inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 55.908):

Geen pretgedicht

Hij was een dominant narcist, zij wilde graag plezieren
Dat leek bijeen te passen op verschillende manieren
Hij kwam wel aan zijn trekken maar dat ging hem vlug vervelen
Zij werd snel leeggezogen en had toen niets meer te delen

Uit zelfbehoud moest zij weggaan, om nog te blijven leven
Hij zocht rap weer een nieuwe vrouw, om dit te herbeleven
Dat deed hij een paar keren en steeds in dezelfde geest
Zij is uit voorzorg niet meer met een man samen geweest

Dat wat je geeft, je ook weer krijgt, is dus niet altijd waar
Soms is iets minder geven beter, vaak vooral voor haar

--- --- ---

Toelichting bij het gedicht:

Tijdens mijn agogische opleiding werkte ik o.a. in de vrouwenopvang, waar ik het klassieke relatiepatroon met alle desastreuze gevolgen iedere dag aan mijn ogen voorbij zag trekken.

Mijn afstudeerscriptie ging over hoe dit kon ontstaan. Kort gezegd: socialisatie. Hij krijgt van kind af aan geleerd om assertief te zijn, dus goed voor zichzelf te zorgen. Zij krijgt van kind af aan geleerd om zorgzaam te zijn, dus goed voor anderen te zorgen. Als volwassenen in een relatie zorgen beiden dientengevolge goed voor hem en niemand voor haar. Dit patroon is een perfecte voedingsbodem voor een mishandelingsrelatie, met of zonder fysiek geweld. Het psychische geweld in relaties wordt nog steeds onvoldoende herkend en erkend.

Hoewel het relatiepatroon veelal seksespecifiek is, komt het ook voor in lesbische relaties, homorelaties, als ook in heterorelaties waar de man de pleaser is en de vrouw de uitbuiter, afhankelijk van hetgeen men als kind geleerd heeft. Vaak hebben beiden een jeugdtrauma, een vorm van kindermishandeling meegemaakt, wat een leegte in henzelf creëert die de afhankelijkheid naar de ander en de rol waar men in terecht komt, nog versterkt. Dat maakt het vaak lastig zo'n relatie los te laten.

Bij vrouwen vertaalt zich dat in het soms meerdere malen teruggaan naar dezelfde man waar ze steeds weer opnieuw voor moeten vluchten. Bij mannen kan zich dat vertalen in het opsporen van de vrouw, het niet kunnen accepteren dat ze weg wil, in de meest extreme gevallen met een dodelijke afloop voor de vrouw als hij haar vindt. Er is een reden waarom vrouwenopvanghuizen geheime adressen hebben en kogelvrij glas in de ramen.

De oplossing is even lastig als dat hij simpel is: stop alle kindermishandeling en leer alle kinderen om zowel assertief als zorgzaam te zijn. Dan krijg je gelukkige en evenwichtige volwassenen die het niet nodig hebben een ander te mishandelen en het ook niet laten gebeuren dat een ander dat bij hen doet.

... Geschreven naar aanleiding van het gedicht 'Mazzel' van Adriaan van Dam van 9 juni 2014, en de uitgewisselde reacties tussen hem en mij onder dat gedicht. Daarna zijn nog aanpassingen verwerkt op 23 juni 2015 ten behoeve van het metrum. ...

Schrijver: Gabriëla Mommers, 13 juni 2015


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 288

Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
16 maart 2016
Helder
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
14 juni 2015
Gabriele, ik voel hoeveel dit onderwerp jou beweegt. Dank je voor het delen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)