inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 78.086):

IJszee

Als liefhebber van moeder natuur - en wie is dat niet? - schoot mij de Siberische opmerking van een der reaguur...eh...reageerders op het snelsonnet van Jan Bontje van vandaag in het verkeerde keelgat (zie aldaar)
_______________________________

Met 'zijn' klimaat maakt Thierry ons niks wijs

'k Zag laatst een film
van David Attenborough

Wie laat 'Life On Our Planet'
nou nog koud?

De Noordelijke IJszee
zonder ijs


Met op de bodem tien verdronken beren

Helaas konden ook zij het tij
niet keren

Schrijver: Maxim , 25 september 2022


Geplaatst in de categorie: snelsonnet

3.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 79

Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Maxim
Datum:
26 september 2022
Ja, er zijn nogal wat doemdenkers inderdaad, het lijkt soms wel een modeverschijnsel. Maar nou overdrijf ik. Ook hier hebben we in de afgelopen jaren de nodige doemdenkers langs zien komen (Ton Hettema nam nogal eens het voortouw, maar of hij tot de categorie complotdenkers hoort zou ik je niet direct durven zeggen). Zelf ben ik eerder geneigd tot ironie en understatement, maar als het erop aan komt schuw ik de waarheid niet.

Je opmerkingen waardeer ik zeer Ben, thuis heb ik ondermeer New Green Deal van Wouter van Dieren, maar beelden van serieuze bronnen spreken vaak meer dan woorden, tabellen en modellen.
Wij aardhommels hebben nooit eerder in zo korte tijd zoveel van het aardoppervlak veranderd: in een paar decennia getransformeerd tot oversized mathematische entiteiten (woonkazernes, shopping centers, megasportcomplexen, multilevel highways, etc.).

En over een paar maanden krijgen we weer de superskylines in Qatar te zien, met als klap op de vuurpijl de hoogste wolkenkrabber ter wereld. Gevolgen? Ontwrichting van flora en fauna, lucht en water en...dansend op de rand van het ravijn de eenentwintigste-eeuwse mens...
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
26 september 2022
Geen dank Maxim. Tja de club van Rome. Ik heb het boek “De grenzen aan de groei” zelfs in de kast staan. Maar ja die zaten er ook behoorlijk naast op veel punten. Het probleem blijft dat alles in modellen wordt gestopt. Als je de parameters waarmee je de modellen voedt ook maar enigszins verandert dan krijg je een heel andere uitslag. Je hebt het over objectief verifieerbaar wetenschappelijk onderzoek dat heeft bewezen etc…. Maar tegengeluiden mogen ook best gehoord worden vind ik. Lees de columns in De Telegraaf (ja erg hè) van Ronald Plasterk (toch ook niet de domste) eropna en wellicht kijk je dan iets kritischer tegen allerlei beweringen vanuit de politiek en de “wetenschappelijke” wereld aan. Vaak zijn rapporten ook enigszins politiek gestuurd om welke reden dan ook. Blijf kritisch is vooral wat ik wel zeggen. Complottheorieën ben ik niet van. Maar de doembeelden die tegenwoordig geschetst worden over onze toekomst neem ik wel met een korreltje zout.
Naam:
Maxim
Datum:
26 september 2022
Beste Ben,
Ik hoop niet dat je je in je woorden verslikt hebt, maar mocht dat inderdaad het geval zijn dan weet je inmiddels dat slokdarm en luchtpijp ieder voor zich wel degelijk van een afzonderlijke toegang zijn voorzien. Gode zij dank hoeven we niet alleen maar naar lucht te happen...

Desalniettemin wil ik je danken voor het feit dat je überhaupt de moeite hebt genomen om de gedachte die ik op papier heb gezet te willen voorzien van een inhoudelijk relevante bijdrage. Iets waarin veel van onze lezers naar mijn bescheiden mening sowieso (weer een germanisme) schromelijk tekortschieten, vind je niet? Feit of fictie, waarheid of niet, zolang het maar enigszins relevant is, is altijd welkom, ook als niet opbouwende kritiek!

De Gerrit Hiemstra's van deze wereld hebben hun bestaan te danken aan hetgeen zich in het uitspansel aandient.
En evenals dat bij de weergoden het geval is reikt hun raison d'être niet verder dan het hier en nu onder de zon van een voortdurend opschuivend stukje onvoltooid tegenwoordig toekomende tijd.
Het lijkt me hier niet de plek om alles op te sommen wat de Club van Rome en al hun navolgers reeds een halve eeuw van de daken schreeuwen, maar je hoeft toch niet alles wat men serieus objectief verifieerbaar wetenschappelijk onderzocht heeft en vervolgens aan de wereld kenbaar maakt, als een neurotische trumpist af te doe als fake?

Ik zou zeggen, lees het commentaar van Wim Meyles bij zijn snelsonnet van vandaag (over complotdenkers) en je snapt waar ik heen wil. Verslik je niet!
Naam:
Ben Noordeling
Datum:
25 september 2022
De beren die je ziet zijn op je weg
Want het klimaat kan niemand echt doorgronden
Die weerprofeten hebben slechts gevonden
Hetgeen kan dienen tot hun broodbeleg

Ook het verkeerde keelgat ken ik niet
´t Is CO2 wat daar naar buiten schiet

of

Zoals ´t verkeerde keelgat niet bestaat
Geldt dat ook zeker voor een vast klimaat

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)