inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 75.700):

Gezellige feestdagen

weinig bezoek, is één van de corona-regels
daarover voel ik mij wel wat opgelucht
geen plakkerig gezoen of natte babbelzucht
dit jaar plak ik gewoon meer Kerstzegels

soms komen die regels wel handig uit
zo draai je onder saaie verplichtingen uit


Zie ook: http://www.christienemdevries.nl

Schrijver: Christiene M. de Vries
22 november 2021


Geplaatst in de categorie: algemeen

Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 131

Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Christiene M. de Vries
Datum:
23 november 2021
Ach Maxim (of M?..), ik geloof niet in 'baas boven baas'. Jij wel? ;-) Tenslotte betekent bekwaamheid niets zonder gunstige context.
En je wekt de indruk dat jij inmiddels volwassen genoeg bent, mogelijk al de leeftijd van 'wijze oudere' hebt bereikt, om jezelf nog te moeten bewijzen, of aan mij toestemming te vragen of je ergens je plas overheen mag doen. ;-)

Weet je, Maxim, in mijn persoonlijke wereld begint lezen (en ook luisteren overigens) nu eenmaal bij goed kijken en zien.
Zoals ik hier al in mijn reactie naar jou schreef, ik heb mijn (amateur)gedichtje op deze site (voor amateursdichters) dan ook niet in de categorie 'snelsonnetten' gezet.
Dus als je begonnen was met goed kijken, dan had je wat mij betreft deze lange gedachtenuithaal van je als aanklacht, kunnen overslaan. ;-)

En als je jouw innerlijke stem tot zwijgen zou brengen en je jouw innerlijke oor niet laat belemmeren door jouw aannames, regels en gewoonten, dan merk je al snel dat ritme zoveel meer maatsoorten en maatverdelingen kent en daarom zoveel meer vrijheid biedt, dan alleen de standaard gewoontepatronen van jouw innerlijke oor.
Het laat je brein dansen, in plaats van marcheren. :-)
Het is in mijn perceptie dan ook te eenvoudig, om anderen te wijzen op jouw (weliswaar prima en nuttige) regeltjes en ze zelf niet volledig na te komen.
"Walk the talk, or talk in silence" zeg ik altijd. ;-)
En eerlijk gezegd, om 'nijdig cynisme' te doen voorstellen als 'humor', is wel een povere vergissing voor iemand die pretendeert en aan mij bij herhaling laat weten zelf enorm poëtisch beholpen te zijn.

Mijn levensmotto (wat ook mijn bedrijfsmotto is) is nu eenmaal:
"Je hoeft niet een ander te worden, om het gewoon anders aan te pakken" -CMdV- ;-)

Vrolijke groet
Christiene
Naam:
Maxim
Datum:
23 november 2021
Ha die Christien,

Vergeef me dat ik je stoor, hoop niet dat ik interrumpeer. Ben namelijk een beetje gehoorgestoord, zoals je weet, althans, dat zul je ongetwijfeld beter weten dan ik ('beter horen' heeft totnogtoe niet mogen baten...).
Nee, inderdaad, als ik jouw creatieve poging tot het fabriceren van een snelsonnet met mijn inwendig oor beter hoor, dan kom ik er tot mijn spijt niet helemaal uit. Het is of een faliekant mislukt snelsonnet (1) of een gemankeerd halfmank en struikelend traagschuimsonnet (2). In beide gevallen mis ik als 'klank'-dichter de elegantie.
Maar misschien zit ik er in jouw ogen (niet: oren) er weer eens volkomen naast en bewandel ik ofwel een poëtisch gezien volledig achterhaalde premisse van de zogenaamde dichterlijke vrijheid inclusief rijmdwang, of ik ben in de verkeerde game terechtgekomen waar alleen maar turbo-raps worden geproduceerd zonder ontvangers van vlees en bloed, in de vorm van een intelligente lezer, een lyrisch ingestelde luisteraar of andersoortige humanoïde ontvanger...

Christiene, het spijt me verschrikkelijk dat ik zulke dwaze premisses volg, mijn brein is vrees ik aan het degenereren. Ik ben bang dat mijn neuronen een verkeerde synaptische afslag hebben genomen...excuses, vergeef mij. Je vers is niet pervers, sorry, het is - in al zijn onbeholpenheid, maar mèt de juiste intentie - waarlijk perfect (!) Duizendmaal verschoning dus voor deze dwaze constatering. Ik slik mijn woorden meteen weer in, als je het goed vindt tenminste...

Eh...sorry, mag ik nog even? De snelsonnetteurs op deze site zijn èn regelbewust (het is hun tweede natuur!) èn ze bezitten een hoge mate van creativiteit èn humor. Ga daar maar eens aanstaan!

Succes!
Maxim
Naam:
Christiene M. de Vries
Datum:
22 november 2021
Dank voor je feedback Maxim, hoewel je aanname helaas niet klopt.
Ik heb niet persé een snelsonnet willen schrijven en dit gedichtje dus ook niet bij snelsonnetten geplaatst.
Zoals je ziet heb ik het bij categorie 'algemeen' ondergebracht.
Ik ken 'de' regels waar jij aan refereert en zie dan ook -ervan uitgaande dat je hier een snelsonnet hebt geschreven als reactie-, dat jouw eigen snelsonnet hier in de 5e regel één lettergreep teveel heeft. (Over de klemtonen van de jambes zal ik het verder niet hebben, dat zou op muggenzifterij kunnen gaan lijken). ;-)
En als je mijn naam ook als míjn naam had geschreven, had ook je 4e regel een lettergreep teveel gehad. ;-)
Zelf hou ik me niet zozeer aan subjectieve regeltjes, maar hou me wel aan eerwaardige afspraken. Bijvoorbeeld, iemands naam dien je te respecteren en niet af te korten, of verkleinen, of anders te schrijven dan de persoon zelf aangeeft, of op enige wijze te ridiculiseren. Dat is een basisafspraak in communicatie.
Ik draai me graag onder keurslijven uit en ben in dit kader dan ook gek op creatieve en inspirerende vrijheid, zoals dichterlijke vrijheid. :-)
Naam:
Maxim
Datum:
22 november 2021
Er zijn zes regels, ieder met vijf jamben
Maar geen van hen krijgt onverwacht bezoek
Geen lettergreep in een of and're hoek
Ergo Christien: een regel telt vijf jamben!

Een snelsonnet is echt geen sociobabbel
Met gratis bier of sherry met een knabbel

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)