inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 75.474):

Wappie

het leven heeft toch maar
een laag betredingstolerantie
als je bedenkt dat men als kind
in de eerste zuurtegraad de lach
van de sociale lach leert onderscheiden
men leert ook dat men met het uitlachen
gedeeld door het gros van de groep
de eigenwaarde en het zelfbeeld
weer een beetje op kan krikken
zonder verweer tegen het inzicht van het buitenbeentje
heeft men termen nodig
als wappie, gekkie en wat nog meer
termen die klakkeloos over genomen worden
mocht men nu nog zelf met creatieve uitlatingen
op de proppen komen...
termen om elke confrontatie met zichzelf
of enig ander alternatief af te blokken
en met enig succes komt men soms tot verhevenheid

... In reactie op het befaamd snelsonnet...Ook om Christiene M. de Vries bij te treden. Het wordt hoe langer hoe moeilijker tegen de stroom in te zwemmen...Toch even perplex van de gedachtegang in deze tijden. Er moet gewaakt worden ja. Maar moet er niet eerder gewaakt worden de fundamenten van de democratie te respecteren? Als je dan toch zo overtuigd bent van je eigen gelijk kan de mening van de ander toch zo geen impact hebben toch? Geen probleem toch? Kan er dan toch nog een debat ontstaan? Een inhoudelijk debat weliswaar...Tot voor Corona dacht ik hoe meer koppen men bijéén steekt, hoe meer men kan verwezenlijken. De maanlanding in 69 bvb...om maar iets te zeggen. Maar het lijkt wel oorlog. In tijden van oorlog mag men naar hartelust moorden? De éénzijdig geïnformeerde mag naar hartelust de meest geïnformeerde afschieten. En niemand die zich afvraagt hoe dat zo gekomen is? Er zou toch een belletje moeten rinkelen dat er krachten in het spel zijn? ...

Schrijver: Emiel Warswater, 26 juni 2021


Geplaatst in de categorie: discriminatie

3.0 met 7 stemmen aantal keer bekeken 198

Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Christiene M. de Vries
Datum:
8 juli 2021
Emiel en Maxim, ik zie pas zonet jullie discussie
dank voor jullie sympathieke meedenken en het lezen van mijn inzendingen

Ik maak mij niet druk om wie scheldnamen gebruikt
'schelden doet geen zeer', zo leerde mijn moeder
een wijs advies van een geslaagde opvoeder
ik voel mij geenzins door dat soort taalgebruik gefnuikt

Met scheldnamen willen volwassenen de eigen onmacht maskeren
toch, het is iets van kinderen die nog veel moeten leren

De kracht van beïnvloeding heeft Rutte en zijn roedel
behoorlijk geslepen en doelmatig onder de knie
termen als 'oorlog' voor corona, werd ons door hen al ingegeven
om burgers te knippen en te scheren, als schapen en poedels

zelfstandig kunnen denken en beslissen is een groot goed
ik hoop dat velen dat ook willen, niet zozeer omdat dat moet
Naam:
Maxim
Datum:
30 juni 2021
Nou Emiel, laten we hopen dat er nog lezers zijn die de discussies die wij hier met elkaar voeren nog kunnen en willen volgen.
Wat mij wel opvalt is dat wij, met onze verschillende achtergronden, de onderwerpen benaderen vanuit eigen invalshoeken, waarbij er toch, zo merk ik, steeds weer raakvlakken zijn. Raakvlakken die niet eerder zichtbaar waren, onder de oppervlakte, maar die intussen wel een voedingsbodem vormen om er een vervolg aan te geven - en dat is denk ik ook in bredere zin de kern van de zaak!
Tot zover dan maar weer...
Naam:
Emiel Warswater
Datum:
29 juni 2021
Even vlug nog een antwoord. Ik wil genuanceerder repliek geven, maar ik heb op het moment te weinig tijd. Welke machten? Als je zegt machten, zeg je in de eerste plaats geld inderdaad. Maar ook de Lobby van de Farmaceutica, de bureaucratie, de tunnelvisie, het gebrek aan politiek op lange termijn en het daarbij horende paraplu uitsteken. De monstercontracten die globalisering met zich mee brengen. De standaardisering van diagnose en therapie. Dokters zijn verworden tot veredelde verplegers. De media die niet meer aan journalistiek doet....
Naam:
Maxim
Datum:
27 juni 2021
Ah, Emiel, now we're talking. Je mag gerust van mij aannemen dat ik geen half- laat staan lafhartige meeloper ben, integendeel. Altijd al voor het audiatur et altera pars geweest. Eenzijdige informatie = desinformatie. Tòt het ontstaan van de pandemie en het uitbreken de crisis....want daarna is het wat dat betreft andere koek, los van profiteurs en andere op geld en goederen beluste pseudo-intellectuelen die hun ziel en zaligheid aan de duivel hebben verkocht door zich gewetenloos over te leveren aan zelfverrijking, etc. etc. En dan heb ik het over de beginfase en de nasleep daarvan.

Zie bijvoorbeeld welke patjepejers en andere oliedomme garchen zich tijdens de ineenstorting van de Sovjet-Unie, begin jaren 90, op meer dan criminele wijze hebben verrijkt ten koste van hun eigen landgenoten (Rusland, Georgië, Belarus, Oekraïne, Azerbeidjan, Kazachstan, etc. etc.), met later o.m. de Champions League als hun speeltje.

Welke machten spelen hier het spel, Emiel? Christiene heeft helaas wel gelijk met haar 'Geld'-gedicht.
En democratie hóeft geen wassen neus te zijn zolang mensen zich niet in slaap laten sussen door de gevaarlijkste onzinverspreiders die momenteel de democratie ondermijnen: 'influencers', 'rappers' of welke kwalificatie je deze mafketels-voor-eigen-gewin ook wilt geven.
Gezond verstand voedt zichzelf - met een bron van zuiver water...
Naam:
Emiel Warswater
Datum:
27 juni 2021
Dag Maxim,
Ik had reeds gehoord van de fundamenten, maar ben er niet toe gekomen het te lezen. Ik heb dan maar enkele samenvattingen en recenties gelezen. Het zal ongetwijfeld wel mooi geschreven zijn en er schort inderdaad iets aan de fundamenten, maar hij maakt een verkeerde conclusie. Het is net de lacune aan fundament, het gebrek aan verantwoordelijkheid nemen die ons tot deze crisis geleid heeft. Sterker nog; De fundamenten zijn gewillig terzijde geschoven terwille van de maatregelen. Het debat is momenteel niet mogelijk omdat er belangen in het spel zijn. Het resultaat is dan dat éénieder die een maar durft uiten in het kamp van de wappies gezet wordt. Zo ook prominente profs met zeer veel expertise uit Harvard, Stanford, Oxford en noem maar op. Zij waarschuwen voor potentiëel ongewenste neveneffecten van de maatregelen. Speculatie, hypothese of niet, daar zou in ieder geval rekening moeten mee gehouden worden. Ik ben geen virusontkenner, integendeel. Mijn bezorgdheid is net het welzijn van van de gehele wereldbevolking en meer specifiek de kinderen. Ik ben ook voor maatregelen, maar die moeten aangepast naar de recentste inzichten van de wetenschap. Er is in deze kwestie geen gebruik gemaakt van alle feiten die beschikbaar gesteld geweest zijn door wetenschappers en dat mijn beste is flagrant verkeerd en een ondermijning van de democratie. Dus bij deze verlaat ik me liever op de wetenschap.
Naam:
Maxim
Datum:
26 juni 2021
Beste Emiel,

Zoals eerder door mij op deze site gememoreerd: raadpleeg ook eens die andere 'fundamenten', namelijk die van de Antwerpenaar Ramsey Nasr (voormalig Dichter des Vaderlands).
Hier staat alles in wat gij, maar ook Christiene zou moeten weten. Of kende ge dit reeds?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)