inloggen
voeg je netgedicht toe

Netgedichten

netgedicht (nr. 79.338):

Merseburg revisited

Een gebroken been
had Balders paard,
Odin heelt Balders hengst:
Bot groei aan bot,
Been groei aan been,
Laat het zijn als gelijmd,
een gelijmd ledemaat!

... Dit gedicht/deze bezwering is geschreven in de Oud-Noorse versvorm Galdralag ofwel ‘Bezweringsvorm’. Het heeft dezelfde vorm met alleen een extra zevende regel die qua vorm gelijk is aan regel drie en zes en qua inhoud een soort herhaling van de zesde regel is.
Deze bezwering is gebaseerd op de ‘Tweede Merseburger Toverspreuk’, een Germaanse bezwering om het gebroken been van een paard te helen die gevonden is in een 9e of 10e eeuws manuscript in de bibliotheek van het Domkapittel van Merseburg.
Dergelijke bezweringen zijn traditioneel opgebouwd uit drie onderdelen. Het begint met een zogenaamd ‘precedentgeval’ om aan te geven waar de bezwering voor dient. Hier is dat het helen van het gebroken been van een paard. Daarna volgt de eigenlijke spreuk (bot groei aan bot, been groei aan been) en de bezwering eindigt met het gewenste resultaat (laat het zijn als gelijmd, een gelijmd ledemaat).
Deze opbouw is Germaans van oorsprong maar bleef tot ver in de Middeleeuwen in gebruik bij Christelijke bezweringen. ...


Zie ook: https://jackstoop.eu/

Schrijver: Jack Stoop
26 februari 2023


Geplaatst in de categorie: mystiek

2.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 36

Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)