inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

hartenkreet (nr. 56.793):

Er zijn 10 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 augustus 2023
Dankjewel Jan Jacob. Fijn dat er ook mensen zijn die de intentie van deze spreuk wel begrijpen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
11 augustus 2023
Nee K. Bladzij, daar snap ik helemaal niets van. En ik heb meer dan voldoende uitgelegd waarom.
Naam:
K.Bladzij
Datum:
11 augustus 2023
Gabriéla, je snapt hopelijk toch wel
dat jouw 'mijn opstelling' in dit vers
egoïstisch overkomt. Daarom corrigeert
Ettina jou een je-vorm te hanteren.
Dan spreek je een breder publiek aan.
En waardeert men jouw wens. Fijn toch?
Van dwang is hier geen sprake.
Wel Ettina's hart voor de zaak!
Naam:
Jan Jacob Krediet van den Bos
Datum:
10 augustus 2023
Mooi, mooi, mooi, groet van www.janjacobkrediet.nl
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 juni 2023
Ettina, je verwijt mij niet vriendelijk te zijn. Misschien zou je kunnen kijken naar hoe 'vriendelijk' het is om de tekst van een ander te herschrijven. Dat is verre van een 'suggestie'. Collegiaal, van schrijver naar schrijver, vind ik dat eerder respectloos. Positieve feedback is mij altijd welkom en heb ik al vele malen mogen ontvangen in de 17 jaren dat ik op deze site schrijf. En daar ook veel aan gehad. Zeker van een getalenteerde schrijver als Adriaan van Dam, die mij vaak zeer goede suggesties gaf in het schrijven van een sonnet. Niet door mijn teksten te herschrijven. Nooit heeft hij dat gedaan. En dat zou ook averecht gewerkt hebben. Daar leert iemand niets van. Hij zei alleen om nog eens te kijken naar het ritme of de jambe van een bepaalde regel die niet helemaal liep. Vervolgens ging ik daar zelf mee aan de slag. Daar leerde ik van. Je leert er niet van als iemand je iets afpakt en met jouw werk aan de haal gaat. Dat is wat jij deed. Die fout wordt wel vaker gemaakt, ook in het onderwijs. Zó moet je dat doen, zei de tekenlerares, pakte mijn werk en tekende over mijn eigen creatie heen. Ik ben meteen uit die cursus gestapt. In een andere cursus kwam de tekendocent langs met een werkelijke suggestie: 'je zou in die hoek de kleur wat lichter kunnen houden'. En daar kon ik dan, voor zover ik dat wilde, zelf mee aan de slag. Het is zoals Montessori zei: leer mij om het zelf te doen. Dat is wat die 2e tekendocent deed. Dat is wat Adriaan deed. En hoe goed bedoeld ook, het is niet wat jij deed. Dat jij dat pijnlijk vind om te horen, dat snap ik. Want je dacht mij te moeten helpen. Maar de inhoud en de vorm waren al prima. Dat zag je en schreef je ook. Er was schrijftechnisch niets wat verbetering behoefde. Wat overbleef was een kwestie van mening. Misschien houd jij sowieso niet van teksten in de ik-vorm? Ik ken iemand die daar een hekel aan heeft en nooit boeken in de ik-vorm leest. Ik weet niet of dat ook bij jou zo is. Blijkbaar raakte mijn tekst jou op een minder fijne manier. Dat is jammer. Jouw reactie raakte mij ook op een minder fijne manier. Je ging voor mijn gevoel een aantal grenzen over. Dan geef ik een duwtje terug en geef mijn grenzen aan. Dan doe je hetzelfde nog een keer in een tweede reactie en ik duw wat harder terug. Ik ben daarbij steeds vriendelijk gebleven, maar gaf mijn grenzen wel nog duidelijker aan. En dat mag ik doen. Blijkbaar vind jij dat vervelend. En dat mag je vinden. We hebben allemaal groene en rode knoppen. Wij hebben even op elkaars rode knoppen gedrukt. Kan gebeuren. Weten we een volgende keer waar we vanaf moeten blijven..

Namasté
Blessed be
So mote it be
Naam:
Ettina J. Hansen
Datum:
23 juni 2023
Gabriëla, mijn reactie/feedback op je gedicht bestaat uit een compliment én een suggestie. Niets meer en niets minder.
Of je iets met die suggestie wilt doen, is aan jou. Niets meer en niets minder.
Als je niet openstaat voor suggesties zet dit dan voortaan onder je gedichten, dat bespaart de recensent moeite en kostbare tijd.

Daar je toon in je reacties verre van vriendelijk is, zie ik af van verdere discussie.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
23 juni 2023
Hoe dan ook, Ettina, het is en blijft mijn tekst en het is een spreuk. En ik vind het niet prettig als anderen zonder mijn toestemming mijn teksten herschrijven. Dat jij geen kennis van spreuken hebt, dat kan ik niet helpen. Wellicht heeft het dan je interesse niet.

Voor lezers die wel in spreuken geïnteresseerd zijn: zij die mij langer volgen/lezen, kunnen weten dat een deel van mijn spiritualiteit wicca verwant is. In de wicca bestaat een belangrijke ethiek over hoe je met magie omgaat. Belangrijk uitgangspunt is dat alles bij je terugkomt wat je naar een ander doet. Ongevraagd iets met magie voor een ander doen is daarbij uit den boze. Zelfs een genezende spreuk maken voor iemand die ziek is, mag alleen met toestemming van die ander. Want je kunt ook energetisch over iemands grenzen gaan. En helaas leven we in een wereld waarin dat al te vaak gebeurt. Een ware heks, en zo beschouw ik mij, zal daar niet aan bij willen dragen. Dus aub niet mijn spreuken foutief herschreven op kerstkaarten gebruiken. Google 'wicca spreuken catharinaweb' voor meer informatie.

NB
Voor alle gebruikers van deze site (en wellicht ten overvloede voor wie de regels van de site kent, maar ik zie het soms toch misgaan): ook mijn overige teksten die geen spreuken zijn aub niet herschrijven. Feedback geven is iets anders, maar vanuit mijn schrijversethiek blijf je, indien je geen toestemming hebt, van een tekst van een ander af. We schrijven op deze site allemaal met behoud van onze auteursrechten bij publicatie/plaatsing. Waarvan akte.
Naam:
Ettina J. Hansen
Datum:
22 juni 2023
Hoe dan ook Gabriëla... ik blijf bij mijn bevindingen wat je tekst betreft. Een spreuk zag en zie ik er totaal niet in.
In de je-vorm zou het m.i. bijvoorbeeld geschikt zijn voor op een kerstkaart.
Inderdaad misschien wat betuttelend, maar toch ook goed bedoeld.

Nou ja... ieder z'n mening!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
22 juni 2023
Dan heb je het niet goed gelezen, of in ieder geval mijn intentie niet goed begrepen, Ettina.
Het is geen wens voor een ander. Het is een spreuk. Zie de titel. Iedereen die dat wil, mag deze spreuk - uit mijn persoonlijke spreukenboek - voor zichzelf gebruiken. Maar kijk uit met spreuken gebruiken voor een ander. De manier waarop jij mijn spreuk herschrijft, voelt voor mij niet oké, en vind ik betuttelend naar die ander, wie dat ook is. Magie kun je het beste dicht bij jezelf houden. Iets naar een ander zenden - spreuken zenden energie naar ons universum - kan onbedoelde bijeffecten hebben, ook al is het goed bedoeld. Daar ben ik vanuit mijn spiritualiteit altijd heel voorzichtig mee. Laat een ander zelf bepalen wat met zijn/haar gedachten en energie gebeuren mag...
Naam:
Ettina J. Hansen
Datum:
22 juni 2023
Mooie vorm, mooi rijm, Gabriëla.
Maar dit gedicht had ik liever in de je-vorm gelezen.
Dus als een wens voor een ander, i.p.v. een wens voor jezelf.
Dan is het aansprekender en komt het bij de lezer binnen. Althans naar mijn mening en gevoel.
Zo vind ik het een liefdevollere wens:

Dat alleen mooie gedachten
bij je binnen moge komen
Dat nog enkel Licht en Liefde
in en om je aura zijn

Dat een energie zacht helend
door je lichaam moge stromen
Dat je woorden en je daden
Liefde zijn in groot en klein

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)