inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 60.974):

Nobele Bob?

Kreeg Dylan dit jaar de Nobelprijs voor de lit'ratuur
vanwege zijn opmerkelijk poëtisch schrijfvermogen?
Dan had de kiesclub zeker last van strontjes in de ogen,
want -volgens velen- speelde Bob maar wat graag leentjebuur.

... Bob Dylan is vaker van plagiaat of het handig lenen van andermans teksten beticht. In zijn beginperiode was dat overigens geen schande: Dylan vertolkte veel Amerikaanse folkklassiekers. Later probeerde critici Dylan vast te pinnen op de overeenkomsten van teksten op zijn laatste album Modern Times en gedichten van de Amerikaanse dichter Henry Timrod. Ook zijn in 2004 verschenen memoires (althans het eerste deel) zouden zinnen en frasen staan van schrijvers Jack London en Robert Greene en dichter Archibald MacLeish.

Dylan weigerde elk commentaar. En doet dat, bij monde van een woordvoerder, nu ook. ...

Schrijver: Hanny van Alphen, 15 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 324

Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hanny van Alphen
Datum:
17 oktober 2016
Dag Lidwien, Ik geef je één voorbeeld waarin hij keihard meedeelt dat hij een arrangement heeft gepikt en reeds op de plaat gezet.

Memoires van Dave van Ronk (zie Wikipedia)

In zijn memoires wijdt Van Ronk bijna een heel hoofdstuk aan 'House of the Rising Sun'. Zo vertelt hij dat hij de song leerde van de Texaanse zangeres Hally Wood. En die had het nummer rechtstreeks gehaald bij de veldopname van Georgia Turner.
Dave werkte een geheel nieuw arrangement uit, waardoor hij ook de melodie een stuk attractiever maakte. Dat sloeg erg aan en bij ieder optreden vroeg het publiek hem om het nummer te spelen.

"[Bob Dylan en ik] hadden een vreselijke ruzie over 'House of the Rising Sun'" vertelt Van Ronk. "Hij was altijd al een spons, nam alles rondom hem in zich op. Hij pikte mijn arrangement van dat nummer. Voor dat hij de studio introk vroeg hij me, 'Hey Dave, vind je het erg als ik jouw versie van de Rising Sun gebruik?' Ik zei 'Wel, Bobby, Ik ga binnenkort zelf een plaat maken en ik zou het willen opnemen.'
Later vroeg hij me het opnieuw en ik antwoordde opnieuw dat ik het zelf wou gebruiken. 'Oeps, ik heb het net deze middag opgenomen en ik kan er niks meer aan doen, want Columbia wil het.'
Dat moet dan op 20 november 1962 gebeurd zijn. Die dag nam Dylan zijn debuut-LP op voor Columbia.
"Zo een twee maanden lang spraken we niet meer tegen elkaar, " gaat Van Ronk verder. "Ik moest stoppen met het nummer live te brengen omdat ik steeds opmerkingen kreeg uit het publiek in de aard van "Oh, je speelt dat nummer van Bob Dylan!"
Hij heeft zich nooit verontschuldigd en dat vind ik straf."
Naam:
Lidwien
Datum:
16 oktober 2016
Email:
lidthijssen54gmail.com
Helemaal niet mee eens.De heer Dylan is misschien een vervelende draak, maar hij pleegt zelden plagiaat. Ik ken zijn liederen goed en nodig je uit om een werkelijk voorbeeld te noemen. Grt.Lidwien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)