inloggen

Gedichten

gedicht (nr. 1.402):

Een volk dat voor tirannen zwicht

Allen, die hier tesamen zijn,
de levenden, de doden,
de handbreed, die ons scheidt, is klein,
wij zijn tesamen ontboden voor het gericht ...

Gedenk de liefste, die hier ligt,
de broeder, vrind of vader,
maar gun Uw ogen wijder zicht,
aanzie het land en alle mens tegader,
hoor dit bericht:

Wij staan tesaam voor het gericht
voor goed of kwaad te kiezen,
een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht.

(Hendrik Mattheus van Randwijk, 1906-1966,
dichter, prozaschrijver, verzetsheld, journalist)

Schrijver: Hendrik Mattheus van Randwijk
Inzender: Gabriëla Mommers, 5 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 22 stemmen aantal keer bekeken 16.011

Er zijn 12 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan Martens
Datum:
7 december 2023
Vandaag 7 december 2023. Van Randwijk citeren klinkt indrukwekkend maar wat heb je er aan als miniHitlers over gemaakte lijken klauteren om “het Goede te doen” ? Denk niet aan mislukte academici als Baudet want het volgende monster voor terreur en oorlog kan zich zeer aantrekkelijk opdringen. Hitlers moordzucht en bloeddorst was niet in de Kerk of op school geleerd! Putin was als bestuurder in Petersburg niet bloeddorstig en liet niet duizenden Russische mannen als kanonvoer creperen. En wat is een drive voor vrome Moslims om ongelovige Europeanen te onthoofden? Waar heb je die haat en waanzin vandaan om de naam van jouw geliefde woestijnrover daar bij te schreeuwen ?
Naam:
Jan Martens
Datum:
25 mei 2023
Email:
Martens-3hotmail.com
Van Randwijk, vaak na 1947 geciteerd, vond ik bijzonder gezien geschiedenis van terreur door Luitjes in Roden en Philipa in Norg (P. door zijn moeder na oorlog verstopt en verwend zoals alle leden van Deutsche Artzenvereinigung w.o. Mengel door ouders verwend. En nooit gestraft zijn. Wie “niet voor Nazi’s zwichtten,” gingen bijna allen naar een Hel. Verzetsmensen namen vaak bewust ON-verantwoorde risico’s.
Naam:
Dirk-Jan
Datum:
19 september 2022
Nadat een collega zich uitsprak tegen steun voor Oekraïne vanwege de gestegen energieprijzen, toen realiseerde ik mij hoe actueel deze woorden zijn. Slava Ukraini!
Naam:
Rombout
Datum:
17 april 2022
Dit zijn de mooiste dichtregels die ik ooit gelezen heb. Ik zag de laatste regels vanuit de tram in Amsterdam. Is actueel van toepassing op zowel de bevolking van Oekraïne als "de gewone Rus".
Naam:
Philip Nijman Cohen de Lara
Datum:
26 januari 2022
Ik lees net over het gedoe binnen de politiek over Soumaya Sahla. Ik moet meteen denken aan "een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht"
Naam:
Bas Nooy
Datum:
26 februari 2021
14 jaar,1967,op weg naar school met lijn 16:'t Weteringplantsoen, een lichtkleurig monument:'Een volk dat voor tirannen zwicht; -----,dan dooft het licht'. Gegrift,gaat nooit meer weg.
Naam:
s.bosch
Datum:
11 augustus 2020
tiranniek gedrag zie je ook dicht bij huis; wát als verwende kinderen groot worden ?
Naam:
nico van luijk
Datum:
14 oktober 2017
Waarom Erdogan? laten we het dichter bij huis houden, hier in Nederland, waar twee fascistische politici steeds populairder worden, politici die net zoals in de tijd van van Randwijck hele bevolkingsgroepen vanwege hun geloof of huidskleur uitsluiten en demoniseren. Net zoals toen.
Naam:
j. warradijn
Datum:
4 mei 2017
Toen de herdenking van 4 mei nog hier, met die beierende klok en velen die bloemen brachten, werd gehouden, keek ik altijd, daar op de Dam, mee. Het gaat om een herdenking voor en door het volk, dat kan iedereen meevoelen.
Naam:
Jan (A.) Wolt
Datum:
14 maart 2017
Ook mij schoten deze dichtregels spontaan te binnen: "een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht". Erdogan zal ze niet begrijpen, maar zouden zijn aanhangers toch eens over dit bericht van Van Randwijk aan de Nederlanders kunnen nadenken ?
Naam:
Paul R. Woods
Datum:
13 maart 2017
En weer eens actueel - met de turkse dreigingen.
Naam:
milly
Datum:
25 april 2016
Wel heel actueel!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)