoltooid lied’).
- In 1977 vertaalde de Nederlands-Zweedse zanger en liedjesschrijver Cornelis Vreeswijk (1937-1987) maar liefst 11 songs van Victor Jara, waaronder 'El arado' (De ploeg), 'Tu recuerdo Amanda' (Ik zie Amanda), 'Manifesto' (Manifest) & 'El cigaretto' (Het peukenlied). Deze zijn te horen op Vreeswijk’s album 'Het recht om in vrede te leven'. De titel was een vertaling van een lied van Victor Jara: ‘El derecho a vivir en paz’ over de Vietnamoorlog (1 november 1955 tot 30 april 1975.)
- In 1980 bracht The Clash het album ‘Sandinista’ uit met daarop het nummer ‘Washington bullets’ waarin een verwijzing naar Victor Jara voorkomt.
- In 1987 bracht de Ierse groep U2 het album ‘The Joshua Tree’ uit met het nummer ‘One Tree Hill’ waarin een verwijzing naar Víctor Jara zit.
- In 1989 bracht de Schotse groep Simple Minds het album 'Street Fighting Years' uit, waarbij het titelnummer opgedragen werd aan Víctor Jara.
- In 2003 schreef ik voor ons toenmalige trio ‘Trias Politica’ het lied ‘Victor Jara’, dat door Carlos Bretón Ferrer en Frans Lodewijk op muziek werd gezet.
- In 2004 bracht de Duitse metal band Heaven Shall Burn, op het album 'Antigone', een ode aan Victor Jara met het lied 'The weapon they fear'. Het 'wapen' verwijst naar Victor Jara en zijn muziek. (Vergelijk dit met de gitaar van de Noord-Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Woody Guthrie (1912-1967) die op zijn gitaar de tekst ‘This machine kills fascists’ had geschreven.)
- In 2008 bracht de Amerikaanse band Calexico, op hun album 'Carried to Dust', een ode aan Victor Jara met het lied 'Victor Jara's hands': Fences that fail and fall to the ground / Bearing the fruit from Jara's hands.
- In 2008 werd Victor Jara tijdens het Chileense tv-programma Grandes Chilenos de Nuestra Historia verkozen als 4de ‘grootste Chileen’.
- In 2014 bracht gitarist Harry Sacksioni (1950) een eerbetoon met het nummer ‘Omdat Victor Jara zong’. ...


Zie ook: http://www.janbontje.wordpress.com

Schrijver: Jan woordenaar Bontje, 21 juni 2020


Geplaatst in de categorie: individu

4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 78

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)