start rijmen vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (3225)
adel (48)
afscheid (1718)
algemeen (1891)
bedankt (140)
biologie (66)
dieren (689)
discriminatie (111)
drank (219)
economie (72)
eenzaamheid (1426)
emoties (5155)
erotiek (632)
ex-liefde (574)
familie (271)
feest (219)
film (63)
filosofie (2475)
fotografie (118)
geboorte (188)
geld (59)
geweld (219)
haiku (2709)
heelal (246)
hobby (81)
humor (1291)
huwelijk (231)
idool (90)
individu (1088)
internet (85)
jaargetijden (1484)
kerstmis (464)
kinderen (777)
koningshuis (75)
kunst (582)
landschap (449)
lichaam (348)
liefde (9156)
lightverse (1094)
limerick (325)
literatuur (881)
maatschappij (870)
mannen (138)
media (21)
milieu (155)
misdaad (140)
moederdag (51)
moraal (431)
muziek (554)
mystiek (778)
natuur (3020)
ollekebolleke (208)
oorlog (689)
ouders (334)
overig (1310)
overlijden (1210)
partner (219)
pesten (66)
planten (94)
poesiealbum (2)
politiek (334)
psychologie (4075)
rampen (150)
reizen (547)
religie (1228)
schilderkunst (285)
school (101)
sinterklaas (101)
sms (15)
snelsonnet (645)
songtekst (78)
spijt (147)
spiritueel (237)
sport (323)
sterkte (68)
taal (835)
tijd (1471)
toneel (83)
vaderdag (20)
vakantie (272)
valentijn (94)
verdriet (1107)
verhuizen (52)
verjaardag (184)
verkeer (98)
voedsel (142)
vriendschap (541)
vrijheid (855)
vrouwen (400)
welzijn (437)
wereld (537)
werk (154)
wetenschap (140)
woede (183)
woonoord (342)
ziekte (797)

tabblad: netgedichten

< vorige | alles | volgende >

netgedicht (nr. 68304):

Slakkengedicht: Bedankt darmkrampen

Er kroop een dikke vuile slak:
Over mijn vaders dure tabak.
Mijn moeders nieuwe kleren.
Onze perenboom zijn peren.

Er kroop een dikke vuile slak:
Over mijn hond zijn verse kak.
Mijn broers zijn zakje friet.
Mijn zusjes voorraad wiet.

Maar boven alles kroop er zo’n vies vuil goor beest:
Over mijn geweldige verjaardagsfeest.
Op het punt dat ik hem wilde plat stampen.
Kreeg ik last van ernstige darmkrampen.

Op de pot dacht ik aan dat arme beest.
Dat zonder mijn zwakke darmen nu dood was geweest.
Ik sloot vriendschap met dit beest.
Kan hij lekker mee feesten op mijn verjaardagsfeest.


Zie ook: http://www.slakkengedicht@123website.nl

Schrijver: Para Schutters, 07-09-2018


Geplaatst in de categorie: filosofie

Zoek naar vergelijkbare inzendingen


Deze inzending is 29 keer bekeken

3/5 sterren met 2 stemmen.Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:Baron Waqa
Datum:13-09-2018
Bericht:Wat een onwaarschijnlijk schitterend gedicht. Tranen biggelden over mijn wangen terwijl ik dit moderne kunstwerk las. Een mirakel van de 21e eeuw, en achtste wereldwonder! Het wordt al snel duidelijk dat zelfs de grootsten als Shakespeare niet kunnen tippen aan de wonderbaarlijke kwaliteiten van Schutters. Woorden kunnen de pracht van dit stukje hemel op aarde niet uitdrukken. Geen ode ter aarde kan dit godswonder genoeg prijzen.

Bij nadere analyse wordt al snel duidelijk dat dit gedicht een verwijzing is naar het Molotov-von Ribbentroppact. De ‘dikke vuile slak’, waarnaar in de eerste regel wordt verwezen, is duidelijk Nazi-Duitsland en haar uitdijende macht. De rest van de strofe laat zien hoe dit fascistische land haar macht en territorium uitbreide: over ‘mijn vaders dure tabak’ – verwijzend naar de Anschluss in 1938. Oostenrijk, wat werd gezien als ‘duur tabak’, ofwel kostbaar land, en dat ook wordt gezien als een bakenmat van de huidige Duitse beschaving (vanwaar de verwijzing naar ‘mijn vaders’). Verder walst de dikke slak over de nieuwe kleren van de moeder, wat natuurlijk verwijst naar de Duitse annexatie van Tsjechië. De nieuwe kleren verwijzen naar het nieuwe territorium dat Duitsland won, en draagt als een soort schild voor buitenlandse aanvallen om het moederland te beschermen (de nieuwe kleren van moeder). De peren van de perenboom is een verwijzing naar het (opnieuw) geannexeerde Elzas-Lotharingen. Deze streek, die om de decennia verandert van nationaliteit, komt volgens de schrijver altijd weer terug bij Duitsland na welke oorlog dan ook. Dit is het symbolische fruit, ofwel de peren, die het oorlogszuchtige Duitsland kan plukken.

In de tweede strofe gaat de schrijver langs de gebieden waar Duitsland haar oog op had, en in de Tweede Wereldoorlog ook heeft veroverd. ‘Mijn hond zijn verse kak’ is duidelijk een verwijzing naar Frankrijk. Duitsland en Frankrijk zijn sinds menige eeuwen gezworen vijanden, en het laat duidelijk zien dat Duitsland Frankrijk beschouwt als slechts een hoop uitwerpselen van een hond: het laat Duitslands minachting voor andere landen zien, en al helemaal de minachting voor Frankrijk. ‘Mijn broers zakje friet’ verwijst natuurlijk naar België. Duitsland zag België als een klein broertje, dat terug moest worden gehaald naar het thuisland. De verwijzing naar de friet – waar België om bekend staat – laat er geen twijfel op na. Dan is ‘mijn zusjes voorraad wiet’ natuurlijk een verwijzing naar Nederland. Ook Nederland was (net als België) als een soort zusje voor Duitsland dat moest worden teruggehaald, en ook hier laat een nationale specialiteit geen twijfel over de identiteit: wiet.

In de derde strofe laat Schutters zien dat Duitslands oog valt op Polen, en hier komt ook de Sovjet-Unie in het spel. De Sovjet-Unie had natuurlijk ook interesse in Polen, wat voor ongenoegen zorgde tegenover Duitsland: het land degradeert van dikke vuile slak tot vies vuil goor beest. De slak kruipt nu over het geweldige verjaardagsfeest, wat een verwijzing is naar Polen. De verovering van Polen zou een feestje voor de Sovjet-Unie moeten zijn, waar het land los kon gaan, en alles kon veroveren. Zo zien de beste feestjes er ten slotte uit. Maar dan wordt het feestje verstoord door een indringer, zijnde het een dikke slak of Duitsland. De reactie van de Sovjet-Unie, of de protagonist in het gedicht, is dat het de indringer wil platstampen – de Sovjet-Unie stond al klaar om militaire acties uit te voeren tegen de indringer van haar feestjes. De gezworen vijanden stonden weer tegenover elkaar: fascist of communist, Hitler of Stalin, Duitsland of de Sovjet-Unie. Maar dan, voordat de Sovjet-Unie of de protagonist ook maar iets kan doen, krijgt het interne problemen. Deze interne problemen – in het gedicht zo geniaal gesymboliseerd als darmkrampen – staan natuurlijk symbool voor de problemen die de Sovjet-Unie in haar binnenland had: honger, politieke onvrede, goelags en ga zo maar door.

In de vierde en laatste strofe wordt gesymboliseerd hoe de Sovjet-Unie opnieuw nadacht over haar relatie met Duitsland, terwijl het ook haar binnenlandse problemen moest oplossen. Het vieze vuile gore beest van de vorige strofe is getransformeerd in een arm beest, schijnbaar – maar niet waar- overgeleverd aan de genade van de Sovjet-Unie. ‘Ik sloot vriendschap met dit beest’ is zonder twijfel een verwijzing naar het Molotov-von Ribbentroppact, waarin de eens tegenover elkaar staande aartsvijanden goede vrienden worden. Opeens verandert de relatie tussen Duitsland en de Sovjet-Unie van iets negatiefs naar iets positiefs. Dit is ook te zien in de titel; Slakkengedicht: (ode aan Duitsland) bedankt darmkrampen (een herboren liefde voor een verbeterde relatie, ofwel het Molotov-von Ribbentroppact). De titel laat nog het best van alles de verandering in de relatie tussen Duitsland en de Sovjet-Unie zien, en de twist nog voor het begin van het gedicht laat maar weer eens opnieuw de werkelijke genialiteit van Schutters zien. In de allerlaatste regel van het gedicht laat Schutters het resultaat van het Molotov-von Ribbentroppact zien: de slak mag lekker mee-feesten op het verjaardagsfeest. Ofwel: Duitsland mag mee doen met de Sovjet-Unie, en ze zullen samen het Poolse feestje bezoeken, en dus het Poolse land verdelen.

Ik kan het niet genoeg herhalen: Para Schutters is een genie. Ik dank God voor dit schitterende gedicht.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)