inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 79.979):

Eind januari

eind januari -
lenteknopjes op de uitvaart
van herfstblaadjes

... Vandaag is het 'gedichtendag' en start de poëzieweek! Hierbij mijn bijdrage in de vorm van een 'Haiga'! (is een haiku + foto!) Hartelijk dank aan de heer Hendrik Rinke Nijdam voor zijn sublieme foto! ...

Schrijver: Guido De Pelsmaeker, 26 januari 2023


Geplaatst in de categorie: haiku

4.0 met 33 stemmen aantal keer bekeken 221

Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
28 januari 2023
Dus wel. Nooit te oud om te leren. Het is en blijft een juweeltje.
Naam:
Guido De Pelsmaeker
Datum:
27 januari 2023
Beste Anneke

Eerst en vooral, dankjewel voor uw lovende woorden. Sorry Anneke, maar dit is wel een haiku. Dat het aantal lettergrepen 17 moet zijn is al lang achterhaald! Zelfs de grote meesters, als Basho, deden dat zelf ook niet. Hierna een lezing hierover door mevrouw Marian Poyck:
Voor wie al wat langer met haiku bezig is, is uw omschrijving van het begrip haiku, namelijk als zou deze dichtvorm gedefinieerd worden door de opeenvolgende lengtes van zijn drie regels, bepaald frustrerend. Zijn we hier nu al ruim veertig jaar met deze dichtvorm bezig, om nog steeds deze gemankeerde definitie voorgeschoteld te krijgen? Zelfs de oervader van de haiku, Basho, hield zich in zijn eigen taal al niet voortdurend aan het voorgeschreven aantal "moren" (een Japanse lengte-eenheid voor taalklanken, die maar heel bepekt te vergelijken is met onze lettergrepen) en in westerse landen, gesanctioneerd door Japanse deskundigen, is men al decennia geleden tot de conclusie gekomen dat dit in onze talen niet houdbaar is. Bovendien wordt een haiku eerst en vooral door zijn inhoud gekenmerkt. Een haiku, het verslag van een waarneming, resoneert als het goed is met wat de auteur ten diepste raakt. Dat is niet zozeer wat hij waarneemt zelf, maar datgene wat maakt dat hij waarneemt wat hij waarneemt.
Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
27 januari 2023
Verfijnd, mooi beeld maar geen haiku, Guido!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)